Вітаю Вас Гість!
Четвер, 09.05.2024, 02:37
Головна | Реєстрація | Вхід | RSS

Меню сайту

Форма входу

Наше опитування

Яким проблемам інвалідів слід приділити увагу на нашому сайті
Всього відповідей: 129

Пошук

Архів записів

Друзі сайту

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2022 » Листопад » 26 » Круглий стіл по реабілітації військових та цивільних громадян України
12:50
Круглий стіл по реабілітації військових та цивільних громадян України
Круглий стіл «ФІЗИЧНА ТА ПСИХОЛОГІЧНА РЕАБІЛІТАЦІЯ УЧАСНИКІВ БОЙОВИХ ДІЙ І ЦИВІЛЬНИХ ГРОМАДЯН УКРАЇНИ, ПОСТРАЖДАЛИХ ВІД НАСЛІДКІВ РОСІЙСЬКОЇ АГРЕСІЇ В УКРАЇНІ ЯК КЛЮЧОВА СКЛАДОВА ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ДЛЯ НИХ МІЖНАРОДНИХ СТАНДАРТІВ КОМПЛЕКСНОГО БЕЗБАР’ЄРНОГО ПРОСТОРУ І ПОДАЛЬШОЇ СОЦІАЛІЗАЦІЇ В СУСПІЛЬСТВО"
Хотілося б розпочати розповідь про круглий стіл з такою назвою, що відбувся 23 листопада 2022 року в Національному інформаційному агентстві «УкрІнформ» зі слів модератора та співорганізатора цього заходу, Олександра Лисенка: "Тема, яка буде піднята сьогодні, не те, що назріла, вона навіть перезріла". І, як засвідчив подальший перебіг круглого столу, ця фраза й насправді відповідає дійсності.
Організаторами круглого столу виступили:
1.Громадський омбудсмен України – Голова правління Громадської спілки «Офіс всеукраїнського громадського уповноваженого (омбудсмена) з моніторингу, оцінки та контролю за дотриманням прав осіб з інвалідністю», Голова ГО «Всеукраїнська громадська організація «Всеукраїнський парламент працездатних інвалідів», голова Комітету з питань охорони здоров’я та соціального захисту, внутрішньо переміщених осіб та учасників бойових дій Громадської ради при КМДА - Володимир ПЕТРОВСЬКИЙ
2. Громадська рада при Київській міський державній адміністрації – Голова Геннадій КРИВОШЕЯ
3. Київський форум волонтерів «Єднаймося заради миру» - Голова Оргкомітету Анатолій ПАВЛЕНКО
Напевне, той факт, що цей захід був актуальний, важливий і дужк потрібний в даний час, засвідчує той факт, що зовсім не маленький зал (і це підтверджує пряма трансляція з Укрінформу) був заповнений вщерть, і значна кількість учасників вимушені були приймати участь в круглому столі, стоячи в залі під стінами.
А про те, що проблеми, визначені порядком денним, в разі їх ігнорування, загрожують перетворитися на національну катастрофу (ця думка була висловлена мною, як ініціатором і одним зі співорганізаторів круглого столу), яскраво підтвердили виступи спікерів заходу і наведеною статистикою, і фактажем, і неприхованою, неудаваною стурбованістю.
А учасниками і спікерами круглого столу були представники всіх ключових виконавчих органів влади, громадянського суспільства, в тому числі - волонтерів, засобів масової інформації, наукової еліти, з числа фахівців медичної, фізичної, психологічної, соціальної реабілітації та соціалізації, безпосередні передставники тих захисників України й цивільних громадян, на яких і мають розповсюджуватися дії, що обговорювалися на круглому столі: представники Міністерства соціальної політики і Фонду соціального захисту осіб з інвалідідністю (в особі в.о. директора Фонду), Міністерства у справах ветеранів, Міністерства оборони, представники Міністерства охорони здоров'я та Міністерства молоді і спорту, радник Командуючого сухопутних військ України, Фонду соціального страхування України, Федерації профспілок України та Санаторно-курортного лікування й оздоровлення, ГО «Українське товариство фізичної та реабілітаційної медицини та інші представники громадянського суспільства й науково-експертного середовища, перелік прізвищ яких займе не одну сторінку. Безпосередньо на дослівному викладенні перебігу круглого столу зупинятись не буду, оскільки всі бажаючі можуть переглянути його на офіційній сторінці Укрінформу. На час публікації вже був 931 перегляд, що є найкращим свідченням важливості й актуальності цього заходу.
Круглий стіл проходив за наступним порядком денним
Порядок денний круглого столу:
1. Психологічна реабілітація громадян України - попередження соціальної трагедії національного масштабу і місце волонтерського руху у вирішенні цієї проблеми.
2. Фізична реабілітація учасників бойових дій.
3. Психологічна реабілітація учасників бойових дій.
4. Соціальна реабілітація та соціалізація учасників бойових дій
Завершити цей допис я хочу публікацією в ньому Концепції, представленої на даному заході Громадським омбудсменом України і викладеної в буклеті, розданої учасникам заходу. Преамбула:
Починаючи з 2014 року, українське суспільство живе у стані постійної емоційної напруги. Революція Гідності і загибель Небесної сотні, анексія Криму, військові дії в Донецькій та Луганській областях, загибель та поранення воїнів ЗСУ і, нарешті, початок відкритого військового вторгнення росії, військові дії, вимушені переселенці та проживання на тимчасово окупованих територіях, загибель близьких та емоційне вигорання волонтерів – це далеко не всі складові неймовірного психологічного пресингу, якому щоденно піддаються українці.
Безумовно, ситуація, що склалася, в найближчому може стати джерелом багатьох проблем для нашої держави, тому починати її вирішувати потрібно заздалегідь.
Цільова аудиторія:
1. бійці ЗСУ, які, окрім фізичних травм внаслідок поранень, отримали психологічну травму, пов’язану з втратою здоров’я або перебуванням у полоні.
2. родини загиблих, які отримали психологічні травми як внаслідок власне загибелі рідної людини, так і внаслідок супутніх обставин (неможливість повернути тіло, загибель в полоні тощо).
3. цивільні громадяни з практично всієї території України (особливо це стосується територій, на яких безпосередньо відбувалися бойові дії), що перетворилися на людей з інвалідністю внаслідок травм, поранень, знущань, отриманих в результаті обстрілів, бомбардувань, інших наслідків бойових дій.
4. громадяни України, що не зазнали фізичних ушкоджень, однак тимчасово перебували на окупованій території або стали вимушеними переселенцями.
5. українські діти.
А враховуючи психологічні травми, пов’язані з довготривалим життям у стані постійного стресу, ми з впевненістю можемо сказати, що це взагалі чи не 100% всього населення України.
Мета проведення заходу:
Об’єднання потенціалу органів влади, громадянського суспільства, зокрема – фахівців-психологів, науковців і практиків й волонтерського руху та можливостей системи охорони здоров’я, в тому числі – лікувально-відновлювального потенціалу для фізичної та психологічної реабілітації постраждалих внаслідок російської агресії в Україні.
Під час проведення круглого столу були розглянуті такі питання:
- Психологічна реабілітація громадян України - попередження соціальноі трагедіі національного масштабу і місце волонтерського руху у вирішенні цієї проблеми.
- Фізична і психологічна реабілітація учасників бойових дій.
- Реабілітація цивільних громадян України з окупованих територій (з 2014 року)
- Реабілітація цивільних громадян України з зон тимчасовоі окупації.
- Реабілітація всіх інших громадян України, внутрішньо переміщених осіб і біженців.
- Реабілітація дітей.
Учасники круглого столу:
1. Народні депутати України, міжфракційні групи народних депутатів України;
2. Органи законодавчої і виконавчої, в тому числі – місцевої влади: Міністерство соціальної політики, Міністерство ветеранів України, Міністерство охорони здоров’я України, Постійна комісії Київської міськоїх ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики, департаменти Київської міської державної адміністрації з питань соціальної політики, охорони здоров’я, суспільних комунікацій тощо
3. Фахівці-психологи, науковці і практики
4. Представники громадянського суспільства: об’єднання громадян, профспілки, волонтери
5. Засоби масової інформації
Чого плануємо досягти:
- Обговорити стан справ, що склався в державі щодо фізичної та психологічної реабілітації й соціалізації
- Об’єднати зусилля органів влади, громадянського суспільства, зокрема – фахівців-психологів, науковців і практиків й волонтерського руху та можливостей системи охорони здоров’я, в тому числі – лікувально-відновлювального потенціалу, для подальшої плідної роботи по вирішенню означених питань
- Напрацювати і узагальнити пропозиції з боку всіх зацікавлених сторін діалогу
- Напрацювати механізми подальшої співпраці по вирішенню цих нагальних для держави і суспільства проблем.
- Висловлюємо щиру подяку за допомогу в підготовці круглого столу команді Лесі Петрівської, Київської міської уповноваженої з питань людей з інвалідністю і особисто – Любові Леонідівні Матвійчук
І останнє. Цей допис був практично повністю підготовлений до публікації ще 23 листопада 2022 року, однак не міг бути викладений раніше через відсутність світла в нашому Києві, як і по всій країні, викликану варварським обстрілом цивільних об’єктів України з російськими фашистами.

Посилання на повну відеотрансляцію заходу міститься в перщому коментарі до цього допису
https://www.youtube.com/watch?v=-sXphlhRjiM
Переглядів: 56 | Додав: vuppi | Теги: соціалізація, психологічна реабілітація, ГО ВГО ВППІ, фізична реабілітація, круглий стіл | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: