Вітаю Вас Гість!
Субота, 20.04.2024, 02:39
Головна | Реєстрація | Вхід | RSS

Меню сайту

Форма входу

Наше опитування

Яким проблемам інвалідів слід приділити увагу на нашому сайті
Всього відповідей: 129

Пошук

Архів записів

Друзі сайту

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2018 » Лютий » 24 » Тема кохання в творчості Володимира Висоцького.
17:41
Тема кохання в творчості Володимира Висоцького.
25 січня 2018 року Володимиру Висоцькому виповнилося б 80 років. Неможливо уявити його в похилому віці, свідомості і пам’яті багатьох людей Володимир Семенович назавжди лишиться молодим, талановитим, енергійним. Його пісні вчили та продовжують вчити мудрості і мужності, вірності слову і дружбі. Для багатьох ці пісні стали своєрідною енциклопедією, мірилом честі та порядності. Окрім того, кожна з пісень Володимира Висоцького, зважаючи на те, що він був не лише поетом, але й актором, є невеличкою п’єсою для одного актора, побудованою за всіма законами драматичного жанру. Серед них є пісні-казки, пісні-притчі, пісні-трагедії, і пісні-комедії. Пісні Володимира Висоцького написані в різних жанрах, в різній манері, та об’єднує їх одне – нудними ці пісні не зможе назвати навіть найприскіпливіший критик.
Протягом майже двох десятиліть пісні Висоцького розходилися межи люди за допомогою «магнітофонного самвидаву». Вони були детонатором, своєрідною міною уповільненої дії, підкладеної під мури Радянського союзу. І зруйнували радянську імперію, що б там не казали історики, саме люди, виховані на піснях Володимира Семеновича. Навіть якщо б сказане вище стосувалося б двох-трьох десятків або сотні людей, можна було б вважати, що він недаремно прожив своє життя. Але ж таких людей було значно більше.
Протягом майже 40 років голова ГО ВГО ВППІ, Володимир Борисович Петровський є дослідником творчості Висоцького, він порівнює різні варіанти текстів та виконання пісень Володимира Семеновича і, безумовно, виконує його пісні.
Протягом 2018 року, як було сказано вище, ювілейного року Висоцького, Володимиром Петровським заплановано проведення цілої низки концертів, присвячених пам’яті видатного радянського барда. «Родзинкою» цих концертів має бути те, що в жодному з них не повторюватимуться пісні.
Перший концерт з цього циклу «Ни единою буквой не лгу…» відбувся в ПК «Дарниця» 24 січня 2018 року і був в значній мірі присвячений військовій тематиці.
13 лютого 2018 року, спільно з Громадською радою Дарницької районної в місті Києві державної адміністрації та під егідою Дарницької районної в місті Києві державної адміністрації, відбувся другий тематичний концерт «Я поля влюбленным постелю…Тема кохання в творчості Володимира Висоцького». Назва цього концерту говорить сама за себе. Зрозуміло, що більшість пісень була присвячена саме темі любові та кохання. І розпочався концерт з «Баллады о любви», що прозвучала в кінофільмі «Баллада о доблестном рыцаре Айвенго».
Але любов буває різною. В першу чергу, це любов до рідної землі, до батьківщини, на яку зазіхає підступний ворог. Четвертий рік наша держава веде свій нерівний бій з російською агресією, тож, як ніколи, актуальними є такі пісні Володимира Висоцького на військову тематику, такі, як «Так случилось: мужчины ушли», «Песня летчика», «Я несла свою беду» та інші, що також увійшли до концерту.
Дуже цікавим і надзвичайно рідко виконуваним є цикл пісень «Про кохання в різні історичні епохи» - від кам’яного віку до доби Відродження. Вони написані з гумором і, насправді, персонажі пісень згаданого циклу є сучасними та цілком впізнаваними.
Формуючи склад цього концерту, Володимир Петровський надав можливість слухачам не лише згадати пісні, знайомі з дитинства, такі, наприклад, як «Ноль-семь», але й побачити їх в початковому вигляді, не спотвореному радянською цензурою. Бажання показати різноплановість творчості Володимира Висоцького зумовило наявність в програмі пісень-казок: «Песня о диком вепре» и «Серенада Соловья-разбойника». Надзвичайно рідкісною є пісня «О двух влюбленных кораблях», написана для вистави «Свій острів», яку Володимир Семенович взагалі ніколи не виконував самостійно, а лише в дуеті з акторкою Театру на Таганці Ніною Шацькою.
Практично всі ліричні пісні Висоцького, виконані під час концерту, і «Дом хрустальный», і «Лирическая», і, особливо, «Райские яблоки» є знаковими в житті радянського барда,такими, що визначали певний етап його життя. Жоден зі слухачів концерту не залишився байдужим, і навіть найбільші поціновувачі творчості Володимира Семеновича відкрили для себе нові грані його обдарування..
Окремо хотілося б подякувати Громадській раді при Дарницькій районній в місті Києві державній адміністрації за організаційну підтримку, а також Дарницькій районній в місті Києві державній адміністрації за надане приміщення, в якому проходив концерт. Дякуємо всім, хто знайшов час та виявив бажання зустрітися з творчістю Володимира Семеновича.
Цикл концертів пам’яті Володимира Висоцького продовжуватиметься протягом всього 2018 року, і пісні в цих концертах не будуть повторюватися. Попередньо заплановано, що наступний концерт відбудеться в березні 2018 року в Галереї Володимира Висоцького (м. Київ), в квітні - в Театрі на Подолі, в травні цього року – в Музеї театрального та кіномистецтва. Сподіваємося, що цикл концертів (або творчих зустрічей, як їх завжди називав Володимир Семенович) на цьому не завершиться і триватиме, як і було заплановано, аж до кінця 2018 року. Запрошуємо всіх бажаючих, які поважають та цінують творчість Володимира Висоцького, і в подальшому бути гостями на наступних творчих зустрічах!
Одну з пісень концерту "Так случилось: мужчины ушли" можна прослухати на ютубі за наступним посиланням: https://youtu.be/yN_0CeaWpas або на сторінці в Фейсбук В.Б. Петровського за наступним посиланням: https://www.facebook.com/profile.php?id=100007877674292. Пісню "Любов за часів епохи Відродження" можна прослухати на ютубі за наступним посиланням: https://youtu.be/gdj6NmhBZxw.
Також про концерт можна прочитати в блозі Володимира Петровського на сайті Дарницької РДА за наступним посиланням: https://drda.org.ua/blog/2018-02-20/ya-polya-vlyublennym-postelyutema-kohannya-v-tvorchosti-volodimira-visockogo
Переглядів: 553 | Додав: vuppi | Теги: Дарницька РДА, концерт, Володимир Борисович Петровський, авторська пісня, ГО ВГО ВППІ, Володимир Висоцький | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: