Вітаю Вас Гість!
Четвер, 25.04.2024, 11:10
Головна | Реєстрація | Вхід | RSS

Меню сайту

Форма входу

Наше опитування

Яким проблемам інвалідів слід приділити увагу на нашому сайті
Всього відповідей: 129

Пошук

Архів записів

Друзі сайту

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2019 » Листопад » 24 » Нарада з питання встановлення пристроїв звукового оповіщення на перехрестях зі світлофорним регулюванням
21:12
Нарада з питання встановлення пристроїв звукового оповіщення на перехрестях зі світлофорним регулюванням
"22 листопада ц.р. в приміщенні Київради, відповідно до рішення, прийнятого Київським міським комітетом доступності від 13 листопада 2019 року, відбулася анонсована мною в попередньому дописі нарада з питання встановлення пристроїв звукового оповіщення на перехрестях зі світлофорним регулюванням. Нарада проходила під головуванням директора Департаменту соціальної політики, заступника Голови Київського міського комітету доступності, пана Руслана Світлого. Приємно, що, окрім представників громадськості, які займаються проблемами незрячих людей, і секретаря міського комітету доступності, був присутній також представник від Київського міського центру організації дорожнього руху. Саме він озвучив нам бачення того, як профільна служба планує вирішувати питання щодо озвучення міських світлофорів для зручності користування ними людьми з вадами зору. Представлена концепція не просто здивувала, а, з урахуванням заданих доповідачу питань, черговий раз висвітлила те, що, попри той факт, що Україна вже понад 30 років знаходиться не за «залізною завісою», а отже – європейські стандарти мають змогу бачити як чиновники, так і громадськість, з одного боку, влада продовжує винаходити власний велосипед, а з іншого – лише зараз відбуваються кроки по залученню представників громадськості до вирішення питань, які стосуються безпосередньо їх. А все це, разом взяте, свідчить про те, що владу взагалі, умовно кажучи, до сьогодні практично не обходили проблеми як безпосередньо озвучення світлофорів, так і вирішення інших проблем по створенню безбар’єрного середовища.
Перше, з чого я розпочав свою доповідь, це комплексність підходу до озвученого питання, яка міститься в тому, що, по-перше, світлофори мають бути озвученими (до чого я ще повернуся), і, по-друге, окрім озвучки світлофорів, повинна бути забезпечена тактильність, а саме – наявність попереджувальних смуг, направляючих і фактурної підлоги, виконаних відповідно до міжнародних стандартів. Без цього навіть правильно озвучений світлофор не можна вважати остаточно доступним для незрячих та слабозорих громадян. Інша складова комплексного підходу полягає в тому, щоб ці світлофори, обладнані за міжнародними стандартами, були встановлені не лише на центральних вулицях міста, а й по всій території нашого міста (в подальшому – по всій території України), і в першу чергу – в місцях, де, відповідно до процесу життєдіяльності, трудової реабілітації, освітніх, культурно-мистецьких тощо потреб, люди з вадами зору бувають найбільш часто. І, відповідно, потреба у встановленні озвучених світлофорів виникає тому, що озвучення і тактильне оснащення переходів забезпечує можливість цивілізованої життєдіяльності незрячим і слабозорим громадянам.
Що стосується безпосередньо озвучення світлофорів, то вигадувати й справді нічого не потрібно. Існують міжнародні стандарти, які на практиці застосовуються в цивілізованих країнах Європи і світу. Ці стандарти однакові для країн Євросоюзу. Зрозуміло, вони включають і тактильну складову, і певну частоту звуку метроному на червоне світло, і частоту сигналу на зелене світло. З урахуванням особливостей нозології інвалідності, світлофор вмикається автоматично. Хоч кнопка, безперечно, існує, але її функції призначені в першу чергу для всіх інших громадян.
В облаштуванні озвучених переходів є певні особливості, такі, як розташування озвучених світлофорів на одній вулиці, на вулицях, розташованих поруч, наприклад, хрест-навхрест (лучові або багатосторонні переходи). В таких випадках якраз ключову роль грають тактильність і різна частота озвучення. Безумовно, те, що я говорив на нараді і те, що пишу зараз, в першу чергу стосується практичної сторони, тобто «де-факто». «Де-юре» і в Європі далеко не все й не завжди врегульовано досконально. Однак для європейського співтовариства, яке значно випередило нашу країну не лише в розумінні того, що потрібно не говорити, а робити практичні кроки для створення рівних умов та недискримінації людей з інвалідністю, в тому числі – незрячих та слабозорих людей, а й в тому, що практичне виконання міжнародних норм та стандартів – це фактичне дотримання закону, як англійське звичаєве право. І неважливо, що інколи деякі речі не прописані на папері. В даному разі бюрократичні формальності в ряді країн за фактом є другорядними. Ми добре розуміємо, що в Україні бюрократія важливіша, аніж людські цінності і навіть людське життя. Також добре розуміємо те, що функціонування світлофорів чи норми, які стосуються інших питань безбар’єрності, досі не прописані, бо це цікавило і не цікавить владу на різних рівнях. Хоч нічого прописувати, власне кажучи, і не потрібно. Потрібно просто взяти й перекласти на українську мову готові європейські стандарти або описати існуючі європейські практики, які побачити зовсім нескладно. В разі необхідності, фахівці з числа людей з інвалідністю могли б підготувати відповідну бюрократичну частину. Однак в першу чергу їм потрібно розуміти, що вона буде прийнята на законодавчому і місцевому рівнях, бо це – великий обсяг роботи, а люди з інвалідністю, на відміну від чиновників, працюють безкоштовно. З іншого боку, навіщо платникам податків, в тому числі і нам, оплачувати армію чиновників, які не можуть чи не хочуть виконувати свої посадові обов’язки, і людям з інвалідністю потрібно замість них на громадських засадах готувати документи, які повинні були б бути зроблені вже багато років тому? Мені приємно відзначити, що на даному етапі роботи ми бачимо підтримку керівника Департаменту соціальної політики КМДА і заступника голови КМДА, М.П. Хонда, за ініціативи якої відбулася дана зустріч і створюється робоча група по вирішенню означеного питання. Також приємно, що колеги з числа незрячих і слабозорих активно беруть участь в цьому процесі. Це означає, що певні зрушення вже відбулися, а отже є сподівання на те, що спільними зусиллями ми зможемо вирішити питання з озвученням світлофорів та оснащенням їх за світовими стандартами."
Голова ГО ВГО ВППІ, Володимир Борисович Петровський
Переглядів: 177 | Додав: vuppi | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: