Вітаю Вас Гість!
Четвер, 18.04.2024, 12:32
Головна | Реєстрація | Вхід | RSS

Меню сайту

Форма входу

Наше опитування

Яким проблемам інвалідів слід приділити увагу на нашому сайті
Всього відповідей: 129

Пошук

Архів записів

Друзі сайту

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2018 » Березень » 17 » "Монетизація пільг": ретроспектива і невідкладні дії
00:17
"Монетизація пільг": ретроспектива і невідкладні дії
Шановні колеги! Сьогодні ми хотіли би розповісти, що, власне кажучи, вже було зроблено нашою організацією, аби не допустити ситуації, яка нині склалася. Отже, 08 лютого 2018 року ми звернулися з листами до Президента України, до голови Верховної ради України, до Кабінету Міністрів України, до Міністра соціальної політики України, до Уповноваженого Верховної Ради з прав людини в Україні, В.В. Лутковської, а також до Посольства США в Україні, до ПРООН та до Єврокомісії. Якщо коротко, то в цих листах ми намагалися переконати органи влади в тому, що так звана «монетизація пільг» в запропонованому державою вигляді призведе до ускладнення соціального становища в країні, зокрема – до позбавлення осіб з інвалідністю елементарного права на пересування. За півтора місяці, які минули з того часу, ми встигли отримати листи-відповіді від Кабінету Міністрів України та від профільного комітету Верховної Ради України з обіцянкою розібратися по суті порушеного питання та інформацією про те, що лист передано до Міністерства соціальної політики України. І лист від нашої організації, і листи-відповіді я додаю до цього посту.
Очевидно, наполегливість, з якою відправлялися згадані листи, і сприяла тому, що 06 березня 2018 року Міністерство соціальної політики голову ГО ВГО ВППІ, В.Б. Петровського, було запрошено на нараду, що, як на нашу думку, мала на меті на тих чи інших умовах схвалити постанову щодо «монетизації пільг». Але завдяки всім представникам всеукраїнських об’єднань громадян з інвалідністю на той момент згадану постанову вдалося відхилити, натомість ухваливши 3 пункти, які вже були викладені, але вважаємо за доцільно навести їх ще раз:
1. відхилити Постанову, внесену Міністерством соціальної політики України.
2. Відповідно до Конституції України, забезпечити за рахунок коштів державного бюджету пільговий проїзд для людей з інвалідністю 1 та 2 групи (людей з інвалідністю 1 групи – разом з одним супроводжуючим), літніх людей та дітей з інвалідністю (з одним супроводжуючим) всіма видами міського, приміського транспорту та міжміського транспорту (залізницею пільговий проїзд протягом всього календарного року), відповідно до норм, встановлених станом на 1992 рік (облік пільговиків вказаних 3-х категорій ведеться через валідатори, що встановлюються за рахунок перевізника), на підставі посвідчення державного зразку, що засвідчують надання пільгової категорії. Щомісячне відшкодування затрат на перевезення трьох вказаних категорій пільговиків перевізники отримують за рахунок державного бюджету України;
3. Міністерство соціальної політики створює робочу групу, до складу якої входять об’єднання громадян з всеукраїнським статусом, представники Міністерства, Кабінету Міністрів України, інших зацікавлених об’єднань громадян по розробці пакету державних соціальних гарантій для вказаних трьох пільгових категорій в Україні, який в подальшому буде прийнятий Верховною Радою України як законодавчий акт. До часу прийняття Верховною Радою означеного пакету державних соціальних гарантій і підписання його Президентом України, пільговий проїзд для трьох перерахованих вище категорій пільговиків, як і інші соціальні пільги, передбачені для них станом на 01.01.1992 року, діють в обсязі, передбаченому пунктом 2.
13 березня 2018 року ГО «Всеукраїнська громадська організація «Всеукраїнський парламент працездатних інвалідів» розіслала листи по всіх адресах, наведених вище, в яких до відома перших осіб держави, а також до деяких міжнародних інституцій було доведено думку учасників наради в Міністерстві соціальної політики.
Далі, як вам відомо, події розвивалися досить стрімко. Вже 14 березня Кабінет Міністрів України, всупереч думці громадськості, прийняв постанову про монетизацію пільг на проїзд. Як всім вам відомо, ця постанова досі не опублікована, тобто ми просто не маємо, що коментувати чи обговорювати.
На сьогодні єдиним, так би мовити, документом з цього приводу є коментар на сторінці в фейсбуці віце-прем’єр-міністра України, Павла Валерійовича Розенка, який запевняє нас, що хвилюватися не варто, бо є, мовляв, державна соціальна норма поїздок, менше якої нам не мають права компенсувати. Але пост на фейсбуці - не офіційний документ, його до справи не пришиєш і посилатися на нього просто неможливо.
Просимо шановне товариство висловити свої думки щодо піднятої теми. Сподіваємося, що ці думки, стануть тими аргументами, до яких влада зрештою має дослухатися.
Добре розуміючи, що одна чи дві організації осіб з інвалідністю, навіть з всеукраїнським статусом, не зможуть подужати лоббі Міністерства соціальної політики та Кабінету Міністрів України, хочемо ще раз повторити попередньо висловлену думку: навколо вирішення цього питання потрібно об’єднатися всім, як фізично здоровим, так і фізично хворим громадянам України. Те, що відбувається зараз, є, по суті, наступом на конституційні права громадян України, зокрема – порушенням статті 22 Конституції України, згідно якої «При прийнятті нових законів або внесенні змін до чинних законів не допускається звуження змісту та обсягу існуючих прав і свобод».
Які першочергові дії ми хочемо запропонувати в ситуації, що склалася?
Вони дуже прості:
1. Звертаємося до всіх організацій, які готові об’єднатися навколо вирішення цього питання, з проханням зв’язатися з нами за наступними контактами:e-mail: vuppi@ukr.net, контактні телефони: 093-970-75-70; 066-713-10-20; 044-223-13-11.
2. Вважаємо, що до органів влади необхідно звернутися з листами, в яких чітко і недвозначно буде викладена позиція громадськості і її ставлення до ситуації, що склалася. Саме тому тому хотіли б почути вашу думку з приводу того, що має міститися в цих листах. ГО ВГО ВППІ було проанонсовано круглий стіл, який відбудеться 21 березня 2018 року в Укрінформі, тому дуже просили б підготувати Ваші пропозиції хоча б до початку круглого столу.
3. Як доводить практика, нині вже сформувалися дві точки зору на проблему «монетизації пільг».
Перша точка зору полягає в тому, що з владою треба торгуватися і виторговувати компенсацію якомога більшої кількості поїздок.
Другої точки зору притримується ГО ВГО "Всеукраїнський парламент працездатних інвалідів". Це жорстка позиція по категоричному несприйняттю тих дискримінаційних дій по лобіюванню «монетизації», які проштовхуються законодавчо, попираючи конституцію, права людини в Україні, і міжнародні права та норми. Практика доводить, що планомірний наступ на ці права здійснюється планомірно, починаючи, як не дивно, з 2014 року, і те, що ми бачимо на даному етапі, кульмінація цього процесу. Однак, якщо не буде спротиву, і це ще - далеко не закінчення, такими темпами у нас буде відібрано все, що можливо. Ми були б дуже раді, якби на вже момент проведення круглого столу у нас була сформована команда, здатна сказати своє вагоме слово для вирішення цього питання. Закликаємо всіх мобілізуватися для вирішення нашої спільної проблеми.
Переглядів: 358 | Додав: vuppi | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: