Вітаю Вас Гість!
Вівторок, 19.03.2024, 10:36
Головна | Реєстрація | Вхід | RSS

Меню сайту

Форма входу

Наше опитування

Яким проблемам інвалідів слід приділити увагу на нашому сайті
Всього відповідей: 129

Пошук

Архів записів

Друзі сайту

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2021 » Червень » 3 » Давні винаходи. Лекція в рамках проекту ВП ПМО ВППІ в місті Києві
16:15
Давні винаходи. Лекція в рамках проекту ВП ПМО ВППІ в місті Києві
28 травня 2021 року відбулася лекція «Стародавні винаходи: історія знахідок та відкриттів» для людей з інвалідністю та членів їх сімей Печерського району міста Києва. Її учасники дізналися про те, що значна кількість речей, які є звичними в нашому повсякденному побуті, значно старші, аніж нам здається. Не претендуючи на повноту викладення почутого, хотілося б все ж хоча б побіжно згадати те, що запам’яталося.
Ось, наприклад, сонцезахисні окуляри, річ надзвичайно актуальна, зважаючи на те, що в Україну нарешті прийшло літо. Чи знаєте ви, що за часів Римської імперії імператор Нерон стежив за гладіаторськими боями за допомогою смарагдових скелець? А перші офіційно запатентовані сонцезахисні окуляри були винайдені та виготовлені в Італії монахом Джордано де Піза ще в 1286 році, що офіційно підтверджується записами іншого монаха, брата Олессандро делла Спіна з Пізи. Тобто історія згаданих окулярів нараховує щонайменше сім століть.
Паперові гроші нині є невід’ємною частиною нашого життя, навіть попри те, що їх потихеньку «витискають» безготівкові розрахунки за допомогою банківської картки. Однак насправді перші паперові гроші було винайдено ще 12 віків тому в Китаї. Відомо, що приблизно в 700 роках, за часів правління китайської династії Тан мешканці Піднебесної почали віддавати перевагу саме цьому виду грошей, оскільки вважали монети заважкими для власних гаманців. А вже в 960 році паперові гроші були надруковані в кількості, що забезпечувала потреби всіх членів тодішнього суспільства.
Короновірус до певної міри змінив наші уявлення про гігієну, зробивши мило й різноманітні санітайзери обов'язковими для постійного використання. Однак, згідно відомостей, отриманих вченими, мило виготовляли близько 2800 року до н.е., ще в давніх Шумері й Вавилоні. Принаймні, на глиняних табличках, знайдених в Месопотамії і датованих приблизно 2200 р до н.е. дослідники прочитали рецепт виготовлення мила. А якщо згадати про те, що мило широко використовувалося в Єгипті та Давньому Римі, то сучасні уявлення щодо суцільного бруду та антисанітарії, в яких жили предки, дещо перебільшені.
Якщо вже згадувати про гігієнічні звички, то хотілося б згадати і про туалетний папір, який почали використовувати ще в Китаї. Перша згадка про це досягнення цивілізації відноситься до 589 року нашої ери. А вже в 1391 році для китайського імператорського двору щорічно поставляли 720 тисяч аркушів (а не рулонів) туалетного паперу, а для особисто для імператора та його родини – додатково 15000 аркушів паперу покращеної якості.
А тепер від гігієни перейдемо до більш романтичних матерій. Ось, наприклад, парашут. Традиційно вважається, що автором цього винаходу є Леонардо да Вінчі. Хоча, безумовно, він був не першим, хто додумався до ідеї парашуту. В багатьох країнах люди намагалися безпечно спуститися зі скель, урвищ абощо, однак далеко не завжди такі спроби мали щасливе завершення. То що ж винайшов Леонардо да Вінчі? Насправді в 1495 році він розробив найбільш оптимальні розміри парашуту. Принаймні, в його рукописі, датованому саме цим роком, згадується про безпечний спуск з висоти за допомогою "палатки" и накрахмаленого полотна розміром 12 х 12 ліктів. Зважаючи на те, що середньовічна міра довжини – лікоть – дорівнювала, в залежності від країни, від 50 до 60 см, такий розмір дійсно є оптимальним. І сьогодні діаметр сучасних парашутів теж не перевищує 6-7 метрів.
Невід’ємною частиною нашого життя є слово «автоматичний» чи «автоматично». Але чи багато хто знає, що перші автомати (або автоматони у значенні «механічні іграшки») були розроблені ще за часів Давньої Греції. Широко відомою є механічна служниця Філона Візантійського, яка наливала вино гостям свого господаря. Зберіглося навіть креслення цього автоматону, яке дозволяє нам уявити, як саме працював цей винахід.
Але ось прообраз сучасного комп’ютера, виготовлений геніальним майстром П’єром-Жаке Дро ще в 1772 році. "Хлопчик-каліграф» складається з 6000 деталей. Він може написати текст з 40 літер гусячим пером, яке хлопчик періодично вмочує в чорнильницю та струшує зайві чорнила. Очі іграшки рухаються за текстом, а голова повертається від тексту до чорнильниці. Програма, яка приводить в дію цього андроїда (за деякими даними, це слово походить від прізвища винахідника – П’єра-Жаке Дро), закодована на дисках, що знаходяться всередині ляльки.
Ми потихеньку забуваємо, що зовсім нещодавно головним джерелом новин був не інтернет, а вранішні (або вечірні) газети. А чи багато наших сучасників знає про те, що прообразом газети були новостійні повідомлення, що розповсюджувалися в Давньому Римі і досить оперативно розповідали про події, що відбувалися в місті? На той час це були рукописні сувої шкіри. А першою в світі друкованою газетою став «Столичний вісник», який почав виходити в Китаї ще в VIII віці. В цій газеті друкували укази імператора і повідомлення про найважливіші новини. Цікаво, що газети друкувалися з дошок, на яких вирізувалися ієрогліфи, що згодом покривалися тушшю та відтискалися на папері. Хотілося б також нагадати, що європейська періодика народилася в Страсбурзі в 1605 році, з легкої руки типографа Йоганна Каролуса, який раніше займався складанням рукописних газет.
Всі ці винаходи є невід’ємною частиною нашої сучасності. Здавалося б, вони були винайдені та виготовлені виключно завдяки науковому прогресу. Однак, як виявляється, все, про що ми розповіли вище, та про що не встигли розповісти за браком часу, має власну історію. І зазвичай ця історія є значно довшою, аніж вважається.
Переглядів: 128 | Додав: vuppi | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: