Вітаю Вас Гість!
П`ятниця, 29.03.2024, 18:53
Головна | Реєстрація | Вхід | RSS

Меню сайту

Форма входу

Наше опитування

Яким проблемам інвалідів слід приділити увагу на нашому сайті
Всього відповідей: 129

Пошук

Архів записів

Друзі сайту

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2020 » Січень » 18 » Засідання Комітету Громадської ради КМДА з питань промисловості та підприємництва
20:59
Засідання Комітету Громадської ради КМДА з питань промисловості та підприємництва
13 січня 2020 року відбулося засідання Комітету з питань підприємництва Громадської ради при КМДА. Перелік питань і перебіг їх обговорення всі зацікавлені можуть знайти в офіційних документах комітету. Я ж, за традицією, хочу зупинитися лиши на тих питаннях які я, як член названого вище комітету і голова комітету соціальної політики громадської ради при КМДА піднімав під час засідання комитету и озвучував в процесі його роботи. При обговоренні 1-го питання, яке стосувалося передноворічної вакханалії в місті Києві по реалізації ялинок, яка, нажаль, вже стала традиційною, і безладу в процесі їх утилізації, я виступив і наголосив на кількох, як на мій погляд, важливих і ключових речах.
Взагалі суть питання полягає в тому що в Київ напередодні нового року було завезено на продаж масу ялинок, які реалізовувалися в усіх районах безладно і безсистемно, а сотні, якщо не тисячі з них взагалі не були продані. Ці ялинки були залишені посеред вулиць, на яких продавалися, і місто, яке і без того понесло величезні збитки від цього безладу, самостійно прибирало та утилізовувало залишені ялинки і місця, де вони продавалися Безперечно, це стосується не лише ялинкових ярмарків, подібна проблема існує і щодо всіх інших ярмарків, які проводяться в Києві, і від яких кияни і місто страждають більше, аніж отримують користі. Найголовніше те, що кожна організація, посадова особа чи підприємець, які відповідають за певний обсяг чи ділянку роботи, зобов’язані нести відповідальність за те що вони роблять, а контролюючі органи виконавчої влади, такі, як комунальні підприємства, поліція та будь-які інші контролюючі органи, зобов’язані нести відповідальність за дотримання всіма учасниками процесу взятих на себе зобов’язань штрафними санкціями чи іншими мірами, передбаченими чинним законодавством України або місцевими документами.
Такого безладу в цьому питанні не було навіть за радянських часів, коли існувала чітка система реалізації передноворічних ялинок, як було сказано пані Людмилою Шашкіною. також необхідно відзначити і те, що сказала пані Віра Янчук про механізм паспортизації, який дозволить чітко контролювати перебіг передноворічних ялинкових ярмарків. В результаті запровадження цього процесу. є можливість попередньо розрахувати, скільки зелених красунь необхідно для нашого міста і для кожного району, підрахувати, скільки їх продається в кожному районі міста. А це, в свою чергу, дасть розуміння, скільки приблизно зелених красунь необхідно завозити до міста перед наступними новорічними святами.
З іншого боку, кожен підприємець має право займатися власним бізнесом, отримувати в установленому порядку дозвіл на реалізацію свого товару. Але, згідно договору, укладеного з містом, він має відповідати за отримане робоче місце, легальний продаж свого товару, прибирання свого робочого місця і порядок, який повинен бути в місті, а також не заважати своїм бізнесом всім громадянам району і міста
І, розуміючи збитки, які він може понести в разі недотримання укладених угод, підприємець самостійно буде розраховувати, скільки необхідно завести товару на продаж, як необхідно розпоряджатися своїм робочим місцем і, відповідно, нести відповідальність за нього, в тому числі – за прибирання та дотримання чистоти в місті. Якщо ж умови договору будуть порушені, тоді на підприємця очікуватимуть штрафи в такому розмірі, що він десятому закаже це робити. Адже штрафи, нараховані за недотримання умов продажу ялинок та за засмічення міських вулиць підуть у збитки саме цього підприємця, а наслідки його торгівельних операцій не обтяжуватимуть бюджет нашого міста, як це відбувається нині.
Для прикладу зазначу, що в цивілізованих містах Європи,таких, як, приміром, Берлін Дюссельдорф, Прага чи будь-яке інше місто, також здійснюється новорічно-різдвяний продаж різноманітного краму, в тому числі - ялинок, але він відбувається на цивілізованих засадах, в спеціально відведених місцях. А підприємці, відповідно, несуть відповідальність за те, щоб, по-перше, цей продаж не заважав мешканцям міста або його гостям, по-друге – за те, щоб місто не несло на цьому збитки, а його вигляд залишався привабливим для всіх, хто в ньому проживає або гостює.
Відобразити те, що був відсутній належний контроль за цим процесом, а також те, що робота комунального підприємства «Міський магазин» виявилося незадовільною, і це підприємство не впоралося зі своєю задачею, і вирішити, щоб відповідний департамент КМДА, спільно з громадськістю, в тому числі - Громадською радою при КМДА в першу чергу розробили і прийняли документ, на підставі якого буде визначено, хто і як займатиметься не лише передноворічними, але й усіма іншими ярмарками, які проводитимуться в нашому місті, і правила гри, на яких буде здійснюватися продаж будь-яких товарів в місті Києві. Слід відзначити, що за підсумками розгляду цього питання київська влада вже прийняла рішення. З грудня поточного року ялинки продаватимуть лише на сільськогосподарських ярмарках, присвячених підготовці до новорічних та різдвяних свят. Час покаже, чи є це рішення оптимальним, а також те, чи буде воно втілено в життя. Докладніше з цього питання за посиланням: https://www.unian.ua/ecology/10830086-u-kiyevi-planuyut-zaboroniti-yalinkovi-bazari.html?fbclid=IwAR2z4eAI0MHAMJ1Dz56x_VQKlIqQ5ZnZGpM6vwWAcc_6HwFMRRGI7f-UNBE
Друге питання порядку денного стосувалося роботи комунальних підприємств. Безперечно, комунальні підприємства нашого міста працюють дуже погано. До того ж їх надто багато, аж 380, і, хоча 149 з них знаходиться в стадії закриття, але й тих, що лишаються, занадто для нашого міста, тим більше, що працюють вони не дуже ефективно.
Щойно ми вже згадували про незадовільну роботу КП «Київський магазин», раніше мова йшла про діяльність КП «Київська спадщина» та ряд інших, КПД від діяльності яких також є дуже низьким. Києву не потрібний цілий ряд комунальних підприємств, які працюють незадовільно. Як на мою думку, Громадська рада при КМДА, комітети якої опікуються конкретними напрямками діяльності, що співпадають з напрямками департаментів КМДА, до діяльності яких безпосередньо дотичний і яким підпорядкований цілий ряд комунальних підприємств. Напевно, доцільно було б провести громадську експертизу, і в тому числі – аудит, діяльності згаданих комунальних підприємств, включивши до складу експертної групи представників профільних комітетів Громадської Ради при КМДА, представників відповідних департаментів КМДА, а також співробітників згаданих КП, таких як, наприклад, « Київпастранс», «Київський метрополітен» та інших, щоб зрозуміти нарешті, наскільки робота цих підприємств є ефективною та прибутковою або збитковою, також розуміти як співпрацювати з ними та яким чином їх реформувати, аби вони приносили користь мешканцям міста Києва і місту Києву, а не збитки та незручності, як це, нажаль, трапляється зараз. Повторюся, місту конче необідні проведення громадської експертизи та обов’язковий аудит їх діяльності для розуміння того, чи потрібні місту конкретні комунальні підприємства, і яку роботу та з якою ефективністю вони мають здійснювати, аби вона була на користь мешканців міста Києва. Громадська рада в цілому і Комітет соціальної політики Громадської ради при КМДА зокрема готові надати будь-яку необхідну допомогу як департаменту соціальної політики КМДА, так і всім органам виконавчої влади. Ми готові також долучитися до цієї роботі як експерти та як представники громадянського суспільства, зробивши все, від нас залежне для того, щоб і КМДА і Київська міська рада разом з громадськістю міста максимально ефективно працювали для мешканців міста Києва. За результатами цієї експертизи ми зможемо висловити свою думку і запропонувати власне бачення необхідності кількості підприємств, їх користі для киян, функцій, якості виконання та очікуваних результатів з точки зору громадянського суспільства, а відтак – з точки зору мешканців нашого міста, яким, власне кажучи, означені комунальні підприємства і надають свої послуги.
Ще одне важливе питання, яке варто було б обговорити, в першу чергу стосується наших парків, скверів, інших місць відпочинку. І одна з проблем, яку необхідно вирішити негайно, це наявність і робота громадських вбиралень в згаданих місцях відпочинку, адже там щоденно гуляють, відпочивають, розважаються наші діти разом зі своїми батьками. І якщо літом проблема вбиралень вирішуються народним методом «присісти під кущик», через що парки і сквери просто загиджуються, то взимку ситуація є значно гіршою, оскільки вбиральні просто не працюють, а отже батьки з дітьми не можуть планувати довготерміновий відпочинок або прогулянку на свіжому повітрі, оскільки рано чи пізно дитина починає проситися… Ну, самі розумієте, куди. Навіть у випадку, коли як от в парку Воїнів-інтернаціоналістів на Харківському масиві, така вбиральня є і навіть добре відремонтована, вона взимку не може функціонувати, оскільки опалення в ній відсутнє. І знов-таки, відсутність опалення перетворюється на проблему батьків з дітьми, змушеними або користатися традиційними кущиками (що взимку надзвичайно шкідливо), або ж поспіхом бігти додому. Однак це не повинно бути проблемою мешканців міста Києва, конкретного району або конкретного скверу. Це - недоопрацювання влади міста, і, якщо опалення відсутнє, його треба провести. Або, як варіант, встановити на зимовий період біотуалети, на що необхідно виділити кошти в установленому порядку. А якщо необхідна підтримка чи допомога Громадської ради при КМДА, або громадянського суспільства в цілому, то до них потрібно лише звернутися, і згадана допомога буде надана. Хотілося б нагадати київській міській владі: «Ви поставлені на свої посади для того, щоб вирішувати проблеми мешканців міста. І невиконання вами обов’язків мимоволі наштовхує мешканців на думку про вашу невідповідність займаній посаді». А отже, потрібно зробити так, щоб незручне питання громадських вбиралень було вирішено. І не лише в парку Воїнів-інтернаціоналістів, про який йшла мова, а й в усіх інших парках, скверах, місцях відпочинку та інших громадських місцях, якими користуються мешканці міста. Громадська рада при КМДА і громадянське суспільство в цілому готові надати в вирішенні цього питання будь-яку необхідну підтримку та допомогу.
Це стосується всіх, без винятку, питань функціонування нашого міста. Киян повинно цікавити лише те, як будуть виконувати поставлене питання органи влади чи конкретна організація. Повинен бути результат, люди повинні користуватися парками, скверами, іншими місцями відпочинку, де мають бути забезпечені всі умови для відпочинку, в тому числі – громадські вбиральні, які мають підтримуватися в належному стані, в тому числі – санітарному. І якщо хтось нездатний зробити так, щоб мешканцям та гостям міста було зручно в цьому місті, або йому не вистачає чогось (наприклад, коштів, або владних повноважень), потрібно звернутися до громадськості за підтримкою для вирішення цього питання. Якщо необхідні кошти для побудови, встановлення опалення, обслуговування тощо, треба звернутися до органів влади та до громади, в тому числі – до Громадської ради, як до представників громадянського суспільства, і громада підтримає розумні ініціативи влади щодо збільшення асигнувань або віднайдення іншого ресурсу. Але ж вбиральні не працюють і до громади з цим питанням ніхто не звертався. Зрозуміло, що, надаючи певні повноваження, громада вправі очікувати на позитивний результат і буде здійснювати контроль ефективності використаних коштів та ресурсів, оскільки це є однією з функцій громадського контролю за діяльністю органів влади, комунальних підприємств тощо.
Дякую Вікторії Рубцовій за надані світлини засідання
Переглядів: 258 | Додав: vuppi | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: