Вітаю Вас Гість!
Субота, 27.04.2024, 03:16
Головна | Реєстрація | Вхід | RSS

Меню сайту

Форма входу

Наше опитування

Яким проблемам інвалідів слід приділити увагу на нашому сайті
Всього відповідей: 129

Пошук

Архів записів

Друзі сайту

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2013 » Квітень » 18 » Фестиваль шукає таланти
19:19
Фестиваль шукає таланти

Фестиваль «Неспокій серця» шукає таланти

   Непомітно промайнули майже два роки, і в теплий квітневий день розпочав свою роботу Всеукраїнський недержавний фестиваль творчості інвалідів «Неспокій серця», вже третій за ліком. В кожній казці третя спроба – завжди чарівна. І наш Фестиваль також, сподіваємося, стане маленьким дивом для всіх його учасників. Недарма ж за роки його існування у Фестивалю з`явилося багато друзів, і не тільки в Україні, але й в Росії, Білорусі, країнах Балтії.

     Але для тих, хто почув про наш фестиваль вперше, варто трохи розповісти його історію. Перший Всеукраїнський недержавний фестиваль творчості інвалідів «Неспокій серця» був започаткований Всеукраїнською громадською організацією «Всеукраїнська профспілка працездатних інвалідів» в 2009 році. Саме в цьому році вперше до участі в фестивалі були запрошені не лише українські інваліди, а й інваліди з інших країн Європи, які побажали, в рамках фестивалю,  розділити власні творчі досягнення з українськими учасниками фестивалю.

     Ініціатори проекту виходили з того, що проблема інвалідності (повна або часткова відсутність фізичного здоров`я), яка перешкоджає повноцінній участі інваліда в суспільно-політичному і трудовому процесі, організації його життєдіяльності, доступу до об`єктів освіти, культури, соціальної інфраструктури, є проблемою не лише інваліда, але суспільства в цілому. Адже ніхто з членів цього суспільства не хоче добровільно стати інвалідом: втратити зір, слух, опинитися на інвалідному візку, миттєво обірвавши політичну, бізнесову, соціальну кар`єру.  Загалом не дивно, що суспільство в цілому, незалежно від його верств, не знайоме з проблемою інвалідів, а відтак, і не розуміє необхідність вирішення проблем інвалідів. Таке суспільство не може бути повноправним членом світової спільноти. А члени цього суспільства, який би ієрархічний щабель в ньому вони не займали, і незалежно від того, входить країна чи ні до числа розвинених держав світу, неспроможні ні за який скарб забезпечити себе індульгенцією від інвалідності. І, щоб завтра не опинитися  в чорному проваллі суспільного забуття, необхідно вже сьогодні гарантувати людям з інвалідністю умови, гідні повноправного громадянина суспільства, з урахуванням особливостей нозологій інвалідності,  яких би моральних чи матеріальних затрат не потребував цей невідворотній  суспільний процес.

   Кожна держава і суспільство, яке бачить щасливе і процвітаюче власне майбутнє, повинно дбати про фізично, духовно і інтелектуально здоровий і якісний його склад. Ключовими складовими цього процесу є ідеологія суспільства, що сформована на фундаментальних базових програмних засадах і втілюється виробленою на таких засадах збалансованою послідовною гуманітарною політикою. А виробити і продукувати таку ідеологію здатне лише високоінтелектуальне суспільство, потенціал якого розвивається, тобто відтворює, а не вмирає.                                                 

      Гуманітарна політика, що стосується всіх членів суспільства, і інвалідів в тому числі, як повноцінних громадян цього суспільства, і його будівничих також, формування якої ґрунтується на кращих досягненнях і успіхах науки, культури, освіти, приречена на успіх і добробут в майбутньому цього суспільства.

 Побудувати суспільство, яке відповідає означеним критеріям – завдання держави Україна і, відповідно, якість життя  інвалідів в суспільстві має відповідати міжнародним стандартам. Такі якісні зміни стануть відчутними для інвалідів тільки за умови надання можливості для організації і здійснення якісного, комплексного реабілітаційного процесу. Одним з найдієвіших засобів реабілітації є психологічна і духовна реабілітація. Така реабілітація, в першу чергу, здійснюється засобами освіти, культури,

мистецтва, надаючи інваліду можливість розкрити власний особистий потенціал і здійснити самореалізацію особистості. Вірно побудований процес духовної реабілітації – це гарантія впевненості інваліда в собі і в результатах, яких він може досягнути в майбутньому, це фундамент майбутньої соціально-економічної реабілітації.  Цей фестиваль покликаний відкрити шлях до такої самореалізації особистості.

      Організатори Фестивалю мали на меті:

- продемонструвати суспільству в Україні здібності, талант і творчий потенціал значної частини громадян цього суспільства - інвалідів, від яких досі суспільство було штучно відмежоване;

- наочно продемонструвати інвалідам, що їхня доля, їхнє майбутнє в їх власних руках, тобто стимулювання і організація дієвого масового процесу психологічної та духовної реабілітації людей з обмеженими фізичними можливостями (інвалідів);

-сприяти підвищенню самовмотивованості та самоповаги інвалідів.;

- продемонструвати підтримку і соціальну відповідальність з боку науковців, політиків, митців та бізнесменів фізично хворих здібних і талановитих громадян суспільства,  підкреслюючи, що майстерність і талант – це надбання всього суспільства, його не можна розділяти чи штучно зупиняти його розвиток за станом здоров`я, кольором шкіри, мовою спілкування, але необхідно прикласти всі зусилля для розвитку цих талантів, адже показником є талант, а не стан здоров`я його носія.   

    Тож недарма девізом Фестивалю «Неспокій серця» стали відомі рядки Павла Тичини «Я стверджуюсь, я утверждаюсь. Бо я – живу.»

     Наш фестиваль має 10 номінацій, які включають до себе по кілька підномінацій. Спробуємо назвати хоча б основні: 1. Декоративно-ужиткове мистецтво (тобто всі види народної творчості); 2. художня творчість; 3. виконавчі види мистецтва (це і гра на музичних інструментах, і вокал, і авторська пісня); 4. театральне мистецтво; 5. літературна творчість; 6. Фотографія; 7. Моделювання, дизайн; 8. Наукова творчість; 9. Девіз – «Перемога» (тільки для інвалідів 1 групи з найважчими формами інвалідності); 10. Дитяча творчість (ця номінація включає всі підномінації для дорослих). Тож кожен інвалід може обрати для себе номінацію за власними здібностями і за бажанням.

     Здавалося б, 2 проведених Фестивалі – це не так вже й багато. Але кожен з них має свою історію та своїх героїв. Це – надзвичайно талановита художниця Люба Дмитренко, роботи якої, без перебільшення, стали обличчям першого Фестивалю, автор оригінальних та неповторних пісень Ірина Бернацька, твори якої одразу ж западають в душу, знаний як в Україні, так і за її межами поет Степан Підлужний, Театрально-концертна студія інвалідів «Добробут та Злагода», блискучий перекладач і поетеса Наталія Бутук, юна художниця Даша Безкоста, лауреат 10-ї щорічної премії «Гордість країни», театральний колектив «Промінь світла» і ще багато-багато інших учасників, перерахувати яких неможливо, як за браком місця, так і за браком часу. Але кожен з них, названих і неназваних, додав свою яскраву нитку до загального полотна, яке зветься Всеукраїнський недержавний фестиваль творчості інвалідів «Неспокій серця». Дякуємо всім за участь і очікуємо на нові зустрічі!

А для тих, хто хоче приєднатися до нас вперше, хотілося б повідомити наступне.

Для того, щоб прийняти участь в Фестивалі, номінантам необхідно подати, в залежності від номінації, наступні документи та матеріали:

  1. Заявка (колективна або індивідуальна)
  2. Анкета.
  3. Фотографія (номінанта  (10Х15 см) або творчого колективу (15 Х 21 см)
  4. Автобіографія.
  5. Авторські матеріали на конкурс за номінаціями:

-          виконавчі види мистецтва, театральне мистецтво: відеокасета або СD-диск з демонстрацією виступу (не менше 5 номерів).

-          Номінанту необхідно представити себе, а також твори, які він виконує. Аудіокасети для участі в Фестивалі не приймаються. Також надається супроводжувальний лист з переліком назв виконуваних творів, автора слів та музики, постановника, аранжувальника (за необхідності) тощо.

-          художня творчість, декоративно-ужиткове мистецтво, моделювання і дизайн (тільки індивідуальні заявки): фотографії (10Х15 см), бажано – чіткі та розбірливі; відео або СD-диск з записом творчого процесу (обов`язково назвати техніку та способи виконання твору, рік його створення, а також іншу інформацію, що має відношення до роботи номінанта);

-          фотографія: не менше 5 фоторобіт розміром 15 Х 21 см, відео або СD-диск з записом творчого процесу, за можливістю – каталоги фоторобіт та виставок, в яких брав участь номінант;

-          літературна творчість (тільки індивідуальні заявки): тексти літературних творів в друкованому вигляді (не більше 24 сторінок формату А-4, 14 кегль); поетичні твори в друкованому вигляді (не менше 5 творів).

Роботи надсилаються номінантами поштою.

В разі необхідності, журі додатково може запросити оригінали робіт. Можливе також особисте знайомство з номінантом та  з особливостями його творчості.

       Докладніша інформація щодо участі в Фестивалі, а також анкети, заявки тощо, розміщені на сайті ВГО «Всеукраїнська профспілка працездатних інвалідів». Адреса сайту така: vuppi.at.ua. Координатором Фестивалю, як і в попередні роки, є Ірина Василівна Дмитрук. Її контактні телефони: 093-487-85-99; 067-456-32-18; 050-584-30-33, e-mail: dmira-ua@rambler.ru. Контактний телефон Оргкомітету Фестивалю 044-223-13-29, e-mail: vuppi@ukr.net.

     Заявки приймаються до 30 червня 2013 року. Після завершення цього терміну працюватиме журі Фестивалю. А фінальна частина відбудеться наприкінці жовтня 2013 року.

     Тож всіх інвалідів, які хочуть поділитися своїми успіхами в будь-якому виді творчості, всіх, хто вважає, що він талановитий, запрошуємо до участі в Всеукраїнському недержавному фестивалі творчості інвалідів «Неспокій серця». І хай третя спроба, як у будь-якій казці, справді стане чарівною!

Переглядів: 1254 | Додав: Kuratornet | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: