Вітаю Вас Гість!
П`ятниця, 29.03.2024, 14:16
Головна | Реєстрація | Вхід | RSS

Меню сайту

Форма входу

Наше опитування

Яким проблемам інвалідів слід приділити увагу на нашому сайті
Всього відповідей: 129

Пошук

Архів записів

Друзі сайту

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2021 » Липень » 9 » Екскурсія "Це ми, Господи! Трагедія Бабиного Яру", проведена ГО КМП ПОІ
12:55
Екскурсія "Це ми, Господи! Трагедія Бабиного Яру", проведена ГО КМП ПОІ
29 червня 2021 року відбулася пішохідна екскурсія «Це ми, Господи! Трагедія Бабиного Яру», приурочена до 80-річчя з дня початку війни. Екскурсію провела ГО «Київський міський парламент працездатних осіб з інвалідністю» за фінансової підтримки Департаменту соціальної політики Київської міської державної адміністрації.
Не будемо зупинятися на всіх об’єктах, які побачили учасники заходу. Єдине відчуття, яке наповнює душу після нього – це «ніколи більше!». Ніколи більше не можна допустити, аби людей вбивали лише за національною, расовою чи будь-якою іншою ознакою!
Саме про це нагадує нам символічна синагога «Місце для роздумів», нещодавно зведена та відкрита на території меморіального комплексу.
Це 11-метрова дерев'яна споруда у формі книжки, яку можна відкрити чи закрити за допомогою спеціальних механізмів. Синагога розписана візерунками і текстами молитов, які повторюють традиційний розпис старовинних синагог у Західній Україні, знищених під час Другої світової війни і Голокосту. Стеля прикрашена малюнками у вигляді карти зоряного неба, що відтворює положення зірок 29 вересня 1941 року - у перший день масових розстрілів в Бабиному Яру. Виготовлена із сторічної деревини дуба, зібраної з усієї території України, що символізує зв’язок трагічних подій у Бабиному Яру і сьогодення.
Символічну синагогу, яка є частиною проєкту меморіалізації Бабиного Яру, спроєктував швейцарський архітектор Мануель Герц (автор унікальної синагоги в Майнці, Німеччина). Він розповів, що пам'ятку створили «з максимальною обережністю та повагою».
В своєму інтерв’ю пан Мануель розповів, що вбачає тісний зв’язок між писемністю та книжкою й простором. У випадку Бабиного Яру саме синагога працює як книга, відкриваючи яку, ми бачимо новий світ. Це – своєрідна книжка-панорама, яка на сьогодні є дійсно унікальною. Викликом стала сама по собі механіка створення будівлі, яка відкривається вручну, але при цьому має 11 метрів висоти, кілька метрів товщини й важить кілька тон. Тому до побудови синагоги були залучені найкращі українські інженери. Причому все робили одночасно: будували металевий каркас, працювали над платформою, створювали дерев'яний інтер'єр і екстер'єр, розписували стелю і дах, все на місці збирали...
Стіни розписувалися, базуючись на традиційному розписі старовинних синагог Західної України та Польщі, що включав абстрактні візерунки з анімалістичними та квітковими елементами, а також величезну кількість написів на стінах.
І ще одне. Проти будівництва синагоги саме в цьому місці активно заперечувала єврейська громада нашого міста, посилаючись на те, що саме тут колись знаходилося старовинний Кирилівський цвинтар. Проте, за словами архітектора, він добре розумів, що має справу з землею, яка стала майже священною, тому зважився на кілька нестандартних рішень.
По-перше, вся будівля стоїть на платформі, яка, в свою чергу, ледь торкається землі. По-друге, будівля сама по собі є своєрідним трансформером (може відкриватися й закриватися), тобто вона не існує в єдиній статичній формі, а, якщо говорити мовою символів – не нав’язує себе місцю. Коли синагога закрита, то це невелика конструкція, яка ніби «парить» над землею, коли ж відкрита – вона є своєрідним запрошенням до людей, пропозицією замислитися над власним життям і над причинами, через які пішли з життя мирні мешканці нашого міста.
Замислитися над питаннями Життя та Смерті в місці, де протягом двох років Смерть збирала свою криваву данину.
На думку учасників екскурсії, зведення символічної синагоги є дійсно нестандартним рішенням, покликаним увічнити пам’ять загиблих і закликати до роздумів тих, хто живе нині. Проте кожен може скласти свою особисту думку, відвідавши меморіальний парк «Бабин Яр».
Учасники заходу висловлюють щиру подяку Департаменту соціальної політики виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) за фінансову підтримку цієї надзвичайно складної в моральному сенсі, але також і надзвичайно потрібної екскурсії.
Переглядів: 124 | Додав: vuppi | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: