Вітаю Вас Гість!
Вівторок, 19.03.2024, 07:00
Головна | Реєстрація | Вхід | RSS

Меню сайту

Форма входу

Наше опитування

Яким проблемам інвалідів слід приділити увагу на нашому сайті
Всього відповідей: 129

Пошук

Архів записів

Друзі сайту

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2021 » Червень » 24 » Прес-конференція в Укрінформі 24 червня 2021 року
23:01
Прес-конференція в Укрінформі 24 червня 2021 року
24 червня 2021 року з 11:00 до 12:00 ГО «Всеукраїнська громадська організація «Всеукраїнський парламент працездатних інвалідів» під егідою Комітету з питань соціальної політики Громадської ради при Київській міській державній адміністрації провела прес-конференцію, присвячену обговоренню проекту Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо пільг з оплати проїзду та деяких інших пільг», р. № 5651. Тема прес-конференції «Монетизація пільг з оплати проїзду – порушення права громадян України на вільне пересування».
Під час заходу були розглянуті наступні питання:
1. Законопроект № 5651: передісторія створення
2. Юридичні та правові аспекти монетизації пільг в Україні
3. Монетизація пільг з оплати проїзду в контексті порушення основних прав і свобод громадян України, в тому числі – з обмеженими фізичними можливостями
Прес-конференція проходила в приміщенні Національного інформаційного агентства «Укрінформ» (м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, буд. 8\16, 1-й поверх) 24 червня 2021 року з 11:00 до 12:00. В ній взяли участь Сергій Болтівець – доктор наук, професор, голова Всеукраїнського координаційного бюро Міжнародної громадсько-державної програми “Освіта дорослих України”, Володимир Петровський – голова ГО «ВГО «Всеукраїнський парламент працездатних інвалідів»; Ольга Зюзіна – голова ГО «Інститут політичних та соціально-економічних досліджень», Дмитро Шатровський, директор ГО «Ветеранське братерство», голова Громадської ради при Міністерстві ветеранів України, представники інших громадських організацій та громадських рад.
За наявною інформацією, на розгляд до Верховної Ради Україні від Кабінету Міністрів України 11 червня 2021 р. надійшов законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо пільг з оплати проїзду та деяких інших пільг», р. № 5651. Автори пояснювальної записки до законопроекту посилаються на Закон України „Про внесення змін до деяких законодавчих актів України” від 06.12.2016 № 1774-IІІ, згідно якого пільги з оплати проїзду можуть надаватися в готівковій формі, у розмірах та порядку, встановлених Кабінетом Міністрів України на підставі відповідних рішень органів місцевого самоврядування і виплачуються у визначеному ними порядку та розмірах у формі грошової компенсації, що сприятиме адресності надання пільг виходячи зі спроможності місцевих бюджетів (30 поїздок в місяць).
Як відомо, спроби монетизувати пільги на проїзд робилися неодноразово, з упертістю, достойною більш гідного застосування. Варто згадати в цьому контексті Постанови КМУ № 196 та 197 «Деякі питання надання пільг у готівковій форм з оплати пільгового проїзду усіма видами транспорту загального користування на міських, приміських та міжміських маршрутах» від 14 березня 2018 року, які були визнані нечинними та протиправними рішенням Окружного Адміністративного суду м. Києва за № 826/6434/18 від 24 грудня 2018 року.
Згідно статті 17 Конституції України держава не може ухвалювати закони чи вчиняти інші дії, спрямовані на скасування або обмеження соціальних виплат, допомог тощо з посиланням на обмежені фінансові можливості.
Згідно статті 22 Конституції України Права і свободи людини і громадянина, закріплені цією Конституцією, не є вичерпними.Конституційні права і свободи гарантуються і не можуть бути скасовані.
При прийнятті нових законів або внесенні змін до чинних законів не допускається звуження змісту та обсягу існуючих прав і свобод.
Ключовою тезою законопроекту № 5651 є наступна: “Пільги, передбачені цією статтею, надаються на підставі відповідних рішень органів місцевого самоврядування, військово-цивільних адміністрацій у визначених ними порядку та розмірах у формі грошової компенсації.” Тобто пільга на проїзд, гарантована державою малозахищеним категоріям населення України, по суті, покладається на місцеві бюджети, за наявності у згаданих бюджетів такої можливості. Це суперечить всьому чинному законодавству України і підриває державний її суверенітет як унітарної держави. Саме держава гарантує своїм громадянам соціальний захист в належній мірі і перекладення обов’язків по здійсненню цього захисту на місцеві бюджети є кроком у прірву, по суті – дискримінацією незахищених категорій населення та їх геноцидом.
Все це, а також окремі питання виживання українців, що відносяться до малозабезпечених категорій населення, обговорювалося під час прес-конференції, на якій, нажаль, були відсутні представники профільних міністерств та інші посадові особи, що за родом своєї професійної діяльності мали б прийняти участь в нашому заході.
Докладніше з виступами всіх учасників прес-конференції можна ознайомитися за наступним посиланням: https://www.youtube.com/watch?v=FD4fIoe6T_0
Принагідно хотілося б висловити подяку Національному інформаційному агентству «Укрінформ» за надану можливість обговорити найнагальніші проблеми в прямому ефірі.
Наприкінці заходу було висловлено такі пропозиції:
- Припинити рятувати державний бюджет України за рахунок її незахищених громадян;
- Не приймати жодного рішення, що стосується згаданих категорій населення без урахування думки цього сегменту громадянського суспільства, і зокрема – людей з інвалідністю;
- звільнити з займаних посад прем’єр-міністра України, міністра соціальної політики України та його профільного заступника, який займається питаннями соціального захисту, за систематичну дискримінацію людей з інвалідністю та інших пільгових категорій населення України.
Сподіваємося, Президент України почує наші побажання. Зі свого боку, ми зробимо все, від нас залежне і задіємо всі важелі, що не суперечать чинному законодавству, аби законопроект № 5651 так і лишився законопроектом
Переглядів: 117 | Додав: vuppi | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: