Вітаю Вас Гість!
Неділя, 05.05.2024, 18:53
Головна | Реєстрація | Вхід | RSS

Меню сайту

Форма входу

Наше опитування

Яким проблемам інвалідів слід приділити увагу на нашому сайті
Всього відповідей: 129

Пошук

Архів записів

Друзі сайту

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2023 » Грудень » 26 » Творча зустріч "Райські яблучка" 22.12.23
23:28
Творча зустріч "Райські яблучка" 22.12.23
22 грудня в Центрі вільного спілкування «Діалог» Товариства «Знання» України відбулася розмова про Людяність, Добро і Світло під красномовною назвою «РАЙСЬКІ ЯБЛУЧКА». Вона розпочалася за досить драматичних обставин: повітряна тривога через зліт МІГа та повідомлення про пуск ракет (на щастя, вони виявилися фальшивими). Проте кількість бажаючих поспілкуватися на ці вічні, проте завжди актуальні теми, не стала меншою.
Тож, хоч і з незначним запізненням, захід все ж розпочався. І честь відкрити його випала Володимиру Петровському. В його виконанні прозвучали три пісні: «Пісня Йосипа» (слова та музика Ігоря Жука), прем’єрний показ народної пісні «Сидів кобзар під вишнею» на слова та музику Юрія Чайки та власна пісня Володимира «Невідправлений лист зі шпиталю» (посилання на неї, за традицією, в першому коментарі до цього допису). За дивним співпадінням, повітряна тривога завершилася якраз під час прем’єри пісні «Сидів козак під вишнею».
Приємною родзинкою творчої зустрічі стала церемонія нагородження пані Любові Лавріненко медаллю «За відданість та любов до України». Цю медаль від імені Національної ради жінок України вручила Людмила Іванівна Грабовенко, колекцією українських хусток якої мали можливість помилуватися всі присутні. І не лише помилуватися, але й загадати бажання, торкнувшись однієї з них, найзаповітнішої. Думаю, бажання присутніх в залі було одним на всіх. Однак, оскільки його не можна називати вголос, промовчу і я.
По завершенні нагородження прозвучали три пісні у виконанні київського барда Анатолія Рибіна. Надзвичайно приємно те, що і по завершенні заходу його учасники жваво обговорювали слова однієї з пісень пана Анатолія щодо того, що всі ми шукали чогось цікавого в Європах, але насправді знайшли Україну. І це дійсно так.
Нажаль, зима – пора вірусних захворювань. Саме з цієї причини Вокальний ансамбль «Київські соловейки» Київської дитячої музичної школи №29 був представлений його солісткою Лідією Телятниковою (концертмейстер Вадим Колосок), яка не лише виконала дві пісні, але й передала пані Ірен Роздобудько два малюнки для наших захисників. Одну з виконаних пісень «Тихесенький вечір на землю спадає…» (слова Володимира Руденка, музика Кирила Стеценка), думаю, пам’ятають всі люди старшого віку, адже вона певний час слугувала музичною заставкою телепередачі «На добраніч, діти».
З неймовірною цікавістю зустріли присутні короткі оповідання з книги Ірен Роздобудько «Райські яблучка» (саме назва цієї книги подарувала назву цьому заходу) у виконанні шановної авторки. Зворушлива історія двох подруг-учасниць перепису населення на Донбасі (однією з яких була мама пані Ірен), герої оповідання «Маршрутка», котрі, кожен по-своєму, долучився до нашої Перемоги (а я вірю, що вона є невідворотною), і, нарешті, спогади киянки про перші дні повномасштабного вторгнення рашистів в Україну – все це змушувало слухачів то сміятися, то зморгувати сльози. Адже ці оповідання є документальними, і за кожним з них стоїть людське життя. Радісне пожвавлення співробітниць бібліотек, присутніх в залі, викликала інформація про те, що книга «Райські яблучка», презентована авторкою, має безкоштовно надійти до всіх бібліотек нашого міста. Залишається тільки позаздрити (білою заздрістю, якщо що) майбутнім читачам цієї книги.
Пісні з «Біблійного циклу» Ігоря Жука виявилися єдино можливим та необхідним штрихом для завершення творчої зустрічі. «Адам і Єва», «Мойсей», «Різдво»… І не лише вони, а й лагідно-щемлива «Козацька колискова», польська «Панна Францішка», перекладена Ігорем Жуком для сучасного слухача, сповнений глибокого змісту в умовах сьогоднення «Каїн-ХХ11» та інші пісні не лишили байдужою жодної людини в залі. Мені особисто бракує слів, щоб описати свої враження, тож зупинюся лише на одному: «неперевершено».
Оскільки захід, як зрозуміло з дати його проведення, планувався як останній цьогорічний, про діяльність Товариства «Знання» України та його плани на майбутнє розповів голова Товариства, Василь Кушерець. Творчу зустріч блискуче модерував радіожурналіст Вадим Колосок.
Наостанок зауважу, що вже загадана пісня «Сидів козак під вишнею» буде оприлюднена в одному з найближчих дописів Володимира Петровського. А всі, хто цікавиться його власними піснями та піснями у виконанні Володимира, ласкаво просимо на його ютуб-сторінку за посиланням: https://www.youtube.com/@user-qo2oq4rh5i
Переглядів: 24 | Додав: vuppi | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: