Вітаю Вас Гість!
Четвер, 18.04.2024, 21:58
Головна | Реєстрація | Вхід | RSS

Меню сайту

Форма входу

Наше опитування

Яким проблемам інвалідів слід приділити увагу на нашому сайті
Всього відповідей: 129

Пошук

Архів записів

Друзі сайту

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2018 » Березень » 10 » Чи на часі "монетизація пільг" осіб з інвалідністю? Нарада в Міністерстві соціальної політики України
14:57
Чи на часі "монетизація пільг" осіб з інвалідністю? Нарада в Міністерстві соціальної політики України
06 березня 2018 року в Міністерстві соціальної політики відбулася нарада з питання «монетизації пільг» для осіб з інвалідністю. На засіданні були присутні представники Міністерства соціальної політики України:
- Микола Іванович Шамбір, заступник Міністра соціальної політики України;
- Віталій Володимирович Музиченко, директор Департаменту державної соціальної допомоги Міністерства соціальної політики
Громадськість представляли:
- Наталія Сергіївна Скрипка, виконавчий директор Національної Асамблеї людей з інвалідністю;
- Олег Миколайович Полозюк, юрист, член Секретаріату Національної Асамблеї людей з інвалідністю України:
- Володимир Борисович Петровський, голова ГО «ВГО «Всеукраїнський парламент працездатних інвалідів»;
- Костянтин Вікторович Богатиренко, 1-й заступник Голови ГО «ВГО «Всеукраїнський парламент працездатних інвалідів»;
- Вадим Вікторович Карпенко, Голова виконавчого комітету Всеукраїнської спілки громадських організацій "Конфедерація громадських організацій інвалідів України";
- Степан Юрійович Філіп, директор Київського УВП № 1 УТОС
- юрист Обухівського УВП УТОС
Від Уповноваженого Президента України з прав людей з інвалідністю Адміністрації Президента України на засіданні був присутній Павло Михайлович Ждан, Завідувач Відділу забезпечення діяльності Уповноваженого Президента України з прав людей з інвалідністю Адміністрації Президента Україн
В першу чергу, нарада мала на меті одержати підтримку та схвалення всеукраїнськими громадськими організаціями інвалідів так званої монетизації пільг для осіб з інвалідністю. Якщо ж дивитися глибше, то суть цієї монетизації полягає в тому, щоб фактично зняти пільги на проїзд в транспорті для людей з інвалідністю, замінивши їх лімітованою кількістю поїздок (10, 30, 60 на місяць). Саме з цією метою до зустрічі вже була підготовлена і роздрукована постанова. Щоб уникнути звинувачень в перебільшенні та нагнітанні ситуації, хочемо навести лише 2 факти:
1. підготовлена постанова, яку необхідно було погодити учасникам наради, представникам громадських організацій всеукраїнського рівня (нарада починалася об 11:00);
2. вже на 14:00 запланований був розгляд згаданої постанови під час урядового засідання з метою прийняття рішення.
З цього можна зробити висновок, що оперативність, з якою приймалося рішення по позбавленню пільги на проїзд однієї з найбідніших верств населення, в принципі, вже відпрацьована. І той факт, що це є порушенням Конституції і чинного законодавства, спрямованим на обмеження і звуження існуючих прав людей з інвалідністю, Верховенства права та міжнародних норм і стандартів, зобов’язання виконувати які взяла на себе Україна, в тому числі – Конвенції про права людей з інвалідністю, вірогідно, зовсім не бентежило Міністерство соціальної політики України. Хотілося б сподіватися, що хоча б підхід Кабінету Міністрів до вирішення такого важливого для суспільства питання буде кардинально відмінним.
Після вступного слова Миколи Івановича Шамбіра виступив голова ГО ВГО «Всеукраїнський парламент працездатних інвалідів», В.Б. Петровський, проаналізувавши особливості і відмінності стану справ з цього питання в європейських країнах. Водночас ним було наголошено, що ці країни обов’язково мають не просто пільги, а пакет державних соціальних гарантій, до якого входять і проїзд, і медичні послуги, і реабілітація та забезпечення людей з інвалідністю індивідуальними засобами реабілітації, і гарантії на лікування, оздоровлення, відпочинок, отримання послуг освітньо-просвітницького та культурно-мистецького характеру тощо. Виступ не був суто інформаційним і завершився конкретними пропозиціями, які, на прохання організаторів, були ще раз озвучені перед завершенням наради.
Хотілося б також зупинитися на конкретних особливостях виступів кожного з присутніх на засіданні. Важливим, як на нашу думку є те, що Микола Іванович Шамбір,один з представників Міністерства, наголошував на тому, що присутні зібралися для того, щоб знайти варіанти вирішення проблеми, натомість, його колега, Віталій Володимирович Музиченко, бачив вирішення проблеми виключно у прийнятті постанови, розробленої Міністерством (ну, можливо, з окремими варіативними формулюваннями).
Представник Українського товариства сліпих, Степан Юрійович Філіп, також виступив з аналізом європейського досвіду (єдине, що цей досвід, який державні чиновники, нажаль, намагаються впровадити, прийнятний для Європи, але, в силу економічного становища, неприйнятний для України, можливо, й не варто рекламувати, а надто – досвід Росії, країни-агресора). Загалом, представники УТОС, хоч і не висловлювали конкретних пропозицій, але були вкрай обурені спробами, по суті, позбавити людей пільг.
Особливість виступу Павла Михайловича Ждана полягала в тому, що він показав системність кроків Міністерства, спрямованих на позбавлення пільг людей з інвалідністю. Представники ВСГО «Конфедерація громадських організацій інвалідів України» та Національної асамблеї людей з інвалідністю України, хоч і не виступали з ґрунтовними доповідями, але в цілому, на підставі участі в обговоренні, також не вважали за доцільне підтримувати постанову, запропоновану Міністерством.
Бентежить лише те, що, на відміну від жорсткої позиції представників ГО ВГО ВППІ щодо категоричного заперечення спроб протягнути так звану «монетизацію», відображену в постанові Міністерства, окремі представники громадянського суспільства, готові були піти на компроміс, а відтак – будемо говорити прямо, домовитися про «здачу», хай часткову, позицій по соціальному захисту людей з інвалідністю.
Тепер щодо конкретних пропозицій.
Першим пунктом цих пропозицій ми вважаємо за доцільне розмістити пропозицію Олега Миколайовича Полозюка, яка була короткою і конкретною:
1. відхилити Постанову, внесену Міністерством.
Наступні 2 пропозиції надійшли від голови ГО ВГО ВППІ, Володимира Борисовича Петровського, були продиктовані на самому початку засідання і повторені при його завершенні:
2. Відповідно до Конституції України, забезпечити за рахунок коштів державного бюджету пільговий проїзд для людей з інвалідністю 1 та 2 групи (людей з інвалідністю 1 групи – разом з одним супроводжуючим), літніх людей та дітей з інвалідністю (з одним супроводжуючим) всіма видами міського, приміського транспорту та міжміського транспорту (залізницею пільговий проїзд протягом всього календарного року), відповідно до норм, встановлених станом на 1992 рік (облік пільговиків вказаних 3-х категорій ведеться через валідатори, що встановлюються за рахунок перевізника), на підставі посвідчення державного зразку, що засвідчують надання пільгової категорії. Щомісячне відшкодування затрат на перевезення трьох вказаних категорій пільговиків перевізники отримують за рахунок державного бюджету України;
3. Міністерство соціальної політики створює робочу групу, до складу якої входять об’єднання громадян з всеукраїнським статусом, представники Міністерства, Кабінету Міністрів України, інших зацікавлених об’єднань громадян по розробці пакету державних соціальних гарантій для вказаних трьох пільгових категорій в Україні, який в подальшому буде прийнятий Верховною Радою України як законодавчий акт. До часу прийняття Верховною Радою означеного пакету державних соціальних гарантій і підписання його Президентом України, пільговий проїзд для трьох перерахованих вище категорій пільговиків, як і інші соціальні пільги, передбачені для них станом на 01.01.1992 року, діють в обсязі, передбаченому пунктом 2.
Інші матеріали, пов’язані з епопеєю по зняттю пільг, будуть викладені найближчим часом. Чекайте, далі буде…
Переглядів: 399 | Додав: vuppi | Теги: особи з інвалідністю, Міністерство соціальної політики, В.Б. Петровський, Las Elegidas | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: