Вітаю Вас Гість!
Субота, 27.04.2024, 14:25
Головна | Реєстрація | Вхід | RSS

Меню сайту

Форма входу

Наше опитування

Яким проблемам інвалідів слід приділити увагу на нашому сайті
Всього відповідей: 129

Пошук

Архів записів

Друзі сайту

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2019 » Березень » 26 » Звіт про діяльність ВП "Дарницька місцева (районна в місті Києві) організація ВГО ВППІ в 2019 році
16:49
Звіт про діяльність ВП "Дарницька місцева (районна в місті Києві) організація ВГО ВППІ в 2019 році
Звіт про реалізацію проекту
«Комплексні соціально-реабілітаційні послуги
для людей з інвалідністю Дарницького району міста Києва»
1. Загальна інформація:
Виконавець проекту: Відокремлений підрозділ «Дарницька місцева (районна в місті Києві) організація Всеукраїнської громадської організації «Всеукраїнський парламент працездатних інвалідів» (ВП КМО ВППІ в місті Києві). код ЄДРПОУ: 39954641
2. Назва проекту: Комплексні соціально-реабілітаційні послуги для людей з інвалідністю Дарницького району міста Києва»
3. Мета проекту: Проект здійснювався з метою забезпечення реабілітаційного процесу людей з інвалідністю Дарницького району міста Києва засобами освіти, просвіти, культури і мистецтва
4. Цільова група, на яку спрямовано проект:
Цільова аудиторія Запланована кількість Фактична кількість В тому числі – осіб з інвалідністю
особи з інвалідністю зору 1150 осіб 1150 осіб Понад 1000 осіб
Загальна кількість 1150 осіб 1150 осіб Понад 1000 осіб

5. Проект, який організація виконувала в 2018 році, фактично, складався з 2-х частин. Метою першої частини проекту було здійснення є реабілітації людей з інвалідністю засобами культури і мистецтва, а також набуття ними нових знань в галузі історії і культури та можливості спілкуватися з такими ж зацікавленими людьми. Друга частина проекту мала на меті напрацювання підґрунтя для працевлаштування осіб з вадами зору шляхом проведення цільових тематичних заходів для людей з інвалідністю та їх потенційних роботодавців.
З метою виховання патріотизму, національної самосвідомості та самоідентифікації громадян України через надання знань з української історії, культури, мистецтва тощо в рамках проекту були проведені 11 заходів:
5.1. 02 вересня 2018 року, було проведено Просвітницько-реабілітаційний захід «Тематична екскурсія для осіб з вадами зору та членів їх сімей «Київ Михайла Булгакова», тривалістю 2 академічні години. Під час екскурсії її учасники змогли побачити місця, пов’язані з дитинством і юністю видатного письменника Михайла Булгакова, який народився і виріс в Києві. Ще однією «родзинкою» екскурсії були місця Києва, згадані в творах письменника. Екскурсія була надзвичайно цікавою для всіх її учасників. Кількість учасників заходу: 50 осіб. Тривалість: 2 академічні години. Вартість заходу: 2950,00.
5.2. 05 вересня відбувся ще один Просвітницько-реабілітаційний захід «Тематична екскурсія для осіб з вадами зору та членів їх сімей «На Печерських пагорбах». Її учасники побували біля церкви Спаса на Берестові та в Звіринецькому монастирі, дізналися про те, як розбудовувався Печерськ в Х1Х сторіччі і ще багато цікавого. В екскурсії взяли участь понад 40 учасників з вадами зору та їх супроводжуючі. Кількість учасників заходу: 50 осіб. Тривалість: 2 академічні години. Вартість заходу: 2950,00.
5.3. 10 вересня 2018 року, незважаючи на сонячну погоду, яка так і кликала на травичку і на природу, члени організації зустрілися на лекції-демонстрації для осіб з вадами зору «Як жили кияни в давні часи». Особливою цікавинкою лекції була можливість доторкнутися до справжніх археологічних знахідок: світильника, ножа, уламку справжньої кольчуги, фрагментів мисок, якими користувалися кияни ще в 12-13 сторіччях. Учасники лекції дізналися про те, як виглядав Київ в княжі часи, за яким принципом ставилися будівлі та прокладалися вулиці, що росло в садах і на городах киян, чим вони користувалися в побуті і чому навчалися в школах. Також присутні дізналися, яка різниця між «байкою» та «казкою», які предмети експортували та імпортували київські купці та ще багато іншого. Кількість учасників заходу: 100 осіб. Тривалість: 2 академічні години. Вартість заходу: 2950,00.
5.4. 20 вересня 2018 року члени організації також побували на Культурно-реабілітаційному заході «Тематична лекція для осіб з вадами зору, членів їх сімей та інших малозахищених верств населення «Живий Шевченко». Не секрет, що Тараса Шевченка, здебільшого, уявляють собі вже старим, з суворим, непідкупним поглядом та в темному одязі. Між тим, це далеко не так. Колись молодого Тараса кияни називали «Білим лицарем», оскільки він здебільшого носив білий одяг. А ще саме він заснував київський клуб поціновувачів анекдотів. Про те, яким насправді був Тарас Шевченко і як відрізняється його образ від офіційної версії, особливо – радянських часів, і дізналися слухачі півторагодинної лекції. Кількість учасників заходу: 100 осіб. Тривалість: 2 академічні години. Вартість заходу: 2960,00.
5.5. 25 вересня 2018 року для членів організації було проведено 2 заходи:
5.5.1. Півторагодинна екскурсія «Це ми, Господи. Трагедія Бабиного яру», присвячена річниці трагічних подій в Києві: масового розстрілу єврейського населення міста в урочищі Бабин Яр. Це – перший випадок в світовій історії, коли люди масово знищувалися саме за національною ознакою. Під час авторської екскурсії її учасники дізналися про «кришталеву ніч» в Німеччині і джерела антисемітизму як державної політики в фашистській Німеччині і, пізніше – в СРСР, змогли побачити пам’ятники, встановлені невинним жертвам Бабиного Яру і пройти тим шляхом, яким вони йшли до місця страти. Також розмова йшла про Куренівську трагедію 1961 року, яку вважають «помстою Бабиного Яру» та багато іншого. Кількість учасників заходу: 50 осіб. Тривалість: 2 академічні години. Вартість заходу: 2950,00.
5.5.2. Другий захід, проведений в цей день, тематично був зовсім іншим. Це - «Тематична лекція для осіб з вадами зору, членів їх сімей та інших малозахищених верств населення «Побут та звичаї давніх слов’ян в дохристиянські часи». Півторагодинна лекція дала можливість її слухачам дізнатися про те, де і як жили, чим користувалися в побуті, якими ремеслами володіли наші предки. Лекція також мала елементи демонстрації, коли учасники лекції з вадами зору могли доторкнутися до музейних речей майже тисячолітньої давнини. Кількість учасників заходу: 100 осіб. Тривалість: 2 академічні години. Вартість заходу: 2960,00.
5.6. 26 вересня 2018 року відбувся перший з трьох запланованих на 2018 рік культурно-реабілітаційних заходів «Тематичний концерт для осіб з інвалідністю зору та членів їх родин «Український романс як джерело натхнення» тривалістю 3 академічні години. Під час концерту прозвучали як українські пісні, які вважаються народними «Стоїть гора високая», «Ой ти, дівчино, з горіха зерня» та інші, так і сучасні романси на вірші «Чорна коса», «Росте черешня в мами на городі», «Поїзд о 20-тій», а також багато інших. В першу чергу, концерт був спрямований на виховання любові та поваги до рідного слова та рідної культури шляхом демонстрації кращих зразків української пісенної творчості. Кількість учасників заходу: 100 осіб. Тривалість: 3 академічні години. Вартість заходу: 2960,00.
5.7. 28 вересня 2018 року більш ніж 100 слухачів змогли почути найкращі зразки української історико-патріотичної пісні під час Тематичного концерту історико-патріотичної пісні до для осіб з інвалідністю зору та членів їх родин «Застряло серце, як осколок, в грудях», який планувалося приурочити до Дня Незалежності. Були виконані пісні «Зелений дубочку…», «Віє вітер…», «Пам’яті Героїв Крут», «Горнусь до тебе, Україно» та багато інших, що увійшли до золотої скарбниці українського виконавчого мистецтва. Кількість учасників заходу: 102 особи. Тривалість: 3 академічні години. Вартість заходу: 2960,00.
5.8. 30 вересня 2018 року відбувся останній з трьох концертів тематичного циклу, а саме «Авторська (бардівська) пісня: краще з кращого». Під час концерту прозвучали пісні українських бардів, а саме Ігоря Жука, Тризубого Стаса та інших, а також пісні на вірші Ліни Костенко. Цей концерт завершив на 2018 рік тематичний цикл «Національно-патріотичне виховання – дієвий засіб національної самосвідомості та самоідентифікації». Кількість учасників заходу: 100 осіб. Тривалість: 2 академічні години. Вартість заходу: 2960,00.
5.9. 11 листопада 2018 року, незважаючи на несприятливу погоду, було проведено останню екскурсію по Києву з циклу краєзнавчих екскурсій, а саме – «Київ літературний», учасники якої змогли дізнатися про відомих письменників та поетів, які жили та творили в Києві, а також про видатні місця Києва, описані в літературних творах. Ця екскурсія є останньою на 2018 рік, що проводилася за програмою «Я – киянин! Комплексна тематична програма лекцій та екскурсій з патріотичного виховання і формування національної самосвідомості». Кількість учасників заходу: 50 осіб. Тривалість: 2 академічні години. Вартість заходу: 2950,00.
5.1.0. За цією ж програмою 19 листопада було проведено останню в 2018 році лекцію на тему «Історичні корені української народної обрядовості» тривалістю 2 академічні години. Учасники лекції дізналися, звідки з’явилася традиція вдягати наречену в біле вбрання і навіщо їй потрібна була фата, навіщо чоловікам бороди, що символізує вишивка на традиційному українському одязі і ще багато іншого. Лекція була надзвичайно цікавою та змістовною. Кількість учасників заходу: 100 осіб. Тривалість: 2 академічні години. Вартість заходу: 2950,00. На цьому цикл історико-патріотичних концертів, лекцій та екскурсій для мешканців Дарницького району, який запланований на 2018 рік, було завершено.
Ще 5 заходів проводилися в рамках виконання другої мети проекту, а саме – створення підґрунтя для працевлаштування осіб з вадами зору шляхом проведення цільових тематичних заходів для людей з інвалідністю та їх потенційних роботодавців. Вони проходили вже наприкінці 2018 року, в листопаді та грудні.
5.11.27 листопада 2018 року було проведено семінарське заняття "Тифлопедагогічні особливості незрячих людей з інвалідністю". Під час проведення заходу було обговорено проблеми, з якими стикаються тифлопедагоги, що займаються проблемами навчання людей з вадами зору (незрячих), в різних аспектах їх життєдіяльності: побут, мобільність пересування, в тому числі – за межами рідного міста, самообслуговування, нарешті – навчання в загальноприйнятому значенні цього слова. Кількість учасників заходу – 50 осіб. Тривалість – 2 академічні години. Вартість заходу: 2900,00.
5.12. 28 листопада 2018 року з 13:00 до 15:00 було проведено семінарське заняття "Законодавча база, що регулює і забезпечує потреби життєдіяльності незрячих". Під час проведення заходу було розглянуто вітчизняні законодавчі акти, якими регламентується життєдіяльність осіб з інвалідністю, в тому числі – людей з вадами зору. Широко обговорювалися, зокрема, сумнозвісні постанови № 196 та № 197 від 14 березня 2018 року, які стосуються монетизації вартості пільг на проїзд в міському транспорті, а також рішення Окружного Адміністративного суду міста Києва № 826/6434/18 від 24 грудня про визнання протиправними та скасування постанов від 14 березня 2018 року №196 та №197. Кількість учасників заходу – 50 осіб. Тривалість – 2 години. Вартість заходу: 2900,00.
5.13. 29 листопада 2018 року з 10:00 до 12:00 було проведено семінарське заняття "Особливості створення робочого місця фахівця з вадами зору". Учасники заходу жваво обговорили проблеми працевлаштування осіб з вадами зору, «працевлаштування» трудових книжок, деякі негативні аспекти, з якими стикаються в своїй діяльності само зайняті особи з інвалідністю зору, зокрема – адвокати, приватні підприємці тощо, а також конкретні технічні засоби, якими, з метою компенсації втрати зору, має бути облаштоване робоче місце людини з вадами зору. Кількість учасників заходу – 50 осіб. Тривалість – 2 години. Вартість заходу: 2900,00.
5.14. 03 грудня 2018 року було проведено семінарське заняття "Засоби реабілітації, необхідні для забезпечення повноцінної життєдіяльності особи з вадами зору". Під час заходу його учасники обговорювали проблеми забезпечення індивідуальними технічними засобами, яких потребують незрячі в своїй життєдіяльності: озвучені годинники, тонометри, медичні термометри тощо, а також перешкоди, з якими стикаються люди з вадами зору, враховуючи нові принципи «гроші ходять за інвалідом», задекларовані Міністерством соціальної політики України, Кількість учасників заходу – 50 осіб. Тривалість – 2 години. Вартість заходу: 2900,00.
5.15. 05 грудня 2018 року було проведено семінарське заняття "Особливості створення безбар'єрного простору, необхідного для забезпечення доступу незрячих осіб до об'єктів та інфраструктури». Учасники заходу обговорили доступність транспортної та соціальної інфраструктури міста Києва в цілому і Дарницького району зокрема та висловили пропозиції щодо того, що саме необхідно зробити, аби і місто, і район стали дійсно доступними для осіб з інвалідністю всіх нозологій. Кількість учасників заходу – 50 осіб. Тривалість – 2 години. Вартість заходу: 2900,00.

6. Виконання результативних показників

Результативні показники
Значення показника
відхилення Обгрунтування відхилення
планове фактичне
1 Показники затрат:
обсяг видатків, тис. грн 67,3 тис.грн 67,3 тис.грн 0,0 -
2 Показник продукту
Кількість громадських організацій, що брали участь у виконанні проекту 1 1 0,0 -
Кількість заходів, проведених в рамках проекту 16 16 0,0 -
Кількість учасників заходів, що виконувалися в рамках проекту 1050 1050 0,0
3 Показник ефективності
Середні витрати на проведення одного заходу громадськими організаціями, тис. грн
2,9 тис.грн
2,9 тис. грн
0,0 -

07. Структура витрат на виконання проекту:
- за рахунок інших джерел фінансування: так ні (необхідне підкреслити);
- за рахунок коштів міського бюджету: 67 300,00 грн., у т.ч.:
№ п/п Напрямки витрат Заплановано Фактично
Кількість осіб Сума коштів Кількість осіб Сума коштів
1. Матеріальне заохочення, разом з нарахуваннями 2 20300,0
2 20300,00
2. Підготовка і проведення просвітницько-реабілітаційного заходу «Тематична екскурсія для осіб з вадами зору та членів їх сімей «Це ми, Господи. Трагедія Бабиного Яру» 50 2950,00 50 2950,00
3. Підготовка і проведення Просвітницько-реабілітаційного заходу «Тематична екскурсія для осіб з вадами зору та членів їх сімей «На Печерських пагорбах». 50 2950,00 50 2950,00
4 Підготовка і проведення просвітницько-реабілітаційного заходу «Тематична екскурсія для осіб з вадами зору та членів їх сімей «Київ Літературний» 50 2950,00 50 2950,00
5 Підготовка і проведення просвітницько-реабілітаційного заходу «Тематична екскурсія для осіб з вадами зору та членів їх сімей «Київ Михайла Булгакова» 50 2950,00 50 2950,00
6 Підготовка і проведення Культурно-реабілітаційного заходу «Тематичний концерт історико-патріотичної пісні для осіб з інвалідністю зору та членів їх родин «Застряло серце, як осколок, в грудях» 100 2960,00 100 2960,00
7 Підготовка і проведення Культурно-реабілітаційного заходу «Тематичний концерт для осіб з інвалідністю зору та членів їх родин «Український романс як джерело натхнення» 100 2960,00 100 2960,00
8 Підготовка і проведення культурно-Культурно-реабілітаційного
заходу «Тематичний концерт
для осіб з інвалідністю та
членів їх родин «Авторська
(бардівська) пісня: краще
з кращого». 100 2960,00 100 2960,00
9 Підготовка і проведення Освітньо-реабілітаційного заходу «Тематична лекція-демонстрація для осіб з вадами зору «Як жили кияни в давні часи». 100 2950,00 100 2950,00
10 Підготовка і проведення Освітньо-реабілітаційного заходу
«Тематична лекція для осіб
з вадами зору
«Історичні корені української
народної обрядовості».
100 2950,00 100,00 2950,00
11 Підготовка і проведення Освітньо-реабілітаційного заходу «Тематична лекція для осіб з вадами зору з нагоди Дня народження Тараса Шевченка «Живий Шевченко».
100 2960,00 100 2960,00
12 Підготовка і проведення Освітньо-реабілітаційного заходу «Тематична лекція для осіб з вадами зору «Побут та звичаї давніх слов`ян в дохристиянські часи»
100 2960,00 100 2960,00
13 Підготовка і проведення семінарського заняття "Тифлопедагогічні особливості незрячих людей з інвалідністю". 50 2900,00 50 2900,00
14 Підготовка і проведення семінарського заняття "Законодавча база, що регулює і забезпечує потреби життєдіяльності незрячих". 50 2900,00 50 2900,00
15 Підготовка і проведення семінарського заняття "Особливості створення робочого місця фахівця з вадами зору" 50 2900,00 50 2900,00
16 Підготовка і проведення семінарського заняття"Засоби реабілітації, необхідні для забезпечення повноцінної життєдіяльності особи з вадами зору". 50 2900,00 50 2900,00
17 Підготовка і проведення семінарського заняття "Особливості створення безбар'єрного простору, необхідного для забезпечення доступу незрячих осіб до об'єктів та інфраструктури. 50 2900,00 50 2900,00
Загальна сума: 1150,00 67 300,00 1150,00 67000,00

08. Висвітлення анонсу, реалізації проету (заходу) у ЗМІ
Назва заходу Рівень висвітлення (всеукраїнський, на рівні міста Києва) Назва та дата публікації
Анонс програми (заходу) - - -
Виконання, реалізації програми (заходу) - - -

02 Результативність проекту (заходу)
Завдання і результат Заплановано Фактично
Завдання В рамках проекту провести Просвітницько-реабілітаційний захід «Тематична екскурсія для осіб з вадами зору та членів їх сімей «Це ми, Господи. Трагедія Бабиного Яру» В рамках проекту було проведено Просвітницько-реабілітаційний захід «Тематична екскурсія для осіб з вадами зору та членів їх сімей «Це ми, Господи. Трагедія Бабиного Яру» для людей з вадами зору, в тому числі - незрячих
В рамках проекту провести Просвітницько-реабілітаційний захід «Тематична екскурсія для осіб з вадами зору та членів їх сімей «На Печерських пагорбах». В рамках проекту було проведено Просвітницько-реабілітаційний захід «Тематична екскурсія для осіб з вадами зору та членів їх сімей «На Печерських пагорбах».
В рамках проекту провести Просвітницько-реабілітаційний захід «Тематична екскурсія для осіб з вадами зору та членів їх сімей «Київ Літературний» В рамках проекту було проведено Просвітницько-реабілітаційний захід «Тематична екскурсія для осіб з вадами зору та членів їх сімей «Київ Літературний»
В рамках проекту провести Просвітницько-реабілітаційний захід «Тематична екскурсія для осіб з вадами зору та членів їх сімей «Київ Михайла Булгакова» В рамках проекту було проведено Просвітницько-реабілітаційний захід «Тематична екскурсія для осіб з вадами зору та членів їх сімей «Київ Михайла Булгакова»
В рамках проекту провести Культурно-реабілітаційний захід «Тематичний концерт історико-патріотичної пісні до Дня Незалежності України для осіб з інвалідністю та членів їх родин «Застряло серце, як осколок, в грудях». В рамках проекту було проведено Культурно-реабілітаційний захід «Тематичний концерт історико-патріотичної пісні до Дня Незалежності України для осіб з інвалідністю та членів їх родин «Застряло серце, як осколок, в грудях».
В рамках проекту провести Культурно-реабілітаційний захід «Тематичний концерт «Український романс як джерело натхнення». В рамках проекту для осіб з інвалідністю та членів їх сімей було проведено Культурно-реабілітаційний захід «Тематичний концерт «Український романс як джерело натхнення».
В рамках проекту провести Культурно-реабілітаційний захід «Тематичний
концерт для осіб з інвалідністю та
членів їх родин «Авторська
(бардівська) пісня: краще з кращого» В рамках проекту було проведено Культурно-реабілітаційний захід «Тематичний
концерт для осіб з інвалідністю та
членів їх родин «Авторська
(бардівська) пісня: краще з кращого»
В рамках проекту провести
Освітньо-реабілітаційний захід
«Тематична лекція-демонстрація
«Як жили кияни в давні часи». В рамках проекту було
проведено Освітньо-реабілітаційний
захід«Тематична лекція-
демонстрація «Як жили кияни в
давні часи».
В рамках проекту провести
Освітньо-реабілітаційний захід
«Тематична лекція для осіб
з вадами зору «Історичні корені
української народної обрядовості». В рамках проекту було
проведено Освітньо-реабілітаційний
захід
«Тематична лекція для осіб
з вадами зору «Історичні корені
української народної обрядовості».
В рамках проекту провести
Освітньо-реабілітаційний захід
«Тематична лекція для осіб з вадами зору з нагоди Дня народження Тараса Шевченка «Живий Шевченко». В рамках проекту було
проведено Освітньо-реабілітаційний
захід«Тематична лекція для осіб з
вадами зору з нагоди Дня
народження Тараса Шевченка
«Живий Шевченко».
В рамках проекту провести
Освітньо-реабілітаційний захід
«Тематична лекція для осіб з вадами зору «Побут та звичаї давніх слов`ян в дохристиянські часи» В рамках проекту було
проведено
Освітньо-реабілітаційний захід
«Тематична лекція для осіб з вадами зору «Побут та звичаї давніх слов`ян в дохристиянські часи»
В рамках проекту провести семінарське заняття "Тифлопедагогічні особливості незрячих людей з інвалідністю". В рамках проекту було проведено семінарське заняття "Тифлопедагогічні особливості незрячих людей з інвалідністю".
В рамках проекту провести семінарське заняття "Законодавча база, що регулює і забезпечує потреби життєдіяльності незрячих". В рамках проекту було проведено семінарське заняття "Законодавча база, що регулює і забезпечує потреби життєдіяльності незрячих".
В рамках проекту провести семінарське заняття "Особливості створення робочого місця фахівця з вадами зору" В рамках проекту було проведено семінарське заняття "Особливості створення робочого місця фахівця з вадами зору"
В рамках проекту провести семінарське заняття "Засоби реабілітації, необхідні для забезпечення повноцінної життєдіяльності особи з вадами зору". В рамках проекту було проведено семінарське заняття "Засоби реабілітації, необхідні для забезпечення повноцінної життєдіяльності особи з вадами зору".
В рамках проекту провести семінарське заняття "Особливості створення безбар'єрного простору, необхідного для забезпечення доступу незрячих осіб до об'єктів та інфраструктури». В рамках проекту було проведено семінарське заняття "Особливості створення безбар'єрного простору, необхідного для забезпечення доступу незрячих осіб до об'єктів та інфраструктури».
Результат В рамках Просвітницько-реабілітаційного заходу «Екскурсія для членів організації «Це ми, Господи. Трагедія Бабиного Яру» для людей з вадами зору, в тому числі – незрячих, розповісти учасникам заходу про трагічні події гітлерівської окупації Києва, в тому числі – про знищення мирного населення міста в Бабиному Яру». Учасники заходу дізналися про причини Холокосту, який здійснювала нацистська Німеччина, а також про трагічні події вересня 1941 року, коли протягом кількох днів було страчено майже 100 тисяч мирних киян лише за ознакою національності.
В рамках Просвітницько-реабілітаційного заходу «Тематична екскурсія для осіб з вадами зору та членів їх сімей «На Печерських пагорбах», ознайомити її учасників з історією Печерська – одного з трьох історичних районів міста. Учасники заходу познайомилися з історією Печерська, зокрема- побували біля церкви Спаса на Берестові та в Звіринецькому монастирі, дізналися про те, як було створено Києво-Печерську Лавру, як розбудовувався Печерськ в Х1Х сторіччі і ще багато цікавого
В рамках Просвітницько-реабілітаційного заходу «Тематична екскурсія для осіб з вадами зору та членів їх сімей «Київ Літературний» ознайомити учасників заходу з історіями видатних діячів літератури, що жили і творили в Києві Учасники заходу дізналися про поетів і письменників, які жили і творили в нашому місті, побували біля будинків, в яких вони мешкали, почули про їх непрості, інколи навіть трагічні, долі.
В рамках Просвітницько-реабілітаційного заходу «Тематична екскурсія для осіб з вадами зору та членів їх сімей «Київ Михайла Булгакова» ознайомити учасників заходу з місцями та будівлями нашого міста, які пов’язані з життям та творчістю видатного письменника Михайла Булгакова Учасники заходу побували біля будинку, в якому ріс письменник, дізналися, в які церкви він вінчався та мешкав після одруження, а також відвідали місця, пов’язані з творами Михайла Булгакова, долями його героїв тощо.
В рамках Культурно-реабілітаційного заходу «Тематичний концерт історико-патріотичної пісні «Застряло серце, як осколок, в грудях», ознайомитися українською історією, викладену словами пісень, як народни, так і сучасних. Учасники заходу почули українські народні пісні, зокрема - були виконані пісні «Зелений дубочку…», «Віє вітер…», «Пам’яті Героїв Крут», «Горнусь до тебе, Україно» та багато інших, що увійшли до золотої скарбниці українського виконавчого мистецтва. В умовах сьогодення це є надзвичайно актуальним і важливим.
В рамках Культурно-реабілітаційного заходу «Тематичний концерт для осіб з інвалідністю та членів їх родин «Український романс як джерело натхнення» познайомити його учасників з найкращими зразками українського романсу, як стародавнього, так і сучасного Учасники заходу познайомилися з найвідомішими українськими романсами, як давніми, так і сучасними, історіями їх створення та виконання, зокрема, такими, як «Чорна коса», «Вже приходить призначений час», «Троянди на пероні», «Ой ти, дівчино, з горіха зерня», «Чорнії брови, карії очі» та іншими
В рамках Культурно-
реабілітаційного заходу «Тематичний концерт для осіб з інвалідністю та членів їх родин
«Авторська
(бардівська) пісня: краще з кращого» розповісти його учасникам про передумови та історію виникнення бардівської (авторської) пісні та представити найкращі зразки таких пісень Учасники заходу дізналися про те, коли і як виникла авторська пісня, кого і чому можна вважати засновниками цього жанру, а також почули пісні бардів, як радянських (В. Висоцький, Ю. Візбор, Ю. Кукін, В. Доліна тощо), так і сучасних українських (Юрій Чайка, Ігор Жук, Ольга Богомолець тощо)
В рамках Освітньо-реабілітаційного
заходу «Тематична лекція-демонстра-
ція «Як жили кияни в давні часи»
познайомити учасників заходу з
давньою історією нашого рідного міс-
та, дати їм можливість власними
руками доторкнутися до деяких пред-
метів старовини, знайдених під час
археологічних розкопок Учасники заходу дізналися про те, як жили в давні часи наші предки, якими речами користувалися, що вирощували на городах, чому навчалися в школах, як будували свої будинки тощо. Лекція була багато ілюстрована, що дозволило тим з її учасників, які мають залишки зору, на власні очі побачити предмети побуту, які збереглися до наших часів, а всім, без виключення, учасникам лекції – потримати в руках старовинний керамічний світильник, ніж, уламок кольчуги, фрагменти горщиків тощо. Безумовно, такі лекції допомагають відчути взаємозв’язок поколінь людй, що мешкали в нашому місті як 500, так і 1000 років тому.
В рамках Освітньо-реабілітаційного
заходу «Тематична лекція для осіб
з вадами зору «Історичні корені
української народної обрядовості»
познайомити його учасників з тим, як
виникли і чим зумовлені деякі обряди
та традиції українського народу Учасники лекції дізналися, звідки з’явилася традиція вдягати наречену в біле вбрання і навіщо їй потрібна була фата, навіщо чоловікам бороди, що символізує вишивка на традиційному українському одязі, чому традиційне хрещення в купілі є лише частиною давнього слов’янського обряду і ще багато іншого. Ці знання сприяють самоусвідомленню і само ідентифікації учасників заходу як частини етносу з надзвичайно глибоким та міцним історичним корінням.
В рамках Освітньо-реабілітаційного заходу «Тематична лекція для осіб з вадами зору з нагоди Дня народження Тараса Шевченка «Живий Шевченко» познайомити його учасників з невідомими та маловідомими фактами з життя великого Кобзаря, які свідомо замовчувалися традиційною радянською та пострадянською історіографією Учасники лекції дізналися, чому молодого Тараса кияни називали «Білим лицарем» і хто саме був засновником київського клубу поціновувачів анекдотів, за яких обставин на труні великого українця з’явився букет польових квітів, про обставини його поселення на Пріорці та ще багато іншого. Ці знання допомагають людям уявити собі Тараса Шевченка живою людиною, і, зрештою, наближають його до сучасності
В рамках Освітньо-реабілітаційного заходу «Тематична лекція для осіб з вадами зору «Побут та звичаї давніх слов`ян в дохристиянські часи» познайомити його учасників з особливостями життя та побуту наших далеких предків в часи язичництва
Учасники лекції дізналися, звідки з’явилася традиція вдягати наречену в біле вбрання і навіщо їй потрібна була фата, навіщо чоловікам бороди, що символізує вишивка на традиційному українському одязі і ще багато іншого. Ці та інші знання допомагають нащадкам давніх слов’ян усвідомити спадковість поколінь, що мешкали на території України.
В рамках проведення семінарського заняття "Тифлопедагогічні особливості незрячих людей з інвалідністю" обговорити проблеми, з якими стикаються тифлопедагоги, що займаються проблемами навчання людей з вадами зору (незрячих), в різних аспектах їх життєдіяльності. Під час проведення заходу було обговорено проблеми, з якими стикаються тифлопедагоги, що займаються проблемами навчання людей з вадами зору (незрячих), в різних аспектах їх життєдіяльності: побут, мобільність пересування, в тому числі – за межами рідного міста, самообслуговування, нарешті – навчання в загальноприйнятому значенні цього слова.
В рамках проведення семінарського заняття "Законодавча база, що регулює і забезпечує потреби життєдіяльності незрячих" розглянути вітчизняні законодавчі акти, якими регламентується життєдіяльність осіб з інвалідністю, в тому числі – людей з вадами зору. Під час проведення заходу було розглянуто вітчизняні законодавчі акти, якими регламентується життєдіяльність осіб з інвалідністю, в тому числі – людей з вадами зору. Широко обговорювалися, зокрема, сумнозвісні постанови № 196 та № 197 від 14 березня 2018 року, які стосуються монетизації вартості пільг на проїзд в міському транспорті, а також рішення Окружного Адміністративного суду міста Києва № 826/6434/18 від 24 грудня про визнання протиправними та скасування постанов від 14 березня 2018 року №196 та №197
В рамках проведення семінарського заняття "Особливості створення робочого місця фахівця з вадами зору" обговорити проблеми працевлаштування осіб з вадами зору Учасники заходу жваво обговорили проблеми працевлаштування осіб з вадами зору, «працевлаштування» трудових книжок, деякі негативні аспекти, з якими стикаються в своїй діяльності самозайняті особи з інвалідністю зору, зокрема – адвокати, приватні підприємці тощо, а також конкретні технічні засоби, якими, з метою компенсації втрати зору, має бути облаштоване робоче місце людини з вадами зору.
В рамках проведення семінарського заняття"Засоби реабілітації, необхідні для забезпечення повноцінної життєдіяльності особи з вадами зору" обговорити проблеми забезпечення індивідуальними технічними засобами, яких потребують незрячі в своїй життєдіяльності. Під час заходу його учасники обговорили проблеми забезпечення індивідуальними технічними засобами, яких потребують незрячі в своїй життєдіяльності: озвучені годинники, тонометри, медичні термометри тощо, а також перешкоди, з якими стикаються люди з вадами зору, враховуючи нові принципи «гроші ходять за інвалідом», задекларовані Міністерством соціальної політики України
В рамках проведення семінарського заняття "Особливості створення безбар'єрного простору, необхідного для забезпечення доступу незрячих осіб до об'єктів та інфраструктури обговорити доступність транспортної та соціальної інфраструктури міста Києва в цілому і Дарницького району зокрема для осіб з вадами зору. Учасники заходу обговорили доступність транспортної та соціальної інфраструктури міста Києва в цілому і Дарницького району зокрема та висловили пропозиції щодо того, що саме необхідно зробити, аби і місто, і район стали дійсно доступними для осіб з інвалідністю всіх нозологій

09. Кінцеві підсумки реалізації проекту станом на 01 січня 2019 року.
За час дії проекту було проведено 16 заходів, з них 11 - реабілітаційних заходів культурно-мистецького та освітньо-просвітницького спрямування, учасниками яких були більш ніж 900 осіб. Заходи проводилися в рамках постійно діючих програм, за якими працює Дарницька місцева (районна в місті Києві) організація Всеукраїнської громадської організації «Всеукраїнський парламент працездатних інвалідів», як складова частина всеукраїнської організації людей з інвалідністю: «Національно-патріотичне виховання – дієвий засіб національної самосвідомості та самоідентифікації» та «Я – киянин! Комплексна тематична програма лекцій та екскурсій з патріотичного виховання і формування національної самосвідомості». Проведені заходи сприяли реабілітації, соціальній адаптації людей з інвалідністю до середовища фізично здорових людей, і навпаки – фізично здорових людей до середовища людей з інвалідністю, що в перспективі є потенційною можливістю побудови в нашій державі суспільства без бар’єрів, в якому люди з інвалідністю та фізично здорові громадяни є рівними не на папері, а в реальному житті. Крім того, під час роботи над проектом організація провела 5 заходів соціально-інклюзивного спрямування, учасниками яких стали 250 осіб, в тому числі – люди з інвалідністю. Метою цих заходів є інтеграція осіб з інвалідністю до суспільства і створення суспільства рівних можливостей.
Переглядів: 290 | Додав: vuppi | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: