Вітаю Вас Гість!
Субота, 20.04.2024, 00:39
Головна | Реєстрація | Вхід | RSS

Меню сайту

Форма входу

Наше опитування

Яким проблемам інвалідів слід приділити увагу на нашому сайті
Всього відповідей: 129

Пошук

Архів записів

Друзі сайту

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2018 » Березень » 24 » Підсумки проведення круглого столу 21 березня 2018 року
19:50
Підсумки проведення круглого столу 21 березня 2018 року
21 березня 2018 року в приміщенні Національного інформаційного агентства «Укрінформ» відбувся анонсований круглий стіл «ПРАВА ЛЮДЕЙ З ІНВАЛІДНІСТЮ ТА ЇХ ДОТРИМАННЯ В УКРАЇНСЬКИХ РЕАЛІЯХ» з обговоренням всіх чотирьох заздалегідь запланованих до розгляду питань, а саме:
1. «Монетизація пільг» в вітчизняних реаліях.
2. Проблеми стандартного підходу традиційних громадських організацій інвалідів до вирішення питань людей з інвалідністю.
3. Міжнародне право (Верховенство Права) і політика України в питаннях вирішення проблем людей з інвалідністю в державі.
4. Механізми захисту людей з інвалідністю в Україні.
Приємно відзначити той факт, що, вірогідно, на відміну від всіх заходів, що проходили в «Укрінформі», організованих для обговорення питань, пов’язаних проблемами фізично хворих чи фізично здорових людей, кількість учасників цього круглого столу перевершила всі сподівання. Всі наявні як в залі, так і в прес-центрі стільці були зайняті, частині учасників навіть довелося стояти вздовж стін залу, а частина гостей, через брак місця, вимушена була спостерігати за трансляцією круглого столу в кафе «Укрінформу». Не менш приємно те, що участь в круглому столі взяли як представники людей з інвалідністю, так представники організацій громадянського суспільства, які об’єднують фізично здорових людей. На заході були присутні представники всіх підприємств міста Києва і територіальних первинних організацій Українського товариства сліпих, представники від УТОС з цілого ряду інших міст України, з окремих міст України на адресу організаторів заходу надійшли письмові привітання та пропозиції, представники організацій, які об’єднують людей з психічними розладами, а також людей з захворюваннями опорно-рухового апарату, благодійних фондів, організацій ветеранів і учасників АТО тощо. Були присутні також члени громадських рад Фонду соціального страхування України (співорганізатор заходу), громадської ради при Київській міській державній адміністрації, громадських рад при районних в місті Києві державних адміністрацій.
Всі учасники круглого столу мали можливість висловити свою точку зору та зробити пропозиції по вирішенню питань, виставлених на обговорення, відповідно до узгодженої процедури проведення заходу. Як і передбачалося, найбільше часу (більше 1 години з запланованих 2-х) було присвячено першому питанню, а саме: «Монетизація пільг» в вітчизняних реаліях.
В рамках його обговорення виступали як люди з інвалідністю, так і фізично здорові учасники заходу. Метою другого питання було усвідомити, що, незважаючи на ряд помилок, прорахунків, недостатньо ефективну роботу і відсутність наполегливості деяких об’єднань громадян (до певної міри це стосується і окремих фізичних осіб), які не використали всі наявні можливості для захисту людей з інвалідністю, результатом чого стала сумнозвісна Постанова про монетизацію пільг, всі люди з інвалідністю, громадські організації людей з інвалідністю, як і фізично здорові люди та їх об’єднання, повинні об’єднати свої зусилля для того, щоб переконати законодавчі і виконавчі органи влади в Україні, не порушувати Конституцію і закони нашої держави, міжнародне право (Верховенство Права) і будувати соціальну політику в Україні, без порушень міжнародних норм та стандартів, зобов’язання щодо виконання яких Україна взяла на себе, як ратифікацією Конвенції з прав людей з інвалідністю, так і інших міжнародних договорів та законодавчих актів.
В зв’язку з браком часу, окремо на третє питання час не виділявся. Матеріал. який мав бути розглянутий в третьому питанні, був тематично висвітлений під час обговорення 1-го та 2-го питань.
Четверте питання було присвячене напрацюванню механізмів, необхідних як для виправлення ситуації, що склалася (прийняття дискримінаційної для людей з інвалідністю Постанови Кабінету Міністрів України від 14 березня 2018 року), так і для подальшого недопущення аналогічних дій влади по відношенню до людей з інвалідністю, з впровадженням перманентно діючого консультативного майданчику з метою об’єднання потенціалу громадськості для оперативного реагування на дискримінаційні дії щодо людей з інвалідністю.
Рішення, які були прийняті в режимі голосування, одноголосно (за виключенням питання № 1 резолюції: тут всі –«за», 1 – «проти») викладені в резолюції круглого столу, яка додається.
РЕЗОЛЮЦІЯ
круглого столу на тему
«ПРАВА ЛЮДЕЙ З ІНВАЛІДНІСТЮ
ТА ЇХ ДОТРИМАННЯ В УКРАЇНСЬКИХ РЕАЛІЯХ»
В Українському інформаційному центрі «Укрінформ» 10 листопада 2017 року з 10:00 до 11:30 год. Всеукраїнською громадською організацією «Всеукраїнський парламент працездатних інвалідів» проведено круглий стіл на тему: «Права людей з інвалідністю та їх дотримання в українських реаліях».
Учасники круглого столу за участі представників громадськості, за результатами обговорення тем, окреслених порядком денним заходу, дійшли згоди щодо наступних висновків та пропозицій.
Відкритим голосуванням громадськість прийняла рішення:
1. Обрати громадського уповноваженого з питань людей з інвалідністю для захисту нагальних інтересів людей з інвалідністю.
2. Створити Комітет, як постійно діючий робочий орган по захисту нагальних інтересів людей з інвалідністю.
3. З метою допомогти забезпечити особам з інвалідністю в Україні європейські і міжнародні норми і стандарти, виконання яких взяла на себе Україна, як ратифікацією Конвенції про права людей з інвалідністю, так і підписанням інших міжнародних правових документів, звернутися:
3. 1. До Президента України - з проханням важелями, доступними найвищій посадовій особі
України, переконати Кабінет Міністрів України, Міністерство соціальної політики України,
інші органи влади України в необхідності скасування Постанови Кабінету Міністрів України «Деякі питання надання пільг у готівковій формі з оплати проїзду усіма видами транспорту загального користування на міських, приміських та міжміських маршрутах», прийнятої 14 березня 2018 року на засіданні Уряду, як такої, що порушує Конституцію України, зокрема – статтю 22 Конституції.
3.2. До Кабінету Міністрів – з вимогою скасувати Постанову Кабінету Міністрів України «Деякі питання надання пільг у готівковій формі з оплати проїзду усіма видами транспорту загального користування на міських, приміських та міжміських маршрутах», прийнятої 14 березня 2018 року на засіданні Уряду, як такої, що порушує Конституцію України, зокрема – статтю 22 Конституції.
3.3. До Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України - з вимогою, відповідно до статті 38-1 ЗУ «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні», забезпечити за рахунок коштів державного бюджету пільговий проїзд для людей з інвалідністю 1 та 2 групи (людей з інвалідністю 1 групи – разом з одним супроводжуючим), літніх людей та дітей з інвалідністю (з одним супроводжуючим) всіма видами міського, приміського транспорту та міжміського транспорту (залізницею пільговий проїзд протягом всього календарного року), відповідно до норм, встановлених станом на 1992 рік. Здійснювати відшкодування затрат на перевезення трьох вказаних категорій пільговиків облік пільговиків вказаних 3-х категорій за рахунок коштів державного бюджету України, на підставі посвідчень державного зразку, що засвідчують надання пільгової категорії, зафіксованих валідаторами, встановлених за рахунок перевізника.
3.4. До Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України - з пропозицією створити робочу групу під головуванням прем’єр-міністра України, за участі при Міністерстві соціальної політики України по розробці пакету державних соціальних гарантій для вказаних трьох пільгових категорій в Україні, який в подальшому буде прийнятий Верховною Радою України як законодавчий акт, до складу якої ввійдуть об’єднання громадян з всеукраїнським статусом, представники Міністерства соціальної політики України, Кабінету Міністрів України, інших зацікавлених об’єднань громадян. До часу прийняття Верховною Радою означеного пакету державних соціальних гарантій і підписання його Президентом України, пільговий проїзд для трьох перерахованих вище категорій пільговиків, як і інші соціальні пільги, передбачені для них станом на 01.01.1992 року, мають бути збережені в обсязі, передбаченому пунктом 3.3. цієї резолюції.
3.5. До вітчизняних і міжнародних організацій з проханням про максимальну підтримку дій, спрямованих на недопущення погіршення життєвих умов та соціального захисту осіб з інвалідністю.
Відеозапис круглого столу можна передивитися за наступним посиланням: https://www.youtube.com/watch?v=B7qL6zXvc5E&t=355s
З офіційним текстом Постанови Кабінету Міністрів від 14 березня 2018 року можна ознайомитися за посиланням: https://www.kmu.gov.ua/ua/npas/deyaki-pitannya-nadann.
Переглядів: 341 | Додав: vuppi | Теги: Teknical Development, Укрінформ, монетизація пільг, круглий стіл, 21 березня 2018 року | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: