Вітаю Вас Гість!
Четвер, 28.03.2024, 12:51
Головна | Реєстрація | Вхід | RSS

Меню сайту

Форма входу

Наше опитування

Яким проблемам інвалідів слід приділити увагу на нашому сайті
Всього відповідей: 129

Пошук

Архів записів

Друзі сайту

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2017 » Листопад » 28 » Круглий стіл в Укрінформі 10.11.2017, стаття Євгена Познанського
22:30
Круглий стіл в Укрінформі 10.11.2017, стаття Євгена Познанського

ЩОБ НАС ПОЧУЛИ

Вже традиційним став круглий стіл, присвячений проблемам незрячих, який напередодні Міжнародного дня сліпих проводить ВГО «Всеукраїнський парламент працездатних інвалідів». Цікаві дискусії, в яких учасники сміливо ставлять перед владою найболючіші питання одна з найкращих особливостей цього форуму.

«Разом з вами ми маємо вирішити які кроки запропонувати владі й громадськості, щоб права незрячої людини дійсно були рівними із правами інших громадян»  сказав відкриваючи захід голова ВГО ВППІ Володимир Петровський – відомий громадський діяч, науковець і спортсмен.

На обговорення було винесено наступні питання:

Права інвалідизованих громадян права людини,

Реальна державна підтримка професійної і наукової діяльності економічно активних людей з інвалідністю.

Законодавче встановлення соціальних гарантій громадянам, які власною працею відновлюють (компенсують) втрачену функцію організму інвалідизованого фахівця.

Дискримінаційний характер чинного податкового законодавства стосовно діяльності інвалідизованих адвокатів та інших самозайнятих фахівців з тяжкими формами інвалідності.

Актуальні питання забезпечення людей з інвалідністю, які здійснюють професійну діяльність, засобами та умовами компенсування втрачених або пошкоджених функцій організму людини».

«У наших умовах дуже важко говорити про рівність можливостей, хоча цю рівність і гарантовано Конституцією країни. Із масою проблем зіштовхуються незрячі масажисти, і науковці, усі, хто намагається знайти роботу. Адже реабілітація у нас медична, але не трудова», - зазначив у своєму виступі Сергій Кириченко юрист, адвокат, голова Дніпропетровської обласної організації ВГО ВППІ.

Підтримав цю ж думку і Юрій Войтюк – доцент НПУ ім. М. Драгоманова, голова громадської організації «Благодійний фонд  допомоги вченим-інвалідам «Візаві».

Він наголосив, що попри те, що серед незрячих є десятки докторів і кандидатів наук, але все одно працевлаштуватися незрячому науковцю дуже важко. 

«Роботодавець має забезпечити незрячому фахівцю робоче місце, відповідно обладнане. Досвід свідчить, що утриматися на роботі може лише той незрячій, якого підтримують не лише близькі, але і роботодавці і колеги. Негативний же досвід незрячих, яким це не вдалося дуже пригнічує інших молодих фахівців із ураженнями зору, позбавляє їх віри у власні сили» -- зазначив науковець. Підтримав його і В. Петровський, який наголосив на тому, що тепер, коли усе більше молодих незрячих змушені шукати роботу у неспеціалізованих організаціях та фірмах, проблема робочого місця, обладнаного для інваліда, набуває особливої актуальності, але дуже часто роботодавці чи то не знають, чи не хочуть знати про це.

Справжнім ударом по незрячим юристам стала нова законодавча норма, відповідно до якої кожен приватний адвокат, який не працює у фірмі або державній установі,  має сплачувати щороку так званий соціальний внесок, який складає більш ніж 8 тисяч гривень на рік! Робота ж адвоката така, що не дає стабільного доходу й може статися так, що у незрячого адвоката не буде, чи майже не буде  доходу від його професійної діяльності, тож  єдиний соціальний внесок йому доведеться сплачувати із власної пенсії. І це без урахування заробітної плати помічника незрячого фахівця, з якої також треба сплатити податки.

Підбиваючи підсумки заходу В. Петровський сказав: «Звичайно, усіх проблем ми круглим столом не вирішимо. Треба стукати. Стукати в усі двері, щоб нас почули».

Є. Познанський.

Переглядів: 365 | Додав: Kuratornet | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: