Вітаю Вас Гість!
Вівторок, 23.04.2024, 19:35
Головна | Реєстрація | Вхід | RSS

Меню сайту

Форма входу

Наше опитування

Яким проблемам інвалідів слід приділити увагу на нашому сайті
Всього відповідей: 129

Пошук

Архів записів

Друзі сайту

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2019 » Жовтень » 16 » Євген Познанський. Дискусійний клуб сказав своє слово
16:13
Євген Познанський. Дискусійний клуб сказав своє слово
НЕЗРЯЧІ ТА СУСПІЛЬСТВО
ДИСКУСІЙНИЙ КЛУБ СКАЗАВ СВОЄ СЛОВО
Те, що були часи, коли наші пращури святкували новий рік восени, у вересні, факт відомий. І було це невипадково. Адже восени завершувалися основні роботи в полі та в садках, підростав молодняк свійської птиці й худоби. Пам’ятаєте: «Курчат по осені рахують»? Тоді ж підбивалися підсумки досягнутого й починали будувати плани на майбутнє.
В Україні цього року формування нової влади завершилося остаточно теж саме напередодні осені. Тож громадськість зараз не лише підбиває підсумки складної політичної боротьби року 2019, але й висловлює свої побажання до нової владі, нагадує про потреби людей, вирішення яких є найбільш актуальним. Проблеми людей з інвалідністю, зокрема й незрячих, є саме такими.
І от 19 вересня у столичному готелі «Русь» пройшов Форум організацій громадянського суспільства «Київ — столиця діалогу». Співорганізаторами форуму виступили: Департамент суспільних комунікацій виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації), Ресурсний центр «ГУРТ», Комунальне підприємство «Центр публічної комунікації та інформації», а також Координаційний комітет громадських рад при державних адміністраціях міста Києва. У рамках цього заходу ГО ВГО «Всеукраїнський парламент працездатних людей із інвалідністю» (надалі — ВППІ) започаткував Дискусійний клуб «Кожен із нас — президент». Як зазначає засновник клубу, голова ВППІ В. Б. Петровський на своїй сторінці у мережі «Фейсбук»:
— Назвою клубу стали слова Президента України В. О. Зеленського з його інавгураційної промови. Проте, з метою уникнення звинувачень у політизації соціального заходу організаторами було прийнято рішення не наголошувати на його назві.
Засідання Дискусійного клубу очолив голова ВППІ, відомий громадський діяч, науковець В. Б. Петровський. Темою заходу було: «Забезпечення норм і принципів міжнародного права: рівності і недискримінації для людей з інвалідністю в Україні»
Під час засідання обговорювалися наступні питання
1. Обов’язок держави щодо дотримання принципів соціальної політики в Україні відповідно до норм і стандартів міжнародного права.
2. Верховенство права та забезпечення гарантій особам з інвалідністю в Україні на захист власних прав, засад цивілізованої життєдіяльності і відсутності дискримінації.
3. Законодавче забезпечення пакету соціальних гарантій стосовно людей з інвалідністю в Україні
4. Законодавче закріплення механізмів виконання і відповідальності органів виконавчої влади за ефективність соціальної політики стосовно людей з інвалідністю по Україні в цілому та на місцевому рівні зокрема.
Від імені Міністерства соціальної політики учасників вітала радник Міністра соціальної політики України Оксана Іванівна Жолнович, яка запевнила присутніх у розумінні їхніх проблем і в тому, що неодмінно передасть Міністру побажання та пропозиції, які лунали під час засідання.
А почути довелося багато цікавого. Так, сам В. Б. Петровський цілком слушно зазначив, що за всі минулі роки попередньою владою було зроблено недостатньо для вирішення наших проблем і те, що нам би хотілося, аби нова влада нас почула.
Юрій Володимирович Антропов, голова Всеукраїнської громадської організації осіб з інвалідністю «Гармонія» піддав гострій критиці дії Мінсоцполітики за попереднього керівництва, нагадавши, скільки ініціатив та пропозицій, висунутих людьми, було просто «торпедовано». Він цікавився у радника Міністра, чи буде нова команда з людьми?
Цікавим і змістовним був виступ Г. А. Євсев’єва, голови Всеукраїнської громадської організації людей з інвалідністю по зору «Генерація успішної дії», юриста, адвоката. Геннадій Андрійович нагадав, які проблеми створює сама держава, яка за його влучним висловом: «Однією рукою дає, а іншою віднімає». Як, наприклад, із єдиним соціальним внеском, який змушені платити самозайняті особи з інвалідністю. Нагадав він і про кричущу ситуацію із фінансуванням Республіканського будинку звукозапису і друку УТОС, який і досі не отримав від державного бюджету коштів, необхідних для випуску літератури. Разом із тим, Г. А. Євсев’єв відзначив і певні позитивні сигнали, які дозволяють констатувати, що вперше за багато років влада таки починає повертатися обличчям до людей.
Також активно виступили й інші модератори заходу: Сергій Іванович Болтівець, доктор наук, професор, голова Всеукраїнського координаційного бюро Міжнародної громадсько-державної програми «Освіта дорослих України»; Василь Васильович Назаренко, голова Всеукраїнської громадської організації «Союз осіб із інвалідністю України», Леоніда Пономарьова, журналіст Об’єднаної редакції періодичних видань УТОС «Заклик», юрист, спікер із правових питань.
Всі учасники торкалися найбільш актуальних, болючих питань, нагадували про необхідність реформ. Було ухвалено рішення про те, що, окрім пропозицій, які підготують за результатами заходу, для Міністра соціальної політики будуть підготовлені спеціальні пропозиції, в яких зацікавлені сторони озвучать власне бачення шляхів і напрямків змін у соціальній політиці держави, що стосується людей з інвалідністю.
Організатори Дискусійного клубу дякують Міністерству соціальної політики України і особисто міністру соціальної політики Юлії Соколовській за увагу, приділену заходу.
Що ж, сподіваємося, що Дискусійний клуб буде успішно функціонувати й надалі, а влада справді дослухатиметься до думки громадськості, аби наступної осені в нас був гарний урожай покращень.
Євгеній Познанський, «Промінь»

Випуск газети "Промінь" Українського товариства сліпих №№ 33-36 за 30 вересня 2019 року можна переглянути за наступним посиланням: http://zaklyk.org.ua/?page_id=2745
Переглядів: 266 | Додав: vuppi | Теги: Євген Познанський, ВППІ, Дискусійний Клуб, Стаття в Проміні | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: