Вітаю Вас Гість!
Неділя, 05.05.2024, 14:08
Головна | Реєстрація | Вхід | RSS

Меню сайту

Форма входу

Наше опитування

Яким проблемам інвалідів слід приділити увагу на нашому сайті
Всього відповідей: 129

Пошук

Архів записів

Друзі сайту

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2023 » Грудень » 26 » Захід "Медіація та фасилітація в Києві", 21.12.23
23:15
Захід "Медіація та фасилітація в Києві", 21.12.23
21 грудня 2023 року відбувся захід«Медіація та фасилітація в Києві. Залучення фахівців до участі у вирішенні важливих питань між представниками громадськості та виконавчої влади».
Нижче публікуємо допис Володимира Петровського, який був учасником цього заходу:
"Мої колеги з Громадської ради при КМДА вже зробили кілька публікацій з цього приводу, але коротких, суто інформаційних.
Я теж докладно не буду зупинятися на перебігу заходу. Думаю, що з приводу проблем, що піднімалися на ньому, ми ще матимемо змогу поговорити більш докладно в наступних публікаціях, присвячених окремим питанням. Зараз зупинюся лише на окремих підсумкових тезах. З перших слів хочу подякувати Департаменту суспільних комунікацій і за черговий комунікаційний крок, і в цілому за роботу Департаменту, з яким у Громадської ради при КМДА, в якій я очолюю Комітет з питань охорони здоров’я та соціального захисту, внутрішньо переміщених осіб та учасників бойових дій, складається чи не найтісніша співпраця з усіх структурних одиниць виконавчої гілки влади у місті Києві.
Безперечно, чи не найважливішим підсумком діалогового заходу, принаймні, такий висновок можна зробити з реакції і ведучих, і представників влади, і, безумовно, представників громадянського суспільства, в тому числі – Громадської ради при КМДА, стало розуміння того, що діалог єдино можливий лише в разі, якщо участь в ньому беруть обидві сторони: і громадянське суспільство, і влада. І обидві ЗАЦІКАВЛЕНІ в такому діалозі. А базуючись на висновках обговорень і виступах представників Громадської ради, безпосередньо моїх, як голови Комітету, а також Олександра Лисенка, голови Комітету з питань розвитку підприємництва, комунальної власності, торгівлі, житлово-комунальної інфраструктури та інформаційних-комунікаційних технологій, Тараса Білінського, голови Комітету з питань місцевого самоврядування та децентралізації Громадської ради при КМДА, голови Громадської ради при Подільській РДА, і Євгена Слесаренка, секретаря Громадської ради при Київській міській державній адміністрації, яким ніхто (ні ведучі, ні представники влади, ні інші представники громадянського суспільства) не заперечили жодним словом, справжніми, реальними та діючими фасилітаторами, комунікаторами, арбітрами, «пожежниками» між владою і громадянським суспільством виступає і в подальшому виступатиме Громадська рада при КМДА і районні громадські ради. Причому, відповідно до чинного законодавства.
Нажаль, відповідно до цього ж законодавства, у них недостатньо повноважень, що заважає якісно виконувати згадані функції, але, як то кажуть, працюємо в тих умовах, які є, бо вони, ті умови, залежать не від нас.
Ця робота здійснюється через комітети Громадської ради при КМДА, комісії районних громадських рад, залучення громадськими радами до цієї роботи, не лише всіх членів громадської ради, але й громадських об’єднань, експертів з різних сфер і галузей соціально-економічної життєдіяльності суспільства й окремих фахівців з різних напрямків економіки, соціальної політики, державного будівництва.
Безумовно, органи влади, і представницької, і виконавчої, як зацікавлені особи, ці функції виконувати не можуть та й не мають на те права. А це, безумовно, не може входити до функціональних обов’язків органів влади, відповідно до норм діяльності органів влади демократичного суспільства, принципів та стандартів, яких Україна зобов’язалася дотримуватися з метою долучення до міжнародного демократичного співтовариства. Звичайно, це не означає, що органи влади не повинні бути дотичними до цих процесів. В їхні обов’язки має входити і фінансування ініціатив громадянського суспільства, всіх, які забезпечують демократичні процеси, соціальну політику, економічний розвиток, культуру (туризм), мистецтво, освіту, патріотичне виховання, безбар’єрний простір тощо через не три, як сьогодні, а всі структури виконавчої влади міста Києва.
І дієву посильну допомогу в організації таких заходів, оскільки у об’єднань громадян немає доступу до баз та інших необхідних даних, що заважає ефективній комунікації. І безпосередню участь органів виконавчої влади в заходах, діалогах, ініціативах тощо з метою вирішення поставлених завдань і напрацювання тих чи інших ініціатив та рішень. І, звичайно, контроль відповідальними за означений напрямок роботи органами виконавчої влади за якісним виконанням взятих на себе зобовʼязань і органами виконавчої влади, і громадянським суспільством.
Це міжнародний досвід, який працює в демократичних країнах світу. Організація такого діалогу, постійний пошук і залучення до цього процесу експертів та фахівців, спроможних налагодити постійно діючу ефективну комунікацію між владою й громадянським суспільством – це першочергове завдання влади та цього самого громадянського суспільства і для зняття напруги в суспільстві, і для розбудови міста (в даному випадку – Києва) та держави в цілому.
А обов’язок громадської ради, як офіційного представника громадянського суспільства міста Києва, безперечно, за участі всіх бажаючих, які, в силу законодавчо встановлених квот, не змогли ввійти в громадські ради, але можуть брати в них участь як експерти та фахівці – забезпечувати постійно діючий процес такого діалогу.
Отже, початок на шляху знаходження порозуміння та подальшого налагодження конструктивної співпраці був покладений і в процесі подальших зустрічей та діалогів, до яких, звичайно, буде залучена більша кількість представників органів влади, з різних її виконавчих органів, як міста, так і районів. І ми обов’язково матимемо можливість напрацювати весь необхідний пул дій для зняття напруги в суспільстві з будь-яких питань.
Щиро дякую колегам з Департаменту суспільних комунікацій за чудові світлини, що яскраво відображають перебіг подій на заході"
Переглядів: 28 | Додав: vuppi | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: