Вітаю Вас Гість!
П`ятниця, 29.03.2024, 15:30
Головна | Реєстрація | Вхід | RSS

Меню сайту

Форма входу

Наше опитування

Яким проблемам інвалідів слід приділити увагу на нашому сайті
Всього відповідей: 129

Пошук

Архів записів

Друзі сайту

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2018 » Лютий » 2 » Круглий стіл "Люди з особливими потребами. Чи визнається на місцях пріоритетність їхніх прав?
14:27
Круглий стіл "Люди з особливими потребами. Чи визнається на місцях пріоритетність їхніх прав?
13 грудня 2017 року в приміщенні Національного інформаційного агентства "Укрінформ" відбувся круглий стіл під назвою "Люди з особливими потребами. Чи визнається на місцях пріоритетність їхніх прав?", співорганізатором якого була ГО ВГО "Всеукраїнський парламент працездатних інвалідів".
У заході взяли участь Володимир Петровський - голова ВГО "Всеукраїнський парламент працездатних людей з інвалідністю"; Ірина Крошко - голова ВГО «Український конгрес інвалідів"; Анатолій Буднік - голова ГО "Всеукраїнська народна рада протидії корупції та громадської експертизи влади"; Світлана Семенчук - присяжна Деснянського районного суду міста Києва; Вікторія Лященко - заступник директора Закладу зворотної інклюзії "Всеукраїнська школа персональної освіти "Славія" імені Віктора Соломенка; Михайло Крошко - директор освітньо-реабілітаційного закладу "Всеукраїнський експериментальний центр персональної освіти та соціалізації особистості"; Людмила Фурсова - представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини; Антоніна Коротєєва - проректор з навчально-виховної роботи, к.е.н., професор Університету "Україна"; Олексій Фаст - заступник директора Інституту права та суспільних відносин Університету "Україна"; Вільям Корнійчук - віце-президент ВОГ "Інтелектуальна Україна"; Ігор Федоренко - громадсько-політичний діяч.
Під час заходу зазначалося, що після революції Гідності загострилося питання щодо необхідності посилення захисту прав та свобод людей з інвалідністю через збільшення випадків порушень органами влади на місцях міжнародного права, утискання прав громадян з інвалідністю на їхню правоздатність, цькування одних інвалідизованих громадян на інших. Серйозним і поки що непереборним обмеженням для людей з інвалідністю є нехтування місцевими органами влади міжнародних норм щодо визнання правоздатності цих людей і відмова формувати з ними розумні відносини.
Під час першого щомісячного засідання "круглого столу" з імплементації міжнародних актів в українське законодавство, зокрема, йшлося про виконання центральними органами влади Розпорядження КМУ від 28.12.2016 р. №073, про утворення Незалежного комітету з моніторингу імплементації міжнародних актів, який стане неурядовим постійно діючим органом захисту і заохочення прав людини.
Громадські організації та об’єднання осіб з інвалідністю, які приймали участь в заході, закликали державні органи влади створити незалежний орган, який би моніторив імплементацію міжнародних актів у вітчизняне законодавство щодо міжнародних норм про визнання правоздатності людей з обмеженими фізичними особливостями.
Відповідна резолюція ухвалена представниками громадських організацій і об’єднань в Укрінформі за результатами першого щомісячного засідання "круглого столу" з імплементації міжнародних актів в українське законодавство.
“Утворити незалежний орган для здійснення незалежного національного моніторингу імплементації міжнародних актів... Органам центральної влади, що мають право законодавчої ініціативи виділити відповідні фінансові ресурси для функціонування незалежного органу”, - зачитала положення резолюції голова ВГО «Український конгрес інвалідів" Ірина Крошко.
При цьому органам центральної влади, що мають право законодавчої ініціативи, рекомендується передбачити виділення відповідних фінансових ресурсів для функціонування такого незалежного органу.
У ході круглого столу співробітник відділу аналітики та інформаційно-просвітницької роботи з питань дискримінації офісу Уповноваженого Верховної Ради з прав людини Людмила Фурсова підкреслила, що недержавні організації можуть тільки долучатися до процесу моніторингу. “На сьогоднішній день є лише орган в Україні, який може виконувати цю функцію, це спеціально уповноважений Верховної Ради України з прав людини, але лише коли законом надано буде нам цю функцію”, - підкреслила Фурсова.
Окрім того, у резолюції громадські активісти закликають внести в Конституцію України статтю про захист прав і свобод інвалідизованих людей. “Зараз у Конституції немає жодного слова про це”, - наголосила Крошко.
Також у резолюції міститься рекомендація щодо посилення відповідальності за жорстоке, не людське або таке, що принижує гідність, поводження з людьми із інвалідністю.
Учасники заходу також вважають за необхідне запровадження ставки судового збору нульовою для всіх груп людей з інвалідністю.
“Внести зміни до законодавчих актів щодо податкового навантаження для адвокатів, нотаріусів з інвалідністю, які несуть податкові витрати здійснення посадових обов’язків та професійної діяльності”, - зазначено в резолюції.
Як повідомлялось, Україна у своїй першій доповіді до Комітету ООН з прав людей з інвалідністю підтвердила намір надати пріоритет правам людей з інвалідністю в усіх своїх майбутніх законодавчих та інших ініціативах. 31 серпня 2015 року Комітет надав заключні зауваження стосовно доповіді України про стан реалізації Конвенції ООН про права людей з інвалідністю, у яких відзначає недостатність залучення до співпраці громадських організацій, які працюють над правами цих людей.
Переглянути відеозапис круглого столу, який відбувся в Національному інформаційному агентстві "Укріфнорм", можна за наступним посиланням: https://www.youtube.com/watch?v=m7bvvtpivDQ
Переглядів: 309 | Додав: vuppi | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: