Вітаю Вас Гість!
Субота, 20.04.2024, 17:28
Головна | Реєстрація | Вхід | RSS

Меню сайту

Форма входу

Наше опитування

Яким проблемам інвалідів слід приділити увагу на нашому сайті
Всього відповідей: 129

Пошук

Архів записів

Друзі сайту

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2019 » Листопад » 24 » П'яте засідання Київського міського комітету доступності
21:08
П'яте засідання Київського міського комітету доступності
13 листопада 2019 року відбулося п’яте засідання Київського міського комітету доступності в поточному році. Як завжди, при наданні інформації про перебіг засідання Комітету, всім бажаючим ознайомитися з офіційною версією, я раджу звернутися до офіційного протоколу засідання. Я ж звернуся лише до окремих моментів, які, на мій погляд, варто підкреслити. По-першому питанню : не можна зовсім не звернути увагу на виступ депутата Олександра Пабата. Хоч той, з одного боку, мав сенс об’єктивності, однак з іншого, нажаль – ні. Чому я звертаю увагу саме на це? Тому, що згаданий виступ перегукується з тезою, висловленою мною в попередніх дописах про засідання Комітетів доступності, що, нажаль, жодних результатів від цих засідань поки що немає. І безперечно, Пабата, як людину з інвалідністю, це не може не турбувати. З іншого ж боку, дорікнути за це пані Хонді також буде не зовсім об’єктивно, бо і засідання регулярно проходять, починаючи з лютого 2019 року. І можливості вплинути на усталену систему як у неї, так і у Комітету, до певної міри обмежені. І часу потрібно, напевно, більше. От те, що ми могли напрацювати та запропонувати механізми, але не зробили цього – помилка не лише членів Комітету, і якраз, напевне, саме не їх.
Друге. Стосовно роботи комітетів доступності на рівні районів. Те, що вони, за окремими поодинокими виключеннями, не працюють взагалі, або ж працюють «для галочки», за принципом «аби було», мабуть, зайве і коментувати. І це триває роками. А от те, що Марина Петрівна відправила з наради всіх заступників чи представників від районних комітетів (лише від кількох районів прийшли голови комітетів доступності, які й залишилися на засіданні) – обнадійливий крок. Можливо, він дасть поштовх для того, щоб, зрештою, розпочати не формальну, а хоч якусь усвідомлену роботу цих комітетів на місцях.
Четверте і п’яте питання щодо доступності, по якому з фотоматеріалами виступав Євгеній Свєт, і, по світлофорам на вулиці Володимирській – депутат Олександр Пабат, логічно можна об’єднати. І, саме доповнюючи, коментуючи і розширюючи їх, я виступав додатково, бо якраз ці проблеми в першу чергу стосуються незрячих та слабозорих людей, а дата проведення Комітету, хоч і випадково, але співпала з Всесвітнім днем незрячих людей. Головною думкою мого виступу було те, що необхідно комплексно підходити до вирішення всіх питань доступності, в тому числі – і до оснащення міста тактильними засобами орієнтування для незрячих й обладнання світлофорів озвучкою відповідно до європейських стандартів. А комплексний підхід до вирішення цієї проблеми означає те, що недоречно вирішувати проблеми доступності сьогодні доступність на вулиці Пушкінській, завтра – на площі Шевченка, а післязавтра, приміром, на бульварі Верховної Ради. Це ж стосується і озвучених світлофорів. Треба чітко, раз і назавжди, на одному засіданні рекомендувати (бо ми є дорадчим органом) впровадити в місті Києві дотримання стандартів, відповідно до державних будівельних норм і міжнародних стандартів й вимагати їх дотримання, а, в разі недотримання – покарання порушників. Мені приємно було почути, що новий керівник Департаменту соціальної політики КМДА, пан Руслан Світлий, який одночасно є заступником Голови Київського міського комітету доступності, також підтримує комплексність підходу до цього питання. Життя покаже, як буде далі, та фотоматеріал і виступ депутата – це лише ілюстрація до тези, що проблема є і її необхідно негайно вирішувати. Забігаючи трохи вперед, хочу сказати про те, що за результатами роботи Комітету була проведена нарада з питань встановлення озвучених світлофорів, до участі в якій було залучено представників громадськості і органів влади.
Голова ГО ВГО ВППІ, Володимир Петровський
Переглядів: 188 | Додав: vuppi | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: