Вітаю Вас Гість!
П`ятниця, 29.03.2024, 16:06
Головна | Реєстрація | Вхід | RSS

Меню сайту

Форма входу

Наше опитування

Яким проблемам інвалідів слід приділити увагу на нашому сайті
Всього відповідей: 129

Пошук

Архів записів

Друзі сайту

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2021 » Грудень » 15 » Меморандум про співпрацю 14 грудня 2021 року
18:18
Меморандум про співпрацю 14 грудня 2021 року
14 грудня 2021 року відбулося підписання Меморандуму «Про партнерство і співпрацю» між між Громадськими радами при державних адміністраціях м. Києва та міжфракційним об’єднаннями «ЛЮДИ» Верховної ради України.
Учасником цього заходу був Головаг ГО ВГО ВППІ, Володимир Борисович Петровський. Нижче публікуємо пряму мову безпосереднього учасника події.
"Не буду докладно зупинятися на перебігу цієї непересічної події, оскільки її вже досить докладно висвітлювали мої колеги по Громадській раді при КМДА. Однак мені хотілося б зупинитися на конкретному питанні, озвученому мною під час виступу перед депутатами міжфракційної групи «ЛЮДИ» Верховної Ради України і колегами – членами Громадських рад. Це питання є надзвичайно гострим та важливим для людей з інвалідністю і інших незахищених верств населення.
Мова йде про урядові ініціативи, закріплені у законопроєкті № 5651 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо пільг з оплати проїзду та деяких інших пільг» та похідних від нього (5651-1, 5651-2, 5651-3), які стосуються так званої монетизації пільг.
Перш за все, я нагадав присутнім, що Україна є унітарною державою, а отже, саме вона (а не влада окремих міст чи областей України) виступає гарантом дотримання конституційних прав своїх громадян. Якщо ж конкретизувати, то пільги в цілому і пільги на проїзд зокрема, передбачені законодавством для малозабезпечених категорій населення, є справою саме держави, а не місцевих органів влади.
При прийнятті нових законів або внесенні змін до чинних законів не допускається звуження змісту та обсягу існуючих прав і свобод. Між тим, згадані законопроекти передбачають саме звуження прав певних категорій громадян, зокрема – осіб з інвалідністю, в частині їх права на пересування, адже пільги на проїзд для багатьох з них є єдиною можливістю соціальної активності.
Безумовно, існують певні проблеми, пов’язані з наданням права на пільговий проїзд та подальшої компенсації транспортних перевезень на пільгових засадах. Однак вони в першу чергу стосуються трикутнику «держава-перевізники – люди з інвалідністю та інші незахищені верстви населення», а отже можуть бути вирішені шляхом перемовин та консультацій між всіма «сторонами» цього трикутника.
Громадянське суспільство вимагає відхилення законопроекту № 5651 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо пільг з оплати проїзду та деяких інших пільг» та похідних від нього (5651-1, 5651-2, 5651-3), оскільки жоден з них, вирішуючи в більшій чи меншій мірі проблеми та потреби держави чи перевізників, не лише не вирішує, а навіть ігнорує реальні потреби людей з інвалідністю та інших малозахищених категорій населення
Однак, якщо згадана проблема не буде нарешті вирішена найближчим часом, люди з інвалідністю, як і інші пільгові категорії населення незабаром опиняться в’язнями власних осель, не маючи змогу надалі продовжувати повноцінну життєдіяльність (охорона здоров’я, реабілітація, навчання, присутність на культурно-мистецьких подіях, подорожі, туризм, тощо). Не секрет, що на сьогоднішній день пенсійне забезпечення згаданих категорій населення є нижчим за прожитковий мінімум, а отже люди фактично знаходяться за межею виживання. І, відповідно, витрати на транспорт, ціни на який невпинно зростають, означають для них відмову від повноцінного життя.
В особистому спілкуванні з головою МО Тарасом Тарасенком я наголосив на тому, що в своєму виступі висвітлив лише одне з найгостріших питань, життєво важливе для людей з інвалідністю. А головне, на чому потрібно першочергово зосередитися для вирішення проблем людей з інвалідністю в Україні, це створення спільними зусиллями депутатського корпусу, уряду, Офісу Президента та громадянського суспільства в найкоротший термін державного пакету соціальних гарантій для незахищених верств населення, в тому числі – для людей з інвалідністю, який законодавчо гарантує їм отримання повного пакету соціальних послуг, що давно зроблено в цивілізованих країнах світу та Європейського союзу зокрема. І питання пільгового проїзду всіма видами транспорту є лише одним, хоч і надзвичайно важливим, з пунктів згаданого пакету соціальних гарантій, який демократична держава зобов’язана розробити і, узгодивши з громадянським суспільством, нарешті запровадити в Україні."
Прикріплення: Картинка 1 · Картинка 2
Переглядів: 197 | Додав: vuppi | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: