Вітаю Вас Гість!
П`ятниця, 29.03.2024, 09:42
Головна | Реєстрація | Вхід | RSS

Меню сайту

Форма входу

Наше опитування

Яким проблемам інвалідів слід приділити увагу на нашому сайті
Всього відповідей: 129

Пошук

Архів записів

Друзі сайту

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2021 » Липень » 29 » Робочий візит до виправної колонії № 45
11:04
Робочий візит до виправної колонії № 45
22 липня 2021 року відбулася моніторингова поїздка до Софіївської виправної колонії № 45. Це єдина в Україні колонія, де відбувають покарання засуджені чоловіки, в тому числі особи з інвалідністю та тяжкими захворюваннями
Ініціювала візит та виступила його співорганізатором ГО «Всеукраїнський парламент працездатних інвалідів», яку я очолюю. Другим співорганізатором стала ГО «Союз «Золотий вік України», на чолі з Яною Барановою, якій я особисто та очолювана мною організація надзвичайно вдячні за значний вклад в організацію цього заходу.
У складі волонтерської команди були науковці, адвокат і аспірант (найти як правильно називається), Сергій Іванович Кириченко, доктор філософії, адвокат Вікторія Кириченко, правозахисники: адвокат, керівник правозахисної організації «Правніка» Наталія Вікторівна Бубліченко та помічник адвоката, Юрій Вікторович Бубліченко, а також радіожурналіст Володимир Анатолійович Носков (всі вони є керівниками обласних організацій ГО ВГО ВППІ), Президент ГО «Союз «Золотий вік України», пані Яна Баранова та юрист, волонтер цієї ж організації, В’ячеслав Нагорний.
Хотілося б висловити велику подяку Департаменту виконання покарань Міністерства юстиції України за допомогу й максимальне сприяння в організації цього візиту.
В першу чергу ставилося завдання ознайомитися з обставинами, в силу яких люди з інвалідністю опинилися в ув’язненні, з якими проблемами вони стикаються, якої допомоги й реабілітації потребують. Ще однією метою візиту було наукове дослідження означених проблем та шляхів їх подолання. Ми ще не раз будемо повертатися до цієї теми, адже це – не початок і не завершення проекту, пов’язаного з проблемами людей з інвалідністю, які за рішенням суду визнані такими, що порушили закон й відбувають покарання.
Тож в даному дописі я не буду докладно зупинятися на перебігу візиту, тим більше, що наш проект, який тільки-но стартував, вже має продовження. До нього готова приєднатися Біла Церква, а Софійська виправна колонія № 45 готує до підписання меморандум про співпрацю. Зазначу лише, що візит дійсно був зовсім непростий, проблем, які потребують вирішення і пов’язані з різними сферами реабілітації людей з інвалідністю та поверненням їх в русло цивілізованої життєдіяльності, більше ніж достатньо.
Найголовніша ж проблема – в самих людях з інвалідністю, які в силу різних обставин не бачать себе у вільному суспільстві. Не просто не знайшли себе, а загубили і не бачать шляху назад, про що свідчить те, що вони раз за разом самі роблять все, аби повернутися за грати, де, як вони вважають, їм комфортніше, ніж на волі.
Безумовно, також існує ціла низка проблем, які адміністрації колонії вирішити зовсім не просто, в тому числі – зважаючи на специфіку функціонування такого закладу. Однак, попри відсутність засобів реабілітації, необхідних для різних нозологій людей з інвалідністю, потребує негайного вирішення проблема знання специфіки роботи з нозологіями людей з інвалідністю і елементарна підготовка персоналу для оволодіння знаннями та навичками поводження з цією категорією суспільства.
Та ми задоволені тим, що Департамент виконання покарань, починаючи з офіційної зустрічі, з його керівництвом, під час якої і я, і пані Яна мали можливість обговорити майбутній візит до колонії, згадане керівництво з розумінням поставилося до проблем, озвучених нами, що засвідчило бажання з його боку вирішувати проблеми цієї категорії засуджених.
А підготовка до підписання Меморандуму про співпрацю свідчить про те, що подальша співпраця по реабілітації і вирішенню, за можливістю, проблем людей з інвалідністю і з боку колонії №45, і з боку Департаменту виконання покарань, буде продовжуватися. Пропозиції щодо співпраці з нашого боку також напрацьовуються, і ми впевнені, що ця проблема в Україні нарешті має шанс бути зрушеною з місця.
Переглядів: 109 | Додав: vuppi | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: