Вітаю Вас Гість!
Понеділок, 06.05.2024, 07:09
Головна | Реєстрація | Вхід | RSS

Меню сайту

Форма входу

Наше опитування

Яким проблемам інвалідів слід приділити увагу на нашому сайті
Всього відповідей: 129

Пошук

Архів записів

Друзі сайту

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2023 » Вересень » 24 » 90-річчя Українського товариства сліпих (УТОС)
14:34
90-річчя Українського товариства сліпих (УТОС)
08 червня 2023 року відбулося урочисте засідання, присвячене 90-річчю Українського товариства сліпих (УТОС), організоване Київською міською організацією УТОС, на якому головував її голова, Віктор Володимирович Романюк. Саме він і відкрив засідання голова Вступне слово виголосив голова УТОС Владислав Миколайович Більчич.
Приємно відзначити, що на урочистому засіданні були присутні й виступили з привітальними промовами Марина Петрівна Порошенко, голова Постійної комісії Київської міської ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики; Леся Станіславівна Петрівська, Уповноважений з прав осіб з інвалідністю; Анатолій Васильович Невмержицький, заступник Голови Печерської районної в місті Києві державної адміністрації; Ольга Вікторівна Мозгова, начальник Управління соціального захисту населення Печерської районної в місті Києві державної адміністрації; Віктор Миколайович Сурмак, голова міської профспілки працівників ЖКГ і сфери послуг; Володимир Борисович Петровський, голова Комітету охорони здоров’я та соціального захисту Громадської ради при КМДА, Назаренко Василь Васильович, голова Всеукраїнської громадської організації Союз організацій осіб з інвалідністю України.
Не буду зупинятися на виступах всіх запрошених гостей, оскільки з ними, при бажанні, можна ознайомитися, звернувшись до Голови Київської міської організації УТОС, тезово розповім лише про свій виступ під час урочистого засідання. Окрім поздоровлень від Громадської ради при КМДА з 90-річчям УТОС, я розповів учасникам заходу про величезний об’єм роботи, який Громадська рада при КМДА та її Комітет з питань охорони здоров’я та соціального захисту, внутрішньо переміщених осіб та учасників бойових дій проводить для підтримки осіб з інвалідністю і незрячих громадян міста Києва безпосередньо.
- Громадська рада при КМДА, за ініціативи очолюваного мною Комітету, звернулася до профільної Комісії КМР щодо встановлення мінімальної пенсії за віком для осіб, які втратили працездатність, а також державної соціальної допомоги для осіб з інвалідністю на рівні мінімальної заробітної плати». В свою чергу, згаданою Комісією було проголосовано питання «Про звернення Київської міської ради до Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України щодо встановлення мінімальної пенсії за віком для осіб, які втратили працездатність, а також державної соціальної допомоги для осіб з інвалідністю на рівні мінімальної заробітної плати»;
- Громадська рада при КМДА, за ініціативи очолюваного мною Комітету, звернулася до Постійної комісії Київської міської ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики, яка, в свою чергу, проголосувала «Про звернення Київської міської ради до Кабінету Міністрів України щодо здійснення платежів з місцевого бюджету громадським об’єднанням, діяльність яких має соціальну спрямованість, для вирішення завдань і функцій, суспільно значимих для соціальної сфери». Ініціатива Громадської ради щодо надання фінансової підтримки міським об’єднань громадян з інвалідністю (інституційна підтримка, оплата комунальних тощо)
- Громадська рада при КМДА, за ініціативи її Комітету з питань охорони здоров’я та соціального захисту, звернулася до профільної Комісії КМР з ініціативою щодо збільшення виплат з місцевого бюджету окремим категоріям киян, в тому числі – киянам, що мають інвалідність 1 та 2 групи. В 2023 році ці виплати були збільшені порівняно з 2022 роком і до того ж до переліку осіб, що отримують такі виплати, були додані деякі категорії населення міста, що не отримували їх в минулому році.
- Ще одна ініціатива Громадської ради при КМДА, винесена на розгляд профільної комісії Київської міської ради, стосувалася внесення змін до Постанови КМР щодо додання до переліку людей з інвалідністю 2 групи, які отримують пенсію за інвалідністю. Ні позитивних, ні негативних результатів на цю ініціативу, яка стосується дискримінації частини людей з інвалідністю зору 2 групи та ділить цю категорію людей з вадами зору кращих і гірших, з боку органів влади, на жаль, поки що немає (докладніше про все, перераховане вище, можна прочитати в моїй публікації від 03.06.23).
- Комітетом з питань охорони здоров’я та соціального захисту, внутрішньо переміщених осіб та учасників бойових дій Громадської ради при КМДА також було ініційоване створення спеціалізованого реабілітаційного центру для реабілітації, в першу чергу – психологічної, та соціалізації наших захисників, які втратили зір внаслідок участі в бойових діях (підтримана директором Департаменту соціальної політики КМДА, Русланом Валентиновичем Світлим, докладніше в публікації від 08.06.23)
- Ще одна ініціатив очолюваного мною Комітету стосується термінового розширення переліку послуг, що фінансуються Національною службою здоров’я України (НСЗУ), оскільки вони не охоплюють всі потреби й виклики, які щоденно постають перед нами, в першу чергу – ті, що стосуються реабілітації та безпосередньо послуг для українських воїнів, що втратили зір внаслідок участі в бойових діях (докладніше в публікації від 08.06.23)
Це - лише найрезонансніші кроки та ініціативи, які здійснює Громадська рада та її Комітет, про які було поінформовано учасників засідання. Я не зупинявся на численних заходах, конференціях, круглих столах, зустрічах з представниками органів місцевої влади, на яких піднімалися Громадською радою та Комітетом питання захисту людей з інвалідністю в цілому та в першу чергу – незрячих громадян міста Києва. Особливої гостроти питання незрячих набуває через агресію рашистського загарбника і збільшення в рази кількості незрячих і слабозорих громадян з числа захисників України. Це стає повторенням важкої ситуації, яка склалася після завершення 2-ї світової війни. Безумовно, вона має стати ключовим маркером для того, щоб органи державної та місцевої влади звернули особливу і дієву увагу, аби становище з людьми з інвалідністю та в першу чергу – з незрячими, не перетворилося на катастрофічне. Сподіваюся, що органи як державної, так і місцевої влади звернуть належну увагу на ситуацію, яка склалася щодо людей з інвалідністю та безпосередньо щодо незрячих. А громадськість та Громадська рада при КМДА в тому числі готова завжди надати всю необхідну допомогу й підтримку для вирішення означених проблем. Безумовно, на Українське товариство сліпих лягає зараз і в подальшому ляже значний об’єм робіт, пов’язаних з трудовою та соціальною реабілітацією незрячих. І це потребуватиме як значних зусиль, так і часу та коштів. А роль центральної та місцевої влади для забезпечення такого об’єму робіт буде визначальною. Віримо, що всі ланки цього ланцюга виявляться достатньо міцними для вирішення цих проблем.
Переглядів: 19 | Додав: vuppi | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: