Вітаю Вас Гість!
Вівторок, 23.04.2024, 13:15
Головна | Реєстрація | Вхід | RSS

Меню сайту

Форма входу

Наше опитування

Яким проблемам інвалідів слід приділити увагу на нашому сайті
Всього відповідей: 129

Пошук

Архів записів

Друзі сайту

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2018 » Вересень » 29 » Захист прав людей з інвалідністю. Дотримання і виконання норм міжнародного права
20:41
Захист прав людей з інвалідністю. Дотримання і виконання норм міжнародного права
28 вересня 11.00 - Захист людей з інвалідністю: усвідомлення, дотримання і виконання норм міжнародного права державою, об'єднаннями громадян і самими людьми з інвалідністю

Організатор: Укрінформ; ГО «Всеукраїнська громадська організація «Всеукраїнський парламент працездатних інвалідів».

Учасники: Володимир Петровський - голова ГО «ВГО «Всеукраїнський парламент працездатних інвалідів»; Сергій Кириченко - юрист, адвокат; Сергій Болтівець - голова Всеукраїнського координаційного бюро Міжнародної громадсько-державної програми «Освіта дорослих України», професор; Богдан Назаренко - голова Громадської ради при КМДА.

Питання до обговорення:

«Монетизація пільг» у вітчизняних реаліях.

Громадські організації людей з інвалідністю та їх роль в усвідомленні, дотриманні і виконанні норм міжнародного права.

Міжнародне право відповідно до норм Конвенції про права людей з інвалідністю.

Особливості і проблемні питання фінансової підтримки громадських організацій інвалідів.

Підсумкові матеріали:

В Укрінформі обговорили питання дотримання і виконання норм міжнародного права стосовно людей з інвалідністю

Освіта для інвалідів і соціальне забезпечення, організація доступного простору, питання монетизації пільг, фінансової підтримки громадських організацій, які представляють інтереси людей з інвалідністю.

Такий спектр питань розглянули учасники круглого столу, присвяченого захисту прав людей з інвалідністю в Україні в контексті Конвенції ООН про права інвалідів, що відбувся в Укрінформі.

«Згідно зі звітом ВООЗ від 2011 року, близько 15% населення у світі має певну форму інвалідності. Це майже 1 млрд людей. Причому більшість із них живе в країнах, які розвиваються. Тому для України це питання надзвичайно актуальне. Якщо говорити про Європу, то майже кожна шоста людина має певну форму інвалідності, це близько 80 млн людей. В Україні таких досліджень ніхто не вів. Особливо ця проблема стосується молодих людей з інвалідністю, яким потрібно включатися в життя вже зараз", - сказала старший науковий співробітник Державного інституту сімейної і молодіжної політики Олена Галушко.

Вона зазначила, що при обговоренні проблем, які виникають у людей з інвалідністю, необхідно звернути увагу на те, що, окрім обмежених можливостей брати участь в суспільному житті, вони часто позбавлені і можливості брати участь в економічному житті. І це більше питання побутових бар'єрів, а не спроможності людей з інвалідністю працювати. Через це, за словами Галушко, близько 70% людей з інвалідністю опиняється на межі бідності. Також, за її словами, існує ще одна проблема: за статистикою, від бідності більше потерпають жінки з інвалідністю, ніж чоловіки з інвалідністю.

Галушко нагадала, що згідно з конвенцією ООН про права інвалідів, люди з інвалідністю мають бути включені в життя суспільства нарівні з іншими громадянами. В Україні, за її словами, передусім потрібно звернути увагу на організацію доступності середовища для людей з інвалідністю, що надасть їм можливості і для суспільної діяльності, і для роботи.

Також під час заходу були розглянуті зміни в освіті, в тому числі провадження інклюзивного навчання. Так, на думку голови ГО «Інтелект України» Тетяни Стручевської, батькам дітей з особливими потребами необхідно дати вибір - навчати дитину в звичайній школі, чи обрати іншу форму навчання. Зокрема, учасники круглого столу висловилися критично стосовно реформування інтернатної системи в Україні, наголошуючи на необхідності збереження спеціалізованих закладів, які працюють в галузі попередження інвалідизації дітей.

Як наголосив юрист, адвокат Сергій Кириченко, нині освіта для інвалідів надається як реабілітаційний захід, тоді як її необхідно зорієнтувати і на отримання компетентностей.

"Ми говоримо про те, що альтернатива в освіті повинна існувати, альтернатива за вибором батьків, за бажанням дітей. Тому інтернатні умови, де діти навчаються в спеціалізованих умовах, і інклюзію необхідно використовувати. Водночас, коли ми говоримо про освіту, орієнтовану на компетентність, ми говоримо про підготовку до професійної дяльності людей з інвалідністю. І ця освіта повинна відбуватися не як засіб реабілітації, а через перехід від реабілітації до підготовки до професійної діяльності. Це можливо за допомогою компетентісного навчання", - сказав Кириченко.

Окремою проблемою, на думку учасників круглого столу, є питання монетизації пільг для інвалідів, зокрема на проїзд. Та модель, яку пропонує уряд, на думку учасників круглого столу, не відповідає сьогоднішнім реаліям.
Повний відеозапис круглого столу можна переглянути за посиланням
https://www.ukrinform.ua/rubric-presshall/2544972-zahist-ludej-z-invalidnistu-dotrimanna-i-vikonanna-norm-miznarodnogo-prava.html
Переглядів: 365 | Додав: vuppi | Теги: Укрінформ, круглий стіл, дотримання прав людей з інвалідніст | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: