Вітаю Вас Гість!
Вівторок, 30.04.2024, 02:06
Головна | Реєстрація | Вхід | RSS

Меню сайту

Форма входу

Наше опитування

Яким проблемам інвалідів слід приділити увагу на нашому сайті
Всього відповідей: 129

Пошук

Архів записів

Друзі сайту

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2023 » Вересень » 24 » Лекція "Опішнянська кераміка як візитівка України", 21.09.23
17:31
Лекція "Опішнянська кераміка як візитівка України", 21.09.23
21 вересня 2023 року в Публічній бібліотеці імені Лесі Українки Київський міський благодійний фонд "Інтеграція", спільно з ГО ВГО "Всеукраїнський парламент працездатних інвалідів", представив новий цикл лекцій під назвою «Історії унікальних технологій». Першою з них стала лекція-демонстрація «Опішнянська кераміка як візитівка України». Як вже зрозуміло з назви, мова йшла про історію села Опішня (а точніше – Опішне, як називають своє село місцеві мешканці) та передумови для виникнення опішнянської кераміки як явища національної культури. Також учасники лекції почули про те, яку найкращу спадщину міг залишити батько-гончар своєму сину, скільки і при якій температурі випалюються керамічні вироби, які існують види опішнянської кераміки, що є спільного між розписом керамічних виробів та українським стінописом. І ще багато іншого.
Не обминули в лекції і найславетніші імена опішнянських майстрів, таких, приміром, як Василь Омеляненко, що колись розповідав: «Погано мені, я до глини, добре мені – я до глини. Глина і лікує, і розраджує». А згадавши про Василя Омеляненка, як не згадати про його легендарного «Лева о двох головах», який і досі є окрасою Опішнянського музею. А ще – про династію гончарів Пошивайлів та про те, як в далекому 1975 році був започаткований перший приватний музей в селі Опішня (ситуація в радянські часи взагалі просто неймовірна), ініціатором створення якого стала Явдоха Пошивайло, впевнена, що знання про опішнянську кераміку не має загубитися між віків та зникнути.
Окремою темою розповіді була славетна опішнянська майстриня Ганна Діденко та її неймовірні свищики, кожен зі своїм голосом. Світла пам’ять пані Ганні, яка пішла з життя майже рік тому (22 листопада 2022 року), залишивши по собі величезну спадщину з витворів декоративно-ужиткового мистецтва. Хай спочиває з миром!
Висловлюємо щиру подяку Департаменту суспільних комунікацій за підтримку заходу та всім, хто присутнім на ньому, – за бажання довідатися про культуру українського народу, невід’ємною складовою частиною якої є опішнянська кераміка.
Переглядів: 32 | Додав: vuppi | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: