Вітаю Вас Гість!
Вівторок, 19.03.2024, 13:22
Головна | Реєстрація | Вхід | RSS

Меню сайту

Форма входу

Наше опитування

Яким проблемам інвалідів слід приділити увагу на нашому сайті
Всього відповідей: 129

Пошук

Архів записів

Друзі сайту

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2021 » Червень » 29 » З історії української та світової іграшки, частина 2
20:27
З історії української та світової іграшки, частина 2
27 СЕРПНЯ 2021 року ГО «Київський міський парламент працездатних осіб з інвалідністю», за фінансової підтримки Департаменту соціальної політики Київської міської державної адміністрації, провела 2-гу частину лекції «З історії української та світової іграшки». Ця частина була присвячена історії іграшки в цілому та ляльки зокрема, починаючи з 1-ї половини Х1Х століття, коли для виготовлення іграшок почали застосовувати такий матеріал, як фарфор. Слухачі лекції дізналися про те, чому застосування фарфору спричинило справжню «лялькову» революцію і який поштовх воно дало для розвитку технологій в ляльковій справі. Також вони почули про славетних європейських авторів: Жюмо, Кеті Крузе, Леон Казимір Брю та інші, а також про те, чим ляльки їхнього виробництва відрізнялися одне від одного. Далі мова йшла про «другу лялькову» революцію, коли було винайдено целулоїд, а отже – виготовлення іграшок вперше поставлено на потік, а також про те, чому саме було прийнято рішення відмовитися від целулоїда, як матеріалу для виготовлення іграшок. Слухачі дізналися, як ляльки допомагають дівчаткам вивчати історію Америки, як іграшковий будинок допомагає заробляти кошти на лікування хворих дітей і який ляльковий замок є найдорожчим в світі, як було створено ляльку Барбі, яка в свої 60 років все ще молода, хто такі «діти з капустяного рядка», на що здатна сучасна інтерактивна лялька і, безумовно, про те, хто і коли створив першого іграшкового ведмедика. Саме цю історію, а точніше, її частину, яка безпосередньо стосується людей з інвалідністю, ми й хотіли б вам розповісти.
Отже, в 2-й половині Х1Х сторіччя в маленькому містечку Гейнген (Німеччина) мешкала надзвичайно талановита дівчина на ім’я Маргарет Маргарет Штайфф (Margarete Steiff). Щоправда, вона не могла ходити, але мала дуже вмілі руки, тож до неї залюбки зверталися не лише рідні, але й сусіди, коли потрібно було пошити (або полагодити) якусь річ або виготовити м’яку іграшку. Батьки дівчини вирішили, що хобі цілком здатне забезпечувати улюблену доньку матеріально, тож в 1880 році вони відкрили для неї майстерню і придбали для цієї майстерні необхідне обладнання.
А ще у Маргарет був улюблений племінник, якого звали Ріхард. Одного чудового (без перебільшення) дня Ріхард відвідав виставу американського цирку-шапіто, де, серед інших номерів, були танцюючі ведмеді. І от, повернувшись додому, племінник розповів своїй улюбленій тітоньці про чудову виставу, про ведмедів, які стоять на задніх лапах та про інші свої враження. І додав, що добре було б зробити іграшкове ведмежатко, яке могло б повертати голову, рухати лапками та стояти на задніх лапах. І навіть намалював ескіз такого ведмежатка, після чого подарував цей ескіз Маргарет. Власне кажучи, саме з цього ескізу і почалося виробництво легендарних плюшевих ведмедиків Steiff (класична модель бурого ведмедика Тедді, створена за цим ескізом, отримала назву "55ПП" - 55 сантиметрів, плюш, рухомий – roly-poly). І, хоч офіційно датою виготовлення цього першого ведмедика чомусь вважається 1902 рік, проте відомо, що вже в 1899 році Маргарет і родина Штайфф були власниками патенту на двадцять три (!) нових дизайнів плюшевих ведмедиків, серед яких були і танцююче ведмежатко, і дресирувальник ведмедів з плюшевим ведмедиком. А, враховуючи те, що кожну іграшку Маргарет робила власноручно, використовуючи для її створення лише натуральні матеріали: фетр, вовну, плюш, а набиті вони були дерев’яною стружкою або копрою, то досить швидко невеличка майстерня перетворилася на справжню фабрику і почала приносити своїм власникам неабиякий дохід.
Неймовірна популярність ведмедиків, як і їх оригінальність, принесли Маргарет Штайфф головну премію промислового ярмарку, який проходив в Лейпцизі в 1903 році. Більше того, підприємець з США, Джордж Боргфельдт, який був присутній на ярмарку, настільки зацікавився незвичайною іграшкою, що зробив на неї величезне (більше 3000 штук) замовлення, розуміючи, що й маленьким американцям вони також сподобаються.
А вже наступного, 1904 року, компанія Steiff взяла участь у всесвітній виставці іграшок, яка проходила в американському місті Сент-Луїс і остаточно підкорила мешканців країни, одночасно отримавши небувале замовлення на 12 тисяч ведмедиків.
Безумовно, неможливо було зробити таку кількість іграшок з натурального хутра й дорогих тканин, тому фабрика пішла шляхом здешевлення своєї продукції, обравши плюшеву тканину головним матеріалом для виготовлення іграшкових ведмедиків. Враховуючи те, що ведмедики були виготовлені надзвичайно якісно і, водночас, були недорогими, за чотири роки виробництво плюшевих ведмедиків Steiff company достигло 975 000 штук на рік.
В 1905 році Ріхардом Штайффом було запатентовано власну торгівельну марку – металевий ґудзик у вусі плюшевого ведмежатка. Зараз ці перші ведмедики Тедді виробництва фабрики Штайфф цінуються колекціонерами, без перебільшення, на вагу золота.
Вже в 1910 роках ХХ сторіччя магазини Steiff були відкриті в Великобританії, а потім – і в США. І це був лише перший крок до підкорення мільйонів дитячих (і дорослих) сердець в усьому світі. І досі ім’я Маргарет Штайфф лишається одним з найбільш поважаних в Німеччині. Компанія, «Ideal Novelty and Toy Company» до якої згодом увійшла фабрика Steiff, проіснувала майже сторіччя, аж до 1982 року, коли її придбала корпорація СВS. Хоча вона продовжує випускати іграшки, але плюшевих ведмедиків вже не виготовляє. А от торгівельна марка «Steiff» продовжує випускати деякі види іграшок, в тому числі – плющевих ведмежаток, якість яких є найкращою в світі. Сьогодні ведмедик Тедді – улюблена іграшка дітей та закоханих, про нього створюють пісні і пишуть книги, малюють мультики та колекціонують. Є у Тедді і власне свято, яке відзначається в різних країнах по-різному: в США та Великобританії це 27 жовтня, а в Росії – 19 листопада.
А от своїм ім’ям ведмедик завдячує безпосередньо президентові США, Теодору Рузвельту, який офіційно подарував його чарівному ведмежатку. Учасники лекції дізналися і про те, за яких обставин це відбулося і коли саме. Але це – зовсім інша історія, до якої, сподіваємося, також колись дійде черга.
Переглядів: 128 | Додав: vuppi | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: