Вітаю Вас Гість!
Четвер, 28.03.2024, 19:09
Головна | Реєстрація | Вхід | RSS

Меню сайту

Форма входу

Наше опитування

Яким проблемам інвалідів слід приділити увагу на нашому сайті
Всього відповідей: 129

Пошук

Архів записів

Друзі сайту

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2016 » Лютий » 11 » Стаття О. Оніщенко в "Дзеркалі Тижня"
20:50
Стаття О. Оніщенко в "Дзеркалі Тижня"

В тижневику «Дзеркало тижня» ( № 3 від 29 січня 2016 року) було опубліковано аналітичну статтю Оксани Онищенко « Палкий привіт абітурієнтам від парламенту», в якій досліджується питання вступу до вищих навчальних закладів на пільгових засадах і, зокрема, той факт, що Верховна Рада проголосувала зміни до Закону про вищу освіту.  Згадані зміни, які вже  внесено у текст законодавчого акту, дозволяють певним категоріям абітурієнтів вступати за окремим конкурсом на основі іспитів, а не ЗНО. Автор статті відзначає, що «Незважаючи на гасла про рівний доступ до освіти, кожної вступної кампанії у нас є пільговики, які мають преференції при вступі, — вони зараховуються на спеціально виділені місця за окремим конкурсом поза загальною конкурентною боротьбою». Серед представників громадськості, які прокоментували нововведення парламентарів, був і голова ГО «ВГО ВППІ»:

"Якщо ми всі однакові громадяни, ми повинні бути однаковими в усьому, — наголошує Володимир Петрівський, голова ГО " Всеукраїнський парламент працездатних інвалідів", інвалід І групи по зору. — Поняття "особливі освітні потреби", яке часто вживають стосовно інвалідів, безглузде, оскільки потреби, у тому числі освітні, в усіх однакові — отримати якісну освіту, яка дозволить потім мати пристойну роботу і взагалі знайти своє місце під сонцем. Різниця лише в можливостях. В інтернатах для незрячих дітей на сьогодні не навчають як слід, швидше — просто доглядають, як няньки. А за якість навчання ніхто не відповідає. Тобі прочитали текст із підручника — радій. Хочеш знати більше й глибше — шукай репетиторів за додаткову плату. У звичайних школах є система контролю знань, у школах для дітей із обмеженими можливостями — ні. Отже, і стимулів навчатися й навчати краще немає. Реальної інклюзивної освіти в нас теж немає. Така ситуація не дозволяє дітям із обмеженими можливостями почуватися рівними з іншими студентами, навіть якщо їм вдасться вступити до вишу за якимись особливими умовами. Більше того, враховуючи всі складнощі, думаю, ВНЗ постараються не взяти на навчання абітурієнтів із обмеженими можливостями,— навіщо їм такий проблемний "баласт" (це ж спеціальні підручники, пандуси, матеріально-технічна база). А ось якби в такого абітурієнта був сертифікат ЗНО — нікуди б не поділися б, змушені були б прийняти. Можливо, до вступників із обмеженими фізичними можливостями можна було б застосувати інші вимоги при вступі — наприклад, зараховувати зі 150 балами замість 180 у конкурентів. Але поріг "склав-не склав ЗНО" мають пройти всі".

Повний текст статті можна знайти за посиланням: http://gazeta.dt.ua/EDUCATION/palkiy-privit-abituriyentam-vid-parlamentu-_.html

Переглядів: 516 | Додав: Kuratornet | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: