Вітаю Вас Гість!
Четвер, 25.04.2024, 15:58
Головна | Реєстрація | Вхід | RSS

Меню сайту

Форма входу

Наше опитування

Яким проблемам інвалідів слід приділити увагу на нашому сайті
Всього відповідей: 129

Пошук

Архів записів

Друзі сайту

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2019 » Грудень » 9 » Конференція учасників Форуму "Велика столиця 2020"
00:26
Конференція учасників Форуму "Велика столиця 2020"
06-07 грудня 2019 року відбулася Конференція представників громадських рад м. Києва в рамках Форуму "Велика столиця 2020", учасником якого був голова ГО ВГО ВППІ Володимир Борисович Петровський. ВІн зауважив наступне:
"Я вважаю за доцільне більш детально зупинитися на питаннях соціальної політики, за обговорення яких я відповідав під час конференції. Перше питання, на якому я загострив увагу, стосувалося екології. І моє запитання доповідачам екологічної секції заходу. Кожна секція підводила підсумки Форуму «Велика столиця-2019» за своїм напрямком і формувала пропозиції для внесення до резолюції на 2020 рік. Екологічна секція надала низку слушних пропозицій для вирішення їх в 2020 році, однак, як на мій погляд, недостатньо уваги було приділено заходам, пов’язаним з захистом від можливої екологічної катастрофи річки Дніпро, яка є головною водною артерією міста Києва та всієї України. Ситуація потребує негайного втручання не лише екологів, але й керівництва міста (принаймні, на території міста Києва). Річка забруднена, зазнає шкоди від викидів, замулюється і, фактично, перетворюється на брудне болото. Отже, міська влада повинна приділити належну увагу цьому питанню, виділивши кошти на роботи по очищенню і збереженню головної річки нашої держави.
Огляд напрацювань секції соціальної політики відбувався наприкінці першого дня роботи. А це означає, що часу на розгляд соціальних питань було значно менше, аніж у інших секцій. Також, нажаль, треба зазначити, що, хоч питання соціальної політики стосуються всіх, без винятку, громадян України, в тому числі (принаймні, опосередковано) – учасників заходу, яких нараховувалося близько 100 осіб, взяти участь в роботі нашої секції з них зголосилося дуже мало. А це, безперечно, є загальним підтвердженням «уваги», як з боку держави, так і з боку суспільства, до соціальної політики. Для цивілізованої Європи чи не найголовнішим питанням є соціальний захист вразливих категорій населення: дітей, пенсіонерів, людей з інвалідністю, оскільки будь-які революційні події розпочиналися саме з невирішених соціальних питань.
Напевне, Україна ще не готова стати цивілізованою державою, з огляду на увагу, яка нею приділяється питанням, названим вище. Питання соціальної політики, закладені в резолюції Форуму «Велика столиця-2018» (тобто настанови на 2019 рік), так, на жаль, і не були виконані. З одного боку, тому, що ряд питань стосувався захисту прав учасників АТО-ООС. Але вирішення цих питань в значній мірі знаходиться за межами компетенції міської влади. З іншого боку, сталося так, що члени Громадської ради попереднього скликання, в силу різних обставин, не приділяли належної уваги питанням соціального захисту. Єдине питання, щодо вирішення якого протягом року йшла наполеглива робота, стосувалося створення Служби уповноваженого з прав людей з інвалідністю, ініціатором чого виступила ГО «ВГО «Всеукраїнський парламент працездатних інвалідів». Однак, нажаль, і це питання не було доведено до логічного завершення з причин, незалежних від громадянського суспільства, оскільки влада міста Києва не бере на себе відповідальності по його вирішенню без прийняття Кабінетом Міністрів України ключових рішень з цього питання, хоч, безперечно, шляхи розв’язання означеної проблеми можливі і на міському рівні. Тож цілком зрозуміло, що до складу пропозицій до резолюції Форуму на 2020 рік це питання автоматично перейшло з попередньої резолюції як таке, що потребує остаточного завершення в процесі роботи на 2020 рік.
Другим можливим пунктом Резолюції є розробка і впровадження, спільно з органами влади міста Києва, міського пакету соціальних гарантій. Безперечно, згаданий пакет соціальних гарантій є складовою частиною такого пакету на державному рівні, який ГО ВГО ВППІ, у співпраці з органами державної влади намагається впровадити в Україні. Однак, незважаючи на те, як швидко він буде впроваджений на рівні держави, такий пакет соціальних гарантій, оскільки Київ є столицею України, має бути розроблений і впроваджений в нашому місті, з відповідним переліком згаданих гарантій, щоб соціально незахищені мешканці Києва нарешті отримали гарантований захист.
Третім пунктом Резолюції повинен бути пункт по організації супроводу незахищених верств населення, в першу чергу – осіб старшого віку та людей з інвалідністю для забезпечення їх повноцінної цивілізованої життєдіяльності.
В місті Києві офіційно працює ряд соціальних програм, зокрема, таких, як «Турбота», «Соціальне партнерство», «Безбар’єрний Київ» тощо. Ці програми покликані вирішувати проблеми соціального захисту киян. Однак їх створення і впровадження здійснюється без повноцінної участі в цьому процесі представників громадянського суспільства, громадських організацій, Громадської ради при КМДА. В результаті цього в створенні і реалізації цих програм недостатньо враховані пропозиції і напрацювання як об’єднань громадян, так і Громадської ради при КМДА. Безперечно, це є недоліком, який необхідно виправляти. Виправити згаданий недолік можна лише шляхом доопрацювання органами влади спільно з представниками громадянського суспільства в тому числі – ГР при КМДА. перерахованих вище програм, положень та інших документів для них.
Четвертим пунктом в резолюцію ми хотіли б внести таку співпрацю по спільному доопрацюванню програм і програмних документів, а також їх впровадженню під контролем громадянського суспільства, в тому числі – Громадської ради при КМДА. Безперечно, Комітет з питань соціальної політики Громадської ради при КМДА просить всіх зацікавлених юридичних і фізичних осіб надавати свої конструктивні пропозиції, які варто було б включити до підсумкового варіанту Резолюції Форуму «Велика столиця 2020» по соціальних питаннях, після чого він буде остаточно сформований."
Переглядів: 249 | Додав: vuppi | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: