Вітаю Вас Гість!
Субота, 20.04.2024, 04:43
Головна | Реєстрація | Вхід | RSS

Меню сайту

Форма входу

Наше опитування

Яким проблемам інвалідів слід приділити увагу на нашому сайті
Всього відповідей: 129

Пошук

Архів записів

Друзі сайту

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2023 » Березень » 20 » Творча зустріч Володимира Петровського "Віддали життя герої за нашу свободу", 20.02.23
18:06
Творча зустріч Володимира Петровського "Віддали життя герої за нашу свободу", 20.02.23
20 лютого 2023 року Київський міський благодійний фонд «Інтеграція» провів творчу зустріч, заплановану ще рік тому під назвою «Віддали життя герої за нашу свободу». Творча зустріч, приурочена до Дня пам’яті Героїв Небесної сотні, розпочалася з пісні «Переведіть мене через Майдан» (слова Віталія Коротича, музика Сергія Нікітина) у виконанні Володимира Петровського.
Відповідно до указу Президента України від 11 лютого 2015 року «Про вшанування подвигу учасників Революції гідності та увічнення пам’яті Героїв Небесної Сотні» цей день щорічно відзначається 20 лютого і відзначатиметься доти, доки існуватиме наша держава.
Всі ми добре пам’ятаємо події 9-ти річної давнини і розуміємо, що зима 2014 року змінила перебіг історії нашої України. Революція Гідності довела всьому світу: українці не лише обрали шлях до Європи, а й готові за нього боротися. Учасники трагічних подій на Майдані були першими, хто свідомо віддав найдорожче – своє життя, аби наша держава нарешті раз і назавжди позбулася імперської спадщини.
Саме в ці дні, з 18 по 20 лютого 2014 року під час Революції гідності протистояння між українським народом і тодішнім режимом сягнуло свого піка. Протягом трьох лютневих днів на Майдані загинуло найбільше людей – 78 осіб, після 20 лютого від поранень померло ще понад 20 протестувальників. Усі вони увійшли до меморіалу борців за українську незалежність – до Небесної Сотні. 105 Героям Небесної Сотні було посмертно присвоєне звання Герой України, а троє іноземців – громадянин Білорусі Михайло Жизневський та громадяни Грузії Зураб Хурція і Давид Кіпіані – посмертно нагороджені орденами Героїв Небесної Сотні.
Кияни, як і всі українці, навічно запам’ятають величезні гори квітів просто на бруківці, портрети героїв, що віддали життя за нашу свободу, і тисячі свічок, запалених в пам’ять про них. Це були страшні дні, коли наша держава опинилася над самісіньким краєм прірви, від якої її відвели крила Небесної Сотні. Але водночас це були дні світлої віри в те, що хмари нарешті розходяться і найстрашніше вже позаду. Якби ж то було так! Імперія зла, що, на превеликий жаль, є нашою сусідкою, захлинаючись безсилою злобою, намагається зробити все, від неї залежне, аби назавжди знищити навіть згадку про Україну. І зараз, просто в цю мить тисячі наших воїнів виборюють та стверджують право України на власний історичний шлях, на власну історію, не скалічену псевдоісториками, на світле майбутнє всіх її дітей.
Ворог ніколи не дочекається, щоб вільні українці, нащадки запорізьких козаків, встали на коліна та схилилися перед дикою ордою. Саме темі сучасного протистояння Світла й темряви були присвячені інші пісні, що пролунали під час творчої зустрічі під назвою «Віддали життя герої за нашу свободу».
Слухаючи пісню «Переведіть мене через Майдан», зверніть увагу на деякі відмінності від канонічного тексту, зроблені виконавцем, що дозволили максимально наблизити її до сучасності та подарувати нове життя віршу «Останнє прохання старого лірника» (інша назва – «Переведіть мене через майдан»), написаному в далекому 1971 році поетом, журналістом та громадським діячем Віталієм Коротичем.
https://www.youtube.com/watch?v=Qea80lGKNms
Переглядів: 59 | Додав: vuppi | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: