Вітаю Вас Гість!
Середа, 24.04.2024, 10:28
Головна | Реєстрація | Вхід | RSS

Меню сайту

Форма входу

Наше опитування

Яким проблемам інвалідів слід приділити увагу на нашому сайті
Всього відповідей: 129

Пошук

Архів записів

Друзі сайту

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2018 » Травень » 16 » Відзначення 100-річчя з дня народження Якова Батюка в Ніжині
20:35
Відзначення 100-річчя з дня народження Якова Батюка в Ніжині
12 травня 2018 року команда ГО ВГО "Всеукраїнський парламент працездатних інвалідів" взяла активну участь у відзначенні дня народження Якова Петровича Батюка (12.05.1918-07.09.1943) в місті Ніжині. Всього 25 років відпустила доля цій непересічній людині: патріоту своєї Батьківщини, мужньому, вольовому чоловіку, який власним прикладом довів: професія адвоката доступна для незрячого, єдиному сліпому солдату світу (за визнанням ООН в 1985 році), який відмовився рятувати власне життя і добровільно розділив долю заарештованих товарищів по боротьбі. Вічна йому пам'ять і вічна слава!
Тим більш прикро, що нині в Києві немає вулиці і провулка імені Якова Батюка, які зникли в процесі декомунізації міста. Хотілося б, щоб відповідальні особи, які приймали це безглузде рішення, спершу поцікавилися, чи був Яків Батюк комуністом, або, принаймні, комсомольцем? Ні, не був, оскільки походив з родини розкулачених селян. Але зумів піднятися над ситуацією і боротися не за свободу Радянської України, а за свободу Батьківщини від німецьких окупантів. То за що ж вбивають пам'ять про нього вдруге (вперше це робив Радянський союз протягом більш ніж 20 років)?
Повертаючись до поїздки в Ніжин, хотілося б сказати, що захід був, в першу чергу, спрямованим на виховання патріотизму у підростаючого покоління і не містив, принаймні, на нашу думку, жодних ознак казенщини, які гарантовано вбивають навіть найцікавіший захід. Так, були виступи біля пам'ятника Якову Петровичу, не за папірцем, а за покликом серця, були квіти у підніжжя пам'ятника, на місці розстрілу 26 батюківців та на кладовищі, де були поховані герої. Був візит в Ніжинський історичний музей імені Івана Спаського і кваліфіковані екскурсоводи, які розповіли нам про історію Ніжинського підпілля, були гостинні мешканці Ніжина, був сонячний день, сповнений гордості за видатного співвітчизника і суму за чесними та сумлінними молодими людьми, закатованим нелюдями. Такі дні не забуваються, лишаючись в пам'яті надовго.
Більш докладно з матеріалами про історію підпільного руху в Ніжині і біографією Якова Батюка можна познайомитися, звернувшись до ГО ВГО ВППІ.
Переглядів: 411 | Додав: vuppi | Теги: 100-річчя з дня народження, 12 травня 2018 року, Яків Петрович Батюк, ГО ВГО ВППІ, місто Ніжин | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: