Вітаю Вас Гість!
П`ятниця, 19.04.2024, 05:53
Головна | Реєстрація | Вхід | RSS

Меню сайту

Форма входу

Наше опитування

Яким проблемам інвалідів слід приділити увагу на нашому сайті
Всього відповідей: 129

Пошук

Архів записів

Друзі сайту

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » Архів матеріалів
Цією статтею ГО "Всеукраїнська громадська організація "Всеукраїнський парламент працездатних інвалідів" започатковує свій новий проект "Невигадана історія України, написана поколіннями наших предків".
Полтавський інститут шляхетних дівчат
Все життя, скільки я себе пам’ятаю, я знала про те, що моя бабуся, Ксенія Іванівна Сапсай, навчалась в Полтавському інституті шляхетних дівчат. І пишалася цим. Шкода, що бабуся встигла розповісти мені зовсім небагато: мені було лише шість років, коли вона пішла у засвіти.
Вже потім, від тата дізналася, що бабуся Ксеня вільно розмовляла й читала французькою мовою, трохи гірше володіла німецькою (через Першу світову війну вивченню німецької мови приділяли менше уваги). Неабияких успіхів в оволодінні іноземними мовами досягали дуже просто – в певні дні навчального тижня викладання велося французькою чи німецькою мовами, цими ж мовами дівчата мусили розмовляти й між собою, і, якщо викладачі чули від панянок хоч одне слово російською, ... Читати далі »
Переглядів: 132 | Додав: vuppi | Дата: 06.09.2021 | Коментарі (0)

11 серпня 2021 року в рамках літературно-мистецького заходу, що проходив в Центральній бібліотеці Печерського району міста Києва імені М.Є. Салтикова-Щедрина, ГО «Київський міський парламент працездатних осіб з інвалідністю» провела унікальну (без перебільшення) творчу зустріч «Український романс: краще з кращого». В чому ж полягає унікальність цього заходу?
Насамперед, в тому, що чи не вперше в ньому було простежено історію та розвиток українського романсу в динаміці, починаючи з пісень, створених народом, продовжуючи романсом кінця Х1Х – початку ХХ століть і, через український романс ХХ століття, до сучасних творів, написаних в цьому жанрі. Власне кажучи, українські пісні за звучанням, за поєднанням змісту та мелодії, є класичним романсом, тобто «невеликим за обсягом віршем та музичниом твором для сольного співу з інструментальним акомпанементом», переважно ліричного змісту.
Чи не найбільше українських романсів присвячено темі кохання. Глибоко індивідуальне й інтимне по ... Читати далі »
Прикріплення: Картинка 1 ·Картинка 2
Переглядів: 140 | Додав: vuppi | Дата: 16.08.2021 | Коментарі (0)

11 серпня 2021 року в Центральній бібліотеці Печерського району імені М.Є Салтикова-Щедрина ВП «Печерська місцева (районна в місті Києві) організація ВГО «Всеукраїнський парламент працездатних інвалідів» провела планову лекцію «Легенди нашого міста». Лекція була присвячена легендам та віруванням киян дохристиянського періоду і, в першу чергу, була зорієнтована на знання свого коріння, витоків слов’янських легенд та вірувань. Наводимо лише невеличкий фрагмент цієї авторської лекції для тих, хто з різних причин не зміг відвідати наш захід:
«Зазвичай в сучасній уяві історія починається з запровадження християнства. Що ж стосується більш давніх часів, то ми кажемо, що це було за часів «дикунства та поклоніння ідолам». А надто – зараз, коли до нашого життя повертається величезний пласт православної культури. І часом доводиться чути, що релігія, гідна називатися релігією, з'явилася у нас тільки після прийняття християнства - тисячу років тому. А до цього, мовляв, були хіба що варварсь ... Читати далі »
Переглядів: 144 | Додав: vuppi | Дата: 11.08.2021 | Коментарі (0)

11 серпня 2021 року центральній бібліотеці Печерського району міста Києва імені М.Є. Салтикова-Щедрина була проведена презентація збірки "Зіркові казки» (упорядник ГО «Київський міський парламент працездатних осіб з інвалідністю», видана за підтримки виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації), виданої з ініціативи ГО ВГО «Всеукраїнський парламент працездатних інвалідів»:
Видавцем книги є ТОВ «Видавництво «Саміт-книга». Підготовку й адаптацію збірок рельєфно-крапковим шрифтом Брайля, а також їх друк здійснило ПОГ «Соцінтел» Громадської організації «Право вибору» (м. Харків, керівник – Валентина Бутенко).
По завершенні презентації книга «Зіркові казки» була вручена директору Центральної бібліотеки Печерського району міста Києва, Олені Анатоліївні Чулаєвській і започаткувала підбірку книжок для людей з вадами зору цієї бібліотеки.
Прикріплення: Картинка 1
Переглядів: 115 | Додав: vuppi | Дата: 11.08.2021 | Коментарі (0)

07 серпня 2021 року відбувся інклюзивний культурно-мистецький захід, присвячений 30-ти річчю Незалежності України. Організаторами ації були Київський міський благодійний фонд "Інтеграція", ГО "Київський міський парламент працездатних осіб з інвалідністю", ВП "Печерська місцева (районна в місті Києві) організація ВГО "Всеукраїнський парламент працездатних осіб з інвалідністю".
В рамках заходу були представлені проекти організаторів цієї культурно-мистецької акції, перебіг якої докладніше буде висвітлений мною в подальших публікаціях.
Зараз хочу лише наголосити на тому, що в рамках заходу була здійснена презентація збірки "Зіркові казки» (упорядник ГО «Київський міський парламент працездатних осіб з інвалідністю», видана за підтримки виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації), виданої з ініціативи ГО ВГО «Всеукраїнський парламент працездатних інвалідів»:
Видавцем книги є ТОВ «Видавництво «Саміт-книга». Підготовку й адаптацію ... Читати далі »
Прикріплення: Картинка 1
Переглядів: 120 | Додав: vuppi | Дата: 08.08.2021 | Коментарі (0)

04 серпня 2021 року відбулося друге засідання Комісії з питань економічної політики, підприємництва, інвестицій, соціальної та трудової політики, доступності та захисту прав маломобільних груп населення, людей з інвалідністю, громадського бюджету та міжнародного співробітництва Громадської ради при Печерській РДА, головою якої з липня 2021 року є голова ГО ВГО ВППІ, Володимир Борисович Петровський. Комісія зібралася в повному складі. На порядку денному засідання було 2 питання: 1. Обговорення Плану роботи Комісії на 2021 рік; 2. Різне.
Члени Комісії також обмінялися думками щодо поточних питань її діяльності та подальших перспектив роботи. По першому питанню, згідно пропозицій, які, в процесі жвавого обговорення, надавали всі учасники засідання, було ухвалено наступне рішення, яке, водночас, є планом роботи Комісії на поточний, 2021 рік:
1. Звернутися до Голови Печерської РДА з листом щодо надання 2-х останніх протоколів засідань Комітету забезпечення доступу осіб з інвал ... Читати далі »
Прикріплення: Картинка 1
Переглядів: 136 | Додав: vuppi | Дата: 08.08.2021 | Коментарі (0)

01 серпня 2021 року відбулася ще одна екскурсія, запланована ГО «Київський міський парламент працездатних інвалідів» в рамках виконання проекту та за фінансової підтримки Департаменту соціальної політики КМДА. Вона має назву «Володимирська гірка – сад серед міста». Учасники заходу почули цікаві історії з «біографії» Володимирської гірки, дізналися про те, як вона виглядала 150 років тому, як зводився пам’ятник Володимирові Великому і чому церква не була від нього в захваті, побували всередині альтанки, в якій колись знімався фільм «За двома зайцями», поспівчували нелегкій долі Михайлівського Золотоверхого собору і прогулялися новим Скляним мостом.
Так, про побачене та почуте можна розмовляти годинами. Але сьогодні нам хотілося б розповісти про пам’ятку, яку кияни не можуть побачити. Однак саме цій пам’ятці світ завдячує найпроникливішими сторінками «Майстра та Маргарити», що навіяні біблійними сюжетами. Мова йде про широко відому в нашому місті на початку ХХ сторіччя панораму «Г ... Читати далі »
Переглядів: 127 | Додав: vuppi | Дата: 02.08.2021 | Коментарі (0)

28 липня 2021 року ГО «Київський міський парламент працездатних осіб з інвалідністю», за фінансової підтримки Департаменту соціальної політики Київської міської державної адміністрації, провела другу лекцію з циклу «Як жили кияни в давні часи». Друга лекція була присвячена побуту киян. Слухачі дізналися зокрема, якими принципами керувалися будівельники за часів Київської Русі, які овочі росли на городах київських мешканців, якими предметами та з яких матеріалів вони залюбки користувалися, чим відрізнялися від інших замки, виготовлені київськими ковалями, як вдягалися і чим прикрашали себе кияни та киянки, чому навчали в київських школах і, нарешті, якими технологіями володіли давньоруські ювеліри. Так, мова зараз піде саме про перегородчасту емаль, яка є однією з найскладніших ювелірних технологій київської давнини.
Історія виникнення перегородчастої емалі розпочинається, наче дивна казка. Принаймні, за свідченням візантійського автора Дорофея Моневмасійського, для створення пер ... Читати далі »
Переглядів: 119 | Додав: vuppi | Дата: 30.07.2021 | Коментарі (0)

27 та 28 липня 2021 року Київський міський парламент працездатних осіб з інвалідністю провів 2 лекції з циклу «Як жили кияни в давні часи». Перша з них проходила в рамках заходів, проведених в бібліотеці імені Василя Симоненка і була присвячена слов’янській дохристиянській обрядовості, зокрема – обрядам, пов’язаним з народженням дитини та обранням її імені, весільній обрядовості тощо. Зважаючи на те, що датою проведення лекції було обрано переддень Хрещення Русі, нам хотілося б зупинитися на причині, яка дозволила мешканцям нашого міста досить легко сприйняти обряд хрещення як складова християнської релігії. Виявляється, корені занурення немовляти у воду, як складоврї частини хрещення, сягають ще дохристиянських часів. І існували вони у зовсім різних народів. Але, напевно, про це варто було б розповісти докладніше.
Вже за християнських часів у різних народів існувало вірування, що немовля має бути охрещене якнайскоріше, бо, якщо воно помре, то не потрапить до раю, не будучи хрещ ... Читати далі »
Прикріплення: Картинка 1 ·Картинка 2
Переглядів: 114 | Додав: vuppi | Дата: 30.07.2021 | Коментарі (0)

27 липня 2021 року в бібліотеці імені Василя Симоненка відбулася презентація збірки "Зіркові казки» (упорядник ГО «Київський міський парламент працездатних осіб з інвалідністю», видано за підтримки виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації), виданої за ініціативи ГО ВГО «Всеукраїнський парламент працездатних інвалідів»:
Видавцем книги є ТОВ «Видавництво «Саміт-книга». Підготовку й адаптацію збірок рельєфно-крапковим шрифтом Брайля, а також їх друк здійснило ПОГ «Соцінтел» Громадської організації «Право вибору» (м. Харків, керівник – Валентина Бутенко).
Збірки видано з дотриманням принципів універсального дизайну.
До збірки увійшли казки сучасних українських авторів:
1. Тетяни Череп-Пероганич «Як Андрійко з козаком Мамаєм Україною мандрували»;
2. Інни Ковальчук «Оберіг».
По завершенні презентації 2 примірники видання авторських казок українських письменників, адаптованих і надрукованих з використанням с ... Читати далі »
Переглядів: 114 | Додав: vuppi | Дата: 29.07.2021 | Коментарі (0)

« 1 2 ... 15 16 17 18 19 ... 57 58 »