Вітаю Вас Гість!
Вівторок, 19.03.2024, 07:48
Головна | Реєстрація | Вхід | RSS

Меню сайту

Форма входу

Наше опитування

Яким проблемам інвалідів слід приділити увагу на нашому сайті
Всього відповідей: 129

Пошук

Архів записів

Друзі сайту

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2021 » Червень » 29 » З історії української та світової іграшки, частина 1
18:16
З історії української та світової іграшки, частина 1
26 та 27 червня ГО «Київський міський парламент працездатних осіб з інвалідністю», за фінансової підтримки Департаменту соціальної політики Київської міської державної адміністрації провела лекцію-демонстрацію «З історії української та світової іграшки». Оскільки матеріал досить великий за обсягом, лекцію було проведено в 2-х частинах. Перша частина лекції відбулася 26 червня з 14:00 до 14;45 (1 академічна година), друга – відповідно 27 червня 2021 року з 15:00 до 16:00.
Лекція охоплює історію іграшки починаючи з найдавнішої ляльки (знайдена в чеському місті Брно) віком 35-40 тис. років до найсучасніших винаходів лялькарів ХХ1 сторіччя. Перша частина лекції присвячена класифікації іграшок в цілому і ляльок, як складової частини величезної царини іграшок. Слухачі дізналися про історію народних іграшок, а також іграшок, які вважаються народними, проте їх автори відомі, ляльок античного світу та іграшкові магазини в давній Помпеї, театральних ляльок та їх класифікацію, історію виникнення і створення механічних іграшок (так званих автоматонів чи автоматів), про те, яку роль в розвитку моди зіграли так звані ляльки-пандори і чому їх не давали гратися дітям, а також про те, коли і навіщо були створені перші лялькові будинки. Перша частина лекції завершилася кінцем ХУ111 – початком Х1Х сторіччя, коли відбулася справжня революція в ляльковому світі. Власне кажучи, саме ця революція та її наслідки і стали темою наступної, другої частини лекції «З історії української та світової іграшки», про яку ми докладніше розповімо трохи згодом.
А тепер власне про іграшку, яка вважається народною, проте має і рік народження, і авторів, причому одразу двох. Як не дивно, але ім’я «Матрьошка» значно старше, аніж власне лялька. Воно походить від латинського слова «matron», що за часів Давнього Риму означало вільнонароджену жінку, мати великої родини, що має гарну репутацію та належить до вищого класу. Згодом це слово трансформувалося в російське ім’я «Матрьона», що було досить популярним в провінційній дореволюційній Росії і, до певної міри, символізувала поважану мати родини з великою кількістю дітей.
Вважається, що першу матрьошку було виготовлено в 1890 році в садибі Абрамцево, яка знаходиться в Підмосков’ї. Ця садиба належала меценату та промисловцю Саві Мамонтову, а при ній досить тривалий час існувала деревообробна майстерня. Прототипом російської ляльки стала японська дерев’яна іграшка «Фукурама», що складалася в 7-ми ляльок, вкладених одна всередину іншої, яка випадково потрапила до майстерні.
Фукурама дуже сподобалася художнику майстерні, Сергію Малютину, який вирішив зробити щось подібне, але в традиційному російському стилі. Він зробив ескіз ляльки і попросив майстра-деревообробника, Василя Звездочкіна, виточити дерев’яну форму по цьому ескізу. Перша російська матрьошка складалася з восьми ляльок і описувала селянську родину - матір і 7 дочок. Цей комплект, як і деякі інші набори зараз зберігаються в музеї іграшки Сергієва Посада. Тобто «батьками» матрьошки є художник Сергій Малютин і майстер-деревообробник Василь Звездочкін.
Практично одразу майстри почали виготовляти різноманітні види матрьошок. Це були молоді дівчата, вдягнені в яскраві сарафани, жінки, старообрядці в консервативних одязі, наречені, пастухи зі сопілками, люди похилого віку з пишними бородами. Іноді матрьошка представляла цілу родину з численним дітьми і домочадцями. Деякі матрьошки виготовлялися на історичну тематику і зображували бояр з дружинами, російських дворян 17 століття, а також легендарних російських богатирів. Іноді матрьошки присвячувалися книжковим персонажам. Наприклад, в 1909 році до сторіччя Гоголя Сергієв Посад випустив серію матрьошок за мотивами творів Гоголя: Тарас Бульба, Плюшкін, Губернатор.
У 1912 році, з нагоди сторіччя Вітчизняної війни проти Наполеона, матрьошки виготовили з зображеннями Кутузова і деяких інших полководців. Деякі матрьошки запозичили казкові сюжети, причому часто теми бралися з народних героїчних сказань.
Обличчя ранніх матрьошок були овальними, з жорсткими рисами. Оскільки верхня частина ляльок була значно збільшена, вони, тобто обличчя, домінували над тілом. Ляльки виглядали примітивно і мали сильну диспропорцію, проте були дуже виразними. У цей ранній період розпис ляльок вважалося справою вторинним. Проте минуло зовсім небагато часу, і до розпису ляльок долучилися найкращі майстри-іконописці, що зробило їх (тобто матрьошок) справжніми витворами мистецтва і бажаним подарунком з будь-якої нагоди.
Минуло близько 130 років, але матрьошка, яка давно вже стала народною лялькою, є ообов’язковою складовою будь-якого сувенірного кіоску, навіть далеко за межами Росії. Вона розписана обличчями політичних діячів, героїв популярних мультфільмів та серіалів і є практично інтернаціональною лялькою. Важко навіть уявити, що зовсім нещодавно (за мірками історії) ця іграшка ще не була вигадана та створена талановитими майстрами.
Про другу частину лекції «З історії української та світової іграшки», яка відбулася 27 червня 2021 року, ми розповімо трохи згодом
Переглядів: 106 | Додав: vuppi | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: