Вітаю Вас Гість!
Четвер, 09.05.2024, 19:18
Головна | Реєстрація | Вхід | RSS

Меню сайту

Форма входу

Наше опитування

Яким проблемам інвалідів слід приділити увагу на нашому сайті
Всього відповідей: 129

Пошук

Архів записів

Друзі сайту

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2022 » Листопад » 29 » Захід до 300-річчя Григорія Сковороди
20:22
Захід до 300-річчя Григорія Сковороди
1 грудня 2022 року о 13:00 в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого (вул. Набережно-Хрещатицька,1, конференц-зал) відбудеться віртуальна екскурсія музеями Григорія Сковороди в Україні «Григорій Сковорода – премудрість простоти» до 300-річчя від дня народження українського філософа.
Відповідно до Постанови Верховної Ради України від 04.11.2020 р. № 973-ІХ «Про відзначення 300-річчя від дня народження Григорія Савича Сковороди» в Україні проводитимуться урочисті заходи з нагоди цієї дати: тематичні виставки, лекції, вечори, мистецьки конкурси, святкові концерти тощо.
Г.С. Сковорода (3.12.1722-9.11.1794) народився у с. Чорнухи Лубенського повіту. Батьки, Сава та Пелагея, у сім років віддали його до школи. У дев’ять років, лишившись круглою сиротою, хлопчик продовжив навчання та восени 1734 року вступив до Києво-Могилянській академії. Григорій мав багато талантів і вчився всьому легко. Здобув найкращу на той час освіту і став учителем по життю. П’ять років перебував за кордоном: у Будапешті, Братиславі, Відні, Італії, Празі. Сковорода був розумним, знав більше десяти мов, грав на скрипці, бандурі, гуслях, флейті, «умів поводити себе на публіці». Проте відмовився від блискучої кар’єри, став мандрівним філософом. Аристократ духу, він жив, як античні філософи, за канонами свого вчення. «Світ ловив мене, та не спіймав»…
Всесвітньовідомий український філософ-мандрівник, богослов, поет, педагог мав значний вплив на сучасників і подальші покоління своїми філософськими творами і способом життя. Помер на 72-му році життя у с. Пан-Іванівка (нині – село Сковородинівка) на Харківщині.
На заході історикиня, заслужений працівник культури України Світлана Петровська та історик, громадський діяч Володимир Петровський ознайомлять слухачів з фотопрезентацією, що створена за матеріалами сковородинівських міст України та власної книги, написаної про життєвий шлях, творчість і філософське вчення Григорія Савича Сковороди.
Запрошуємо всіх охочих. Вхід вільний.
Прикріплення: Картинка 1
Переглядів: 79 | Додав: vuppi | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: