Вітаю Вас Гість!
Четвер, 02.05.2024, 09:09
Головна | Реєстрація | Вхід | RSS

Меню сайту

Форма входу

Наше опитування

Яким проблемам інвалідів слід приділити увагу на нашому сайті
Всього відповідей: 129

Пошук

Архів записів

Друзі сайту

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2023 » Грудень » 26 » Круглий стіл з питань людей з інвалідністю,29.11.23
22:08
Круглий стіл з питань людей з інвалідністю,29.11.23
29 листопада 2023 року в приміщенні КМДА відбувся круглий стіл, приурочений до Міжнародного дня людей з інвалідністю, що був ініційований Комітетом з питань охорони здоров’я та соціальної політики, внутрішньо переміщених осіб та учасників бойових дій Громадської ради при виконавчому органі Київської міської ради (Київській міській державній адміністрації). Темою круглого столу був комплекс питань, пов’язаних з різними аспектами соціальної захищеності людей з інвалідністю, створенням безбар’єрного простору, працевлаштуванням людей з інвалідністю, комплексом питань, пов’язаних з реабілітацією, зокрема – учасників бойових дій, киян, які сьогодні захищають нас на фронті та отримали інвалідність.
Порядок денний круглого столу був таким:
1. Визначальна роль і значення реабілітації людей з інвалідністю до, під час та після військової агресії в Україні (соціальна політика, охорона здоров’я, освіта, культура, працевлаштування, фізична, психологічна реабілітація, соціалізація)
2. Безбар’єрний простір для людей з інвалідністю.
Під час круглого столу за рішенням Громадської ради були відзначені представники КМДА та депутатського корпусу нашого міста, а також представники громадськості і люди, діяльність яких спрямована на соціальний захист та реабілітацію людей з інвалідністю.
Після вступного слова організаторів та, безумовно, приємної церемонії нагородження розпочалася офіційна частина круглого столу. Її відкрив доктор наук, професор Сергій Іванович Болтівець, який розповів про виклики та проблеми, пов’язані з психологічною реабілітацією людей з інвалідністю і, головним чином – учасників бойових дій. Сергій Іванович зауважив, що, попри все, нині наша держава отримує унікальний досвід психологічної реабілітації учасників бойових дій і, по суті, є першопроходцем цього нелегкого процесу. Вже зараз до України їдуть представники США та інших країн світу з метою обміну досвідом.
Недосконалості вітчизняного законодавства, що стосується людей з інвалідністю, та необхідності впровадження системної державної політики щодо цієї категорії населення був присвячений виступ голови Постійної комісії Київської міської ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики.
Освіті людей з інвалідністю як пріоритетному напрямку діяльності київської влади, був присвячений виступ Ганни Вікторівни Старостенко. Досить докладно вона зупинилася також на створенні реального безбар’єрного простору в нашому місті, адже станом на сьогодні практично в кожному будинку мешкають маломобільні категорії населення та зокрема – люди з інвалідністю. Саме тому київська міська влада вже ухвалила виділення 1,5 млрд гривень в бюджеті міста на побудову пандусів. Хотілося б вірити, що новозбудовані пандуси дійсно відповідатимуть міжнародним стандартам і будуватимуться у взаємодії з об’єднаннями містян з інвалідністю.
Виступ ще однієї заступниці київського міського голови, Олени Іванівни Говорової, був присвячений реабілітації та відновленню завдяки спорту. Пані Олена наголосила, що особливо ефективною є ця програма для дітей, що постраждали внаслідок війни і висловила сподівання, що спортивна реабілітація стане для цієї категорії однією з найдієвіших.
Виступ Уповноваженої київської міської ради з питань людей з інвалідністю, Лесі Станіславівни Петрівської в першу чергу стосувався побудови інклюзивного простору. Це невідкладне питання вона назвала «історією про честь і гідність». Всі об’єкти інфраструктури нашого міста, незалежно від їх призначення, мають стати дійсно доступними, а подорожі, що інколи стають для людей неабияким випробуванням, перетворитися на буденну справу. Друга частина виступу пані Лесі стосувалася численних порушень прав людей з інвалідністю на проїзд в київських маршрутних таксі, щодо чого до неї надходять численні звернення. Присутні наголосили на тому, що люди з інвалідністю повинні користуватися всіма пільгами, закріпленими чинним законодавством і ні в якому разі не залишати безкарним порушення цих прав.
Проблем медичної, фізичної та психологічної реабілітації учасників бойових дій стосувався виступ співзасновниці ГО «Інноваційно-реабілітаційний центр «База 4.5.0» Юлії Цепун, яка наголосила на тому, що нині в нашому місті катастрофічно бракує центрів комплексної реабілітації цієї категорії населення, що в майбутньому загрожує перерости в серйозну проблему для містян та членів їх сімей. Києву потрібні такі центри, як, приміром, Пуща-Водиця, і вони мають бути створені в гранично короткий термін, поки не не стало надто пізно. Це питання потрібно вирішувати навіть не сьогодні, а вчора-позавчора, аби отримати позитивний результат, підсумувала пані Юлія.
Користуючись своїм правом головуючого, я доповнив виступ пані Юлії, відзначивши, що нашому місту конче потрібний координаційний центр, який координував би зусилля всіх департаментів КМДА, діяльність яких дотична до вирішення проблем людей з інвалідністю.
Виступ заступниці директора профільного Департаменту соціальної політики КМДА, Любові Миколаївни Ріяко, зовні був не надто емоційним, однак він містив базові цифри, що стосуються саме людей з інвалідністю. А за кожної з цих цифр – повсякденна робота департаменту, який вона представляє
В нашому місті на 2,5 -2,7 млн населення нині припадає 751 тис. пенсіонерів та 161 тис. людей з інвалідністю, з яких 1,8 тис. мають статус учасника бойових дій і ще 14,6 тис. є внутрішньо переміщеними особами. Безумовно, це чималі цифри, які, нажаль, в майбутньому лише зростатимуть. Саме тому подальший виступ Любові Миколаївни стосувався питань працевлаштування людей з інвалідністю, їх безоплатного харчування, пільгового проїзду, протезування учасників бойових дій і, безумовно, матеріальної (грошової) допомоги, що сплачується цим категоріям населення. Виступаюча наголосила на тому, що, попри військові витрати, наше місто є чи не єдиним, в бюджеті якого передбачені кошти на санаторно-курортне лікування людей з інвалідністю, навіть попри те, що в державному бюджеті нині коштів на це не виділяється зовсім.
Не менш грунтовним та змістовним була доповідь директорки Департаменту охорони здоров’я КМДА, пані Валентина Гінзбург. Де в чому цей виступ доповнював попередню доповідачку, адже стосувався зокрема і питань протезування. Однак не лише. Приміром, пані Валентина повідомила присутніх про те, що саме в нашому місті був відкритий і успішно працює єдиний в Україні паліативний дитячий центр, наше місто є єдиним, в якому проводиться дородовий скрінінг на туговухість. В закладах комунальної власності проводиться також скрінінг на остеопороз, що в подальшому дозволяє уникнути важких травм. Згідно Постанови 1303 «Про впорядкування безоплатного та пільгового відпуску лікарських засобів за рецептами лікарів у разі амбулаторного лікування окремих груп населення та за певними категоріями захворювань» кияни забезпечуються лікарськими засобами на пільгових умовах. Крім того, за київськими міськими програмами за 9 місяців 2023 року було профінансовано забезпечення ліками киян пільгових категорій на 108 млн грн, зокрема, саме за цими програмами отримують ліки діти з м’язовою дистрофією.
Хотілося б відзначити також змістовні виступи представників інших департаментів КМДА, зокрема – Департаменту туризму, Департаменту промисловості і розвитку підприємництва, Департаменту транспортної інфраструктури та інших, яких я не буду перераховувати за браком часу і місця. Як завжди, викликали неабияку зацікавленість присутніх виступи професорського складу заходу. Проблемам, з якими стикаються в своїй повсякденній діяльності підприємства та первинні організації Українського товариства сліпих, був присвячений емоційний та детальний виступ Ольги Павлівни Бойко, що представляла на заході цю організацію.
На завершення свого допису пропоную вашій увазі пропозиції, підготовлені за підсумками круглого столу. Як завжди, всі, хто бажає внести свої доповнення до цих пропозицій, мають час до кінця цього тижня. З повним перебігом подій під час круглого столі ви зможете ознайомитися, перейшовши за посиланням, що міститься в першому коментарі до цього допису.
Пропозиції круглого столу від 29 листопада 2023 року
1. Створення, за паритетної участі виконавчої влади та громадянського суспільства, централізованого органу управління і контролю щодо питань, пов’язаних з проблемами людей з інвалідністю й осіб, що мають тимчасові проблеми зі здоров’ям, для ефективної координації і забезпечення потреб означеної категорії з соціального захисту, охорони здоров’я, безбар’єрного простору, реабілітації, соціалізації, дотичних до різних структурних одиниць виконавчої влади міста Києва
2. Забезпечити гнучкий, постійно діючий механізм фінансової підтримки громадських організацій осіб з інвалідністю (МЦП «Соціальне партнерство», МЦП «Турбота», цільова фінансова підтримка тощо)
3. Впровадження гнучкого механізму підтримки з міського бюджету пільгових категорій осіб з інвалідністю, що проживають в місті Києві (МЦП «Турбота»), вдосконаливши перелік одержувачів і суми виплат з урахуванням потреб нозологій і їх доходів:
- нівелювати, як штучно створену, різницю в виплатах людям з інвалідністю зору 1 групи підгруп «А» та «Б», встановивши для людей з інвалідністю 1 групи, як найважчої категорії, максимальну суму виплат);
- визначити базовою сумою для обрахування виплат 50% від мінімальної заробітної плати, визначеної законодавством;
- доповнити перелік осіб, що мають право на виплату додаткових коштів з київського міського бюджету за МЦП «Турбота. Назустріч киянам» та згідно розпорядження київського міського голови № 65 від 01.02.2023, особами з інвалідністю 2 групи, одержувачами пенсії;
- доповнити перелік осіб, що мають право на виплату додаткових коштів з київського міського бюджету за МЦП «Турбота. Назустріч киянам» та згідно розпорядження київського міського голови № 65 від 01.02.2023, особами з інвалідністю 3 групи, які мають вади слуху.
- людей з інвалідністю 3 групи з вадами слуху (те ж саме розписати)
4. Створення мережі центрів комплексної (медичної, фізичної, психологічної тощо) реабілітації учасників бойових дій, людей з інвалідністю в місті Києві
5. Потребує глибокого і ретельного опрацювання пропозиція КМО УТОС щодо створення реабілітаційних центрів на базі 4-х підприємств Українського товариства сліпих в місті Києві
6. Організація і забезпечення за рахунок коштів міського бюджету фізичного супроводу осіб з інвалідністю 1 та 2 групи через мережу профільних громадських організацій людей з інвалідністю, з розробкою і встановленням механізмів контролю та мінімальним фіксованим пакетом заявок і звітності
7. Забезпечення пільгового (безоплатного для людей з інвалідністю) проїзду осіб з інвалідністю 1 групи з супроводом (1 особа) та 2 групи в транспортних засобах (крім таксі), що здійснюють перевезення пасажирів в межах міста Києва, з письмовим закріпленням означених норм в договорах з перевізниками, механізмів контролю за дотриманням означених норм та встановленням фінансових і дисциплінарних важелів впливу на порушників-перевізників.
8. Забезпечення доступності до об’єктів інфраструктури, соціальної сфери, культури і мистецтва, сфери послуг, житлово-комунальної сфери відповідно до міжнародних стандартів і Державних будівельних норм України.
9. Приведення існуючої інфраструктури й житлово-комунальної сфери так будівництво об’єктів інфраструктури і житлово-комунальної сфери до вимог Державних будівельних норм і універсального дизайну, відповідно до міжнародних норм та стандартів.
10. Оснащення об’єктів інфраструктури, культури, мистецтва, туризму (в т.ч.3D-моделей), об’єктів соціальної сфери мережею тактильної, візуальної доступності, тактильної навігації
11. Приведення об’єктів укриття (бомбосховищ) і пунктів незламності, з урахуванням Державних будівельних норм та вимог універсального дизайну, для безпечного користування ними людьми з інвалідністю та іншими маломобільними категоріями населення міста Києва.
12. Розробити і забезпечити в місті Києві механізм контролю за працевлаштуванням людей з інвалідністю, відповідно до квот чинного законодавства, на підприємствах, установах і організаціях всіх форм власності й установах управління та життєдіяльності міста Києва.
13. Забезпечити фінансову підтримку професійно діючим культурно-мистецьким колективам людей з інвалідністю, що займаються культурно-реабілітаційною діяльністю та є структурними одиницями всеукраїнських і київських організацій людей з інвалідністю з метою їх збереження і подальшого здійснення ними реабілітаційної та культурно-мистецької діяльності
Переглядів: 15 | Додав: vuppi | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: