Вітаю Вас Гість!
Понеділок, 29.04.2024, 13:36
Головна | Реєстрація | Вхід | RSS

Меню сайту

Форма входу

Наше опитування

Яким проблемам інвалідів слід приділити увагу на нашому сайті
Всього відповідей: 129

Пошук

Архів записів

Друзі сайту

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2024 » Березень » 14 » Григорій Сковорода. Той, чия совість як чистий кришталь
22:08
Григорій Сковорода. Той, чия совість як чистий кришталь
21 лютого 2024 року в прес-центрі Київської міської державної адміністрації, як і було анонсовано, відбулася перша, однак, сподіваюся, не остання презентація нашої зі Світланою Петровською книги «Григорій Сковорода. Той, чия совість як чистий кришталь». Нам дуже приємно, що, попри повітряну тривогу, яка, нажаль, вже стала невід’ємною частиною життя киян, на презентацію зібралося доволі багато наших колег, партнерів, друзів. Щиро дякую всім, хто знайшов час та можливість долучитися до нашого заходу.
У вступному слові я наголосив на тому, що українська книга на сьогодні є невід’ємною складовою патріотичного виховання та ціложиттєвої освіти українських громадян. І той, хто не вивчає власну історію добровільно, згодом, можливо, примусово вивчатиме чужу. Сподіваюся, це не про нас з вами і не про нашу країну. І постать Григорія Савича Сковороди є в цьому сенсі знаковою для нашої держави, адже наш вітчизняний геній, поет, філософ є глибоко шанованим в усьому світі і одним з тих, хто протягом майже трьохсот років лишається актуальним для нащадків, як був актуальним і для сучасників.
Вітальні слова від Київської міської ради, Постійної комісії Київради з питань культури, туризму та суспільних комунікацій, очільницею якої є пані Вікторія, висловила Голова Комісії Вікторія В’ячеславівна Муха, зауваживши, що саме книговидання є одним з напрямків просвіти, патріотичного виховання і культурно-мистецького розвитку суспільства. Вікторія В’ячеславівна привітала всіх присутніх з виходом в світ книги, присвяченої Григорію Сковороді, та висловила впевненість в потрібності та важливості таких видань в подальшому.
В презентації взяли участь Іван Миколайович Степурін директор видавництва «Саміт-книга», Ігор Миколайович Степурін, видавець, засновник та директор з проектів видавництва «Саміт-книга», а також Максим Володимирович директор державного підприємства «Центр захисту інформаційного простору України» Міністерства культури та інформаційної політики і державного підприємства «Центр захисту інформаційного простору України», яке забезпечує видання і розповсюдження для закладів культури України літератури для просвіти та культурно-мистецької освіти. громадян України.
Дуже цікавими для всіх присутніх були виступи Віталія Вікторовича Коцура, ректора Переяславського університету Григорія Сковороди, який розповів про очолюваний ним університет та його історію, Василя Леонідовича Дудара, проректора Університету, що розповів про поточну роботу закладу, Наталії Федорівни Юхименко, директорки єдиного в світі Центру Сковородинознавства, що діє при Переяславському університеті, та Ольги Іванівни Шкири, директорки бібліотеки, яка розповіла про історію бібліотеки та величезний бібліотечний фонд Григорія Сковороди, який ми одразу і поповнили своєю книгою.
Світлана Петровська в своєму виступі розповіла про те, як виник задум книги, а також про історію її створення та тематику статей, що ввійшли до збірки.
Голова Всеукраїнського координаційного бюро Міжнародної громадсько-державної програми «Освіта дорослих України», що діє за сприяння Міжнародного інституту ціложиттєвого навчання ЮНЕСКО, професор психології Сергій Іванович Болтівець як професор та науковець розповів про важливість постаті Григорія Савича для історії та культури України, його роль і значення в процесі патріотичного виховання, про світи, ціложиттєвої освіти, підкресливши ту велику роботу, яку проводить очолювана ним програма «Освіти дорослих України». А також розповів про багаторічну роботу, яку здійснює Тиждень освіти дорослих спільно з ВГО «Всеукраїнський парламент працездатних інвалідів» по ціложиттєвій освіті та патріотичному вихованню, що стосується процесів, та політичних й культурно-мистецьких постатей, які внесли внесок у велич української нації, її розвиток та її незалежність та зокрема – Григорія Савича Сковороди. Одним з результатів цієї роботи і стала підготовка та видання книги «Григорій Сковорода. Той, чия совість як чистий кришталь».
Цікавим і змістовним був виступ члена Громадської ради при КМДА, голови Комітету з питань розвитку підприємництва, комунальної власності, торгівлі, житлово-комунальної інфраструктури та інформаційних-комунікаційних технологій, історика за фахом Олександра Петровича Лисенка. Він також є членом Комітету охорони здоров’я та соціальної політики, внутрішньо переміщених осіб та учасників бойових дій Громадської ради, і проводить величезну діяльність не лише як керівник очолюваного ним Комітету, але й в сфері соціальної політики та культури. Хотілося б відзначити, що багато роботи в означених напрямках я, як керівник профільного Комітету з питань соціальної політики та член Комітету з питань культури, маю змогу ефективно виконувати саме за підтримки таких громадських діячів, як Олександр Лисенко. І, безумовно, як історик, Олександр Петрович фахово висвітлив роль та значення Григорія Сковороди для українського суспільства й нагальну необхідність і актуальність філософського вчення останнього в сучасних реаліях.
Присутні на презентації представники бібліотечної спільноти, Олег Олегович Сербін, директор Національної бібліотеки імені Ярослава Мудрого, Тетяна Арсеніївна Скирда, співробітниця цієї ж бібліотеки, та Зоя Антонівна Логвиненко, представниця ЦБС Голосіївського району, висловили сподівання, що найближчим часом подібні презентації відбудуться і в цих бібліотеках.
А це означає, що у нашої книги попереду цікаві зустрічі з зацікавленими читачами, що, безумовно, дуже приємно та водночас важливо для нас, її авторів.
Дякуємо за підтримку Міністерству культури та інформаційної політики України (міністр Ростислав Карандєєв), в рамках програми якого, приуроченої до 300-річчя великого українського філософа, була видана наша книга, видавництву «САМІТ-книга» (директор Іван Степурін), безпосередньому видавцю книги, та всім, хто надихав і підтримував нас в процесі її написання.
Дякуємо за участь у заході Постійній Комісії з питань культури, туризму та суспільних комунікацій в Київська міська рада (Голова Вікторія Муха), Департамент суспільних комунікацій КМДА (Директор Мірослава Смірнова), завдяки підтримці якого презентація відбулася саме на цій локації, Громадська Рада при КМДА 2021-2023 (голова Геннадій Кривошея), Національна бібліотека України імені Ярослава Мудрого (директор Олег Сербін), Публічна бібліотека імені Лесі Українки, м. Київ, м. Київ (директорка Ольга Романюк), Університет Григорія Сковороди в Переяславі (ректор Віталій Коцур), ЦБС Голосіївського району міста Києва та всім учасникам презентації книги Володимира та Світлани Петровських «Григорій Сковорода. Той, чия совість як чистий кришталь».
Переглядів: 21 | Додав: vuppi | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: